ANKARA - Bakan Bozkır, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'u bakanlıktaki makamında kabul etti.

Kabul sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin yarın yapılacak AB Zirvesi'nde Türkiye'yi kınayacağını ve Türkiye ile hiçbir yeni faslın açılmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, Rum yönetiminin kararının AB içinde ele alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"AB sürecimizi Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bu tür ani çıkışlarından veyahut da bu süreci tahakküm altına almasına hiçbir şekilde izin vermeyiz" diye Bozkır, şöyle devam etti:

"Biz kendi işimizi yapıyoruz. AB sürecini ilerletiyoruz. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin fasılları açmama yönünde talebinin AB nezdinde reddedilmesini bekliyoruz. Bu şekilde AB, gerçekten bize karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Bu çerçevede biz başlattığımız süreci aynı kararlılıkla aynı güçte devam ettireceğiz. Fasıllar Türkiye'de açılmışçasına ilerletilmektedir. Bundan en ufak bir tereddüdümüz ve sıkıntımız da yoktur. Önümüzdeki 2 yıl zarfında zaten bütün fasılları hem açmış hem kapamış noktasına geleceğiz."

AB vize muafiyeti süreci

Bozkır, AB Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye'nin vize muafiyeti süreciyle ilgili rapora ilişkin olarak da Türkiye'nin imzaladığı geri kabul anlaşması ve vizelerin tamamen kaldırılmasına yönelik vize diyaloğu sürecinin yan yana yürümesi gereken ve bugüne kadar da sorunsuz yürüyen bir süreç olduğunu belirtti.

Vize muafiyeti sürecine ilişkin raporu olumlu bulduklarını ifade eden Bozkır, raporda teknik ve sonuca yönelik hususlara katıldıklarını açıkladı.

Raporun yol haritası için de önemli bir merhale olduğunu kaydeden Bozkır, Komisyon'un üç yıl boyunca benzer raporlar yayımlayacağını ve en son aşamada da Türkiye ile vizelerin kaldırılıp kaldırılmayacağı yönünde Konsey'in karar vereceğini söyledi.

Vize muafiyeti anlaşmasıyla bağlantılı olarak da geri kabul anlaşmasının yürürlüğe gireceğine işaret eden Bozkır, "Şayet vizeler kalkmadığı takdirde Türkiye'nin 6 ay içinde geri kabul anlaşmasını feshetme hakkı da mevcuttur" diye konuştu.

Bakan Bozkır, Komisyon'un raporunda Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 70'e yakın beklentiden sadece 9'unun henüz tam olarak yerine getirilmemiş göründüğünü, geri kalanların ise ya tamamen ya da kısmen yerine getirildiğinin raporda yer aldığını aktardı.

Bozkır şöyle devam etti:

"Vize taleplerinin karşılanmasında da olumlu görüntüler var. Türk vatandaşlarının vize taleplerinin reddedilen bölümü geçtiğimiz yıl yüzde 7,5'ken bu sene yüzde 6 dolaylarına indi. İllegal göçte de önemli mesafe katediliyor. 2011'de 700 iken geçen sene bu 300 civarına indi. Yani işbirliğimizin ve olumlu sonuca doğru ilerlememizin iyi gittiğinin göstergeleri."

Yeni yargı paketi

Yeni yasa tasarısının AB ile uyumlu olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun paketle ilgili detaylı açıklamalar yaptığını ve Bakanlar Kurulu'nda yaklaşık 7 saat paketi görüştüklerini söyleyerek "AB Bakanı olarak bu paketin AB müktesebatına uyumu veyahut da AB ülkelerindeki uygulamalara tam olarak uyumu konusunda bir tereddüdüm yok. Zaten bütün çalışmaları da İçişleri Bakanımızla birlikte yürüttük" yanıtını verdi.

Yasayla Türkiye'nin önemli bir reformu gerçekleştireceğine dikkati çeken Bozkır, "Uzun zamandan beri jandarmanın sivil yönetimle ilişkisi gündemdeydi ve bu yasayla birlikte jandarma artık sivil kurumlara bağlanıyor. Çok önemli bir reformdur" diye konuştu.

Gösterilerde 40'a yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Bozkır, molotofkokteyli atmanın bütün dünyada suç olduğuna işaret etti.

Bozkır, "Gerçekten yüzü maskeli insanların elinde molotofkokteyli ile gösterilerde insanların hayatına, binalara, arabalara kastetmesi hiçbir şekilde kabul edilemez ve bunun bütün dünyada benzer uygulamaları vardır. Eğer bir fikir izhar edilecek toplantıysa veyahut gösteri ise insanların yüzünü saklama ihtiyacı yoktur. Bu çerçevede alınan önlemler dünyadaki, Batı'daki uygulamalara uygundur. Benim şahsen en ufak bir tereddüdüm yoktur" dedi.

Bakan Bozkır, Alman Büyükelçi Pohl'un yanı sıra Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius'u ve Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei'yi bakanlıktaki makamında ayrı ayrı kabul etti.