— Öncelikle kurban seçiminizi doğru yaptıktan sonra hijyenik ortamlarda kesim işini gerçekleştirmemiz gerekir. Unutulmaması gereken; etlerin çok kolay mikro organizmalar üretebilme özelliklerine sahip oldukları…

— Kesilen kurban etleri 14 derece altında en az 5–6 saat bekletilip etin soğutulması şarttır. Öncesinde de hayvan kanının vücudundan tamamen atılmasına dikkat etmemiz gerekir.

— Hayvan kesildikten hemen sonra kavurma yapıp tüketilirse; sindirim sisteminizi zorlar, hazımsızlık ortaya çıkar. Bunun tek nedeni et çok serttir.

— Et bekletildiğinde, kaslar ete dönüşür ve et yumuşar.

— En uygun süre et kesildikten 24 saat sonra yenilmesidir.

— Et buzdolabında 0–2 derecede 6 gün; buzlukta 2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay bekletilebilir.

— Çözülen eti asla bir daha dondurmayın. O nedenle dondurmadan önce küçük parçalar halinde ayırmanızda yarar vardır.

                                     ETİN PİŞİRİLMESİ

— Kesilen etin hemen pişirilmesi de zordur. Nedeni sertlik ve kasların ete dönüşmemesidir.

— Özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar kesinlikle hemen etleri tüketmemesi gerekir. Etin içindeki enzimlerin sindirilerek tüketime hazır hale gelmesi için buzdolabında 24–48 saat bekletilmesi en uygun olanıdır.

— Kurban etlerinin az pişmiş olması bağırsaklarda mikro organizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olur.

— Etin en iyi pişirilme yöntemi; ızgara, buğulama ya da haşlamadır.

— Izgara yaparken et ve ısı kaynağı arasındaki mesafe 15cm den yakın olmamalıdır.

— Bu mesafeden daha yakın olursa et siyah renk ve acı tatla karakterize olan et kömürleşme ve yanmaya yol açacaktır.

— Buda kanserojen öğelerin oluşmasına sebep olur, ayrıca etteki B1-B2-Folik asit gibi vitaminlerin kaybolmasına neden olur.

— Çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.

— Eti pişirirken kesinlikle kuyruk yağı, iç yağı ya da tereyağı vb. gibi yağlar kullanılmamalıdır.



                    ET İLE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?

— Etlerin sebzeler ile pişirilmesi en sağlıklı olan tercihtir. Sebze ile pişirilmedi ise bol yeşillikli, domates, maydanoz, sivri biber ile birlikte salata ile tüketilmelidir.

— Salatalara bol limon ilave ederek etteki demirin bağırsaklar tarafından emilimini kolaylaştırırız.

— Eti pişirirken katacağınız baharatlar da sindirimi kolaylaştırır.

— Eti yumuşatmak için; yoğurt, sirke, limon suyu gibi asidik maddeler ile sızma zeytinyağı, soğan suyu, karabiber, kırmızıbiber, biberiye, kekik ile terbiye edebiliriz.

— Et ile beyaz pirinçten yapılmış pilav kesinlikle tüketmeyin; beyaz pirinç hızlı şeker olduğundan kan şekerini hızlı yükseltir, sindirimi zorlaştırır, uyuşukluk, uyku hissi oluşur.

— Pilav olacaksa az miktarda esmer pirinç ya da bulgur tercih edilmelidir.

— Kesinlikle et tüketildikten sonra tatlı yemeyin.

— Tatlı aç karnına ve özellikle 16.00–17.00 saatleri arasında olursa en az hasarla atlatılmış olur.

—Tuzu et piştikten sonra daha doğalı olan” kaya “tuzunu az olmak kaydıyla ete koyabilirsiniz.

— Kahvaltıda et (kavurma) tüketmeyin. Öncelikle hafif bir kahvaltı yapın aksi takdirde hazımsızlık ve bağırsak sorunlarına yol açar.

                                             ÇOK SU İÇİNİZ

— Kurban bayramında gereğinden fazla et tüketileceğinden, su tüketimini de arttırmamız gerekir.

— Etin sindirilmesinde ortaya çıkan ürenin vücuttan daha kolay atılabilmesi için bol miktarda sıvıya ihtiyaç vardır. Günde 2–2.5lt su içilmelidir.

                    DAYANAMADIĞINIZ KAVURMAYI YEDİNİZ…..

— Kavurmaya koyacağınız; zerdeçal, zencefil, kişniş, karabiber gibi baharatlar ile sarımsak gazı ve şişkinliği azaltmak mümkündür.

— Bu arada eti iyi çiğneyin ve yavaş yiyin.

— Ebegümeci, ısırgan otu ve şahtere otundan birer çorba kaşığı olmak kaydıyla 1 litrelik suyun içine koyun kaynatın. Demlendikten sonra gün içerisinde için.




                     FİZİKSEL HAREKETLİLİĞİ UNUTMAYIN

— Bayram boyunca her gün en az 30 dakika, en çok 60 dakika olmak kaydıyla tempolu yürüyüş yapın.

— Bu şekilde sindirimi kolaylaştıracağınız gibi fazladan belinize yağ birikmemiş olacaktır.