— Öncelikle kurban seçiminizi doğru yaptıktan sonra hijyenik ortamlarda kesim işini gerçekleştirmemiz gerekir. Unutulmaması gereken; etlerin çok kolay mikro organizmalar üretebilme özelliklerine sahip oldukları…
— Kesilen kurban etleri 14 derece altında en az 5–6 saat bekletilip etin soğutulması şarttır. Öncesinde de hayvan kanının vücudundan tamamen atılmasına dikkat etmemiz gerekir.
— Hayvan kesildikten hemen sonra kavurma yapıp tüketilirse; sindirim sisteminizi zorlar, hazımsızlık ortaya çıkar. Bunun tek nedeni et çok serttir.
— Et bekletildiğinde, kaslar ete dönüşür ve et yumuşar.
— En uygun süre et kesildikten 24 saat sonra yenilmesidir.
— Et buzdolabında 0–2 derecede 6 gün; buzlukta 2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay bekletilebilir.
— Çözülen eti asla bir daha dondurmayın. O nedenle dondurmadan önce küçük parçalar halinde ayırmanızda yarar vardır.
ETİN PİŞİRİLMESİ
— Kesilen etin hemen pişirilmesi de zordur. Nedeni sertlik ve kasların ete dönüşmemesidir.
— Özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar kesinlikle hemen etleri tüketmemesi gerekir. Etin içindeki enzimlerin sindirilerek tüketime hazır hale gelmesi için buzdolabında 24–48 saat bekletilmesi en uygun olanıdır.
— Kurban etlerinin az pişmiş olması bağırsaklarda mikro organizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olur.
— Etin en iyi pişirilme yöntemi; ızgara, buğulama ya da haşlamadır.
— Izgara yaparken et ve ısı kaynağı arasındaki mesafe 15cm den yakın olmamalıdır.
— Bu mesafeden daha yakın olursa et siyah renk ve acı tatla karakterize olan et kömürleşme ve yanmaya yol açacaktır.
— Buda kanserojen öğelerin oluşmasına sebep olur, ayrıca etteki B1-B2-Folik asit gibi vitaminlerin kaybolmasına neden olur.
— Çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.
— Eti pişirirken kesinlikle kuyruk yağı, iç yağı ya da tereyağı vb. gibi yağlar kullanılmamalıdır.
ET İLE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?
— Etlerin sebzeler ile pişirilmesi en sağlıklı olan tercihtir. Sebze ile pişirilmedi ise bol yeşillikli, domates, maydanoz, sivri biber ile birlikte salata ile tüketilmelidir.
— Salatalara bol limon ilave ederek etteki demirin bağırsaklar tarafından emilimini kolaylaştırırız.
— Eti pişirirken katacağınız baharatlar da sindirimi kolaylaştırır.
— Eti yumuşatmak için; yoğurt, sirke, limon suyu gibi asidik maddeler ile sızma zeytinyağı, soğan suyu, karabiber, kırmızıbiber, biberiye, kekik ile terbiye edebiliriz.
— Et ile beyaz pirinçten yapılmış pilav kesinlikle tüketmeyin; beyaz pirinç hızlı şeker olduğundan kan şekerini hızlı yükseltir, sindirimi zorlaştırır, uyuşukluk, uyku hissi oluşur.
— Pilav olacaksa az miktarda esmer pirinç ya da bulgur tercih edilmelidir.
— Kesinlikle et tüketildikten sonra tatlı yemeyin.
— Tatlı aç karnına ve özellikle 16.00–17.00 saatleri arasında olursa en az hasarla atlatılmış olur.
—Tuzu et piştikten sonra daha doğalı olan” kaya “tuzunu az olmak kaydıyla ete koyabilirsiniz.
— Kahvaltıda et (kavurma) tüketmeyin. Öncelikle hafif bir kahvaltı yapın aksi takdirde hazımsızlık ve bağırsak sorunlarına yol açar.
ÇOK SU İÇİNİZ
— Kurban bayramında gereğinden fazla et tüketileceğinden, su tüketimini de arttırmamız gerekir.
— Etin sindirilmesinde ortaya çıkan ürenin vücuttan daha kolay atılabilmesi için bol miktarda sıvıya ihtiyaç vardır. Günde 2–2.5lt su içilmelidir.
DAYANAMADIĞINIZ KAVURMAYI YEDİNİZ…..
— Kavurmaya koyacağınız; zerdeçal, zencefil, kişniş, karabiber gibi baharatlar ile sarımsak gazı ve şişkinliği azaltmak mümkündür.
— Bu arada eti iyi çiğneyin ve yavaş yiyin.
— Ebegümeci, ısırgan otu ve şahtere otundan birer çorba kaşığı olmak kaydıyla 1 litrelik suyun içine koyun kaynatın. Demlendikten sonra gün içerisinde için.
FİZİKSEL HAREKETLİLİĞİ UNUTMAYIN
— Bayram boyunca her gün en az 30 dakika, en çok 60 dakika olmak kaydıyla tempolu yürüyüş yapın.
— Bu şekilde sindirimi kolaylaştıracağınız gibi fazladan belinize yağ birikmemiş olacaktır.
- DOĞAL VE DENGELİ BESLENME İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN VE KORONA VİRÜSÜNE KARŞI KORUNUN 30.12.2020
- ORUÇ VE SAĞLIK 14.05.2020
- STRESİNİZİ YOK EDEMEZSİNİZ 26.03.2020
- BEBEĞİNDE İNEK SÜTÜ ALERJİSİ OLAN ANNELER HANGİ BESİNLERDEN KAÇINMALIDIR? 05.03.2020
- Kaliteli yaşam ve gıda güvenliği 07.02.2020
- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREREK SOĞUK ALGINLIĞINA VE GRİBE KARŞI ETKİLİ OLAN BESİNLER 16.01.2020
- Yüksek tansiyon ve beslenme 06.12.2019
- Daha güçlü kalp için neler yapmalısınız? (2) 07.11.2019
- Daha güçlü kalp için neler yapmalısınız? (1) 10.10.2019
- KALICI KİLO VERME 06.09.2019
Yorumlar