ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sinema filmlerinin uluslararası standartlarda korunması ve restore edilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, yönetmen Yılmaz Güney'in ilk filmi "Umut"un dijital ortama aktarımının tamamlandığını bildirdi.

Bakan Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Türk sineması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çelik, "Kültür ve Turizm Bakanlığında belirlediğimiz yeni yol haritalarından biri de sinema tarihimiz oldu. Tarihi ve kültürel değerlerimizin yitip gitmemesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılması için geniş bir perspektifle hareket ettik" ifadesini kullandı.

"Boynumuzun borcu"

Ulusal film arşivi oluşturmak üzere harekete geçerek, "Filmlerinizi getirin biz saklayalım" çağrısıyla yola çıktıklarını anımsatan Çelik, şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında şunları aktardı:

"Birçok filmin uygun koşullarda saklanmadığı için yok olduğunu tespit etmiştik. Türk sinema tarihinde iz bırakan, kültürel mirasımızın önemli öğelerinden olan filmleri tekrar kültürel yaşama katmak boynumuzun borcu olmuştu. Geleceğe ışık tutacak filmleri gerekli teknolojiye ve fiziksel şartlara sahip bir arşivde saklayarak bir önceki kuşağın veriminin yok olup gitmesine, bir sonraki kuşakların ise bu zenginliklerden mahrum kalmasına 'dur' demek istedik. Eserlerin uluslararası standartlara uygun biçimde depolanmasını ve korunmasını sağladık."

Bakan Çelik, ayrıca mevcut filmlerin bir veri tabanı dahilinde, elektronik ortamda takibine olanak veren Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) sistemini kurduklarını, Türk  sinema tarihine ait çeşitli formatlardakisinema eserlerinin dijital ortama aktarılması işlemini ve restorasyon çalışmalarını başlattıklarını hatırlattı.

Bu doğrultuda teknik donanım ve altyapının tamamlandığını, bakanlık bünyesinde bir film restorasyon ekibi oluşturduklarını belirten Çelik, arşivde bulunan filmleri dijital ortama aktarma işlemlerine başladıklarını bildirdi.

"Güney'in 11 filmi için kolları sıvadık"

Söz konusu çalışmaların sonuncusunu, unutulmaz isimlerden Yılmaz Güney filmleri için başlattıklarını belirten Bakan Çelik, Güney'in mirasçıları ile yapılan görüşmeler sonucunda 11 filminin 35 milimetre negatif kopyalarının dijital ortama aktarımı için kolları sıvadıklarını belirtti.

Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Dünya çapındaki değerimiz Yılmaz Güney'in filmlerinin dijital ortama aktarılması için çalışmaları başlattık. İlk çalışma tamamlandı, 'Umut' filmi restore edilerek tekrar hayata döndürüldü. 'Aç Kurtlar', 'Ağıt', 'Arkadaş', 'Düşman', 'Duvar', 'Endişe', 'Seyyit Han', 'Sürü', 'Umut', 'Yol' ve 'Zavallılar'dan oluşan bir dizi bu."

 "Umut, Venedik Film Festivali'nde"

Restorasyonu tamamlanan "Umut" filminin, dünyanın en eski ve önemli film festivallerinden birisi olan Venedik Film Festivali'nde gösterileceğini kaydeden Çelik, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Venedik Film Festivali'nde 2012 yılından itibaren özel bir bölüm olarak, restore edilmiş filmlerin gösteriminin yapıldığı 'Venedik Klasikleri' bölümünde dünya prömiyerinin gerçekleştirilmesi için Bakanlığımızca yürütülen görüşmeler olumlu sonuçlandı. Umut, bu yıl 2-12 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 72. Venedik Film Festivali'nde 20 eserle birlikte seyirciyle buluşacak. Şunu hemen belirteyim, Yılmaz Güney'in senaristlik, yönetmenlik, yapımcılık ve başrol olmak üzere çoklu imzasını taşıyan 'Umut', birçok önemli ismi bir araya getirmiştir. Bu sanatçılarımızı burada bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum."