ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün TBMM Genel Kurulunda okunan Hükümet Programı'nda Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci, başkanlık sistemi, yeni Anayasa, Paralel Devlet Yapılanması, yargı, güvenlik, çalışma hayatı, eğitim, sağlık, enerji ve çevre gibi konulara yer verildi.

Programda çeşitli konu başlıkları altında yer verilen projelerden bazılarının ilk kez hayata geçeceği, bazılarının ise mevcut uygulamaların daha da genişletilmiş hali olduğu ifade edildi.

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan programda, demokratik bir perspektifle yapılandırıldığında, parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında demokrasiye uyum açısından bir fark bulunmadığına vurgu yapıldı.

64. Hükümet Programı'na göre yeni Anayasa, milletin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan vatandaşlık tanımını esas alacak.

Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci'ne de yer verilen programa göre akan kan duruncaya ve kamu düzeni tesis edilinceye kadar terörle mücadeleye devam edilecek. Hukuk ve kardeşlik tam anlamıyla tesis edilinceye kadar da çözüm iradesi korunacak. Demokratikleşme konusunda atılacak adımlarda muhatap tüm millet olmaya devam edecek.

Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleriyle diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımlar atılacak.