Bayramlar bambaşka kutlanırdı eskiden. Bayram sevinci, coşkusu arifeden hatta şerifeden başlardı. Başucumuzda kırmızı pabuçlarımızla uyanırdık bayram sabahına. Yepisyeni elbiselerimizi giyer, süslenir, bayram havasına girerdik. Bayramlaşma, el öpme merasimini iple çekerdik. Gelsin bayram harçlıkları!
Çekirdek aileler olarak geçirmezdik hiç bayramları. Kuzenler, akrabalar, cümbür cemaat bir araya gelinir, bayram ziyaretleri yapılırdı. Bayram = tatil değildi o zamanlar. Büyükler sevindirilir, güllü lokumlu, işli oyalı mendilli, gazozlu  bayram ritüeli yaşanırdı. Anneanne – babaanne sofraları kurulurdu, bayram menüsüyle şenlenen. El emeği ve özenle hazırlanan bayram tatlısı klasiği yaşanırdı ardından. Sohbetlere de yansırdı bu tatlılık. Her ziyarette ikram edilen börek, yaprak dolma, ev baklavası zenginliği mide fesadı yaşatırdı o günkü kapı sayısı fazlaysa. Ama vazgeçilmezdi de…
Şimdi tüm bunlar nostalji oldu, Barış Manço şarkısında, yüreklerimizde, anılarımızda kaldı. Ama çocuklarımız da yaşamalılar bayram zenginliğini. Bu bayram fasfarklı, farkındalıklı geçsin istedik. Özellikle çocuklarımız bambaşka bir bayram sevinci yaşasınlar yüreklerinde, anısı kalsın dedik. Önce büyükelçimizin katılımıyla zenginleşecek çok geniş bir bayram kahvaltısıyla merhaba diyeceğiz bu bayrama. Çocuklarımız animasyon ve gösterilerle eğlenecekler, bayram tebriği klasiğini yaşayacaklar. Ardından yine oldukça güzel ve kalabalık bir grupla gidilecek bayram sofralı, eğlenceli-dinlenceli, 2 günlük mini bir tatil organizasyonuna katılacaklar.
Gurbette böyle oluyor. Aile ve akrabalarımızdan, vatanımızdan, dost ve arkadaşlarımızdan uzakta olunca, buradaki arkadaş ve dostlarımızla zenginleşiyoruz, çok daha değerli ve anlamlı oluyor birlikteliğimiz. Hem iyi hem kötü gün dostu oluyoruz. Manevi değerlerimizi yaşatmak, kendimizi vatanımızda gibi hissetmek ve bunu çocuklarımıza tattırmak daha bir önemli oluyor.
Var mısınız? Bu bayram siz de çocukluğunuzdan kalma bir bayram geleneğine hayat verin ve onu sevdiklerinizle paylaşın.  Sözün özü bayram havasında geçirin bu bayramı. Bayram sevinci yüreğinizden eksik olmasın. Sevgilerimle…