ANKARA - Antalya'da yarım asır önce satın alınan Tunç Çağı'na ait boğa figürü, Viyana'dan kargo ile Antalya Müzesi'ne gönderildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak çeşitli yollarla yurtdışına çıkarılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda kararlı ve ilkeli yürütülen çalışmalarda, kişiler bazında da olumlu tepkiler almaya devam ettiklerini belirtti. 

Bu kapsamda bu iadelerin, kimi zaman yurda dönüş yöntemleriyle ilginç öykülere de konu olduğunu dile getiren Çelik, son olarak Manfred Weinwurm isimli kişinin yarım asır önce Antalya'dan alıp götürdüğü tarihi eseri, Viyana'dan Antalya Müzesi'ne kargo ile iade ettiğini belirtti.

Bakanlık olarak, özellikle de kendi döneminde diplomatik ilişkileri ve hukuki hakları dikkatli ve ısrarlı bir şekilde devreye sokarak birbirinden önemli tarihi eserlerin yeniden vatan topraklarına dönüşünün sağlandığını kaydeden Çelik, bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserlerin yeniden bu toprakların parçası olması, ait oldukları yerde ve emin ellerde gelecek kuşaklara aktarılmasının kendileri için hayati önem taşıdığını belirtti.

Çelik, "Benim için hassas bir başlık olan bu konuyu her fırsatta vurguluyorum. Tarihi eserlerimizin ait olduğu topraklara iadesi konusunda daha önce de defalarca çağrıda bulundum. Bugün itibarıyla beni gururlandıran ekibimin bu konuda birçok başarıya imza atmış olması, beni mutlu eden ise ABD, İngiltere gibi farklı uluslardan vatandaşların gayretlerimizi görerek ellerine bir şekilde geçmiş olan tarihi eserleri bize iade etmeleri" ifadelerini kullandı.

Takdirle karşıladığı bu davranışın son örneğinin ise Avusturya'dan gönderilen boğa figürü olduğunu belirten Çelik, kargo içerisinde Antalya Müzesi Müdürlüğüne hitaben Almanca bir notun da yer aldığını söyledi.

Söz konusu notta, Weinwurm'un "1963 yılında bir haftalığına geldiği Antalya'da küçük bir dükkandan bahse konu eseri satın aldığını ve artık eseri kendi ana yurduna iade etmek istediğini" yazdığını belirten Çelik, Tunç Çağı'na (M.Ö 3000-M.Ö 1200) ait eserin pişmiş topraktan yapıldığını ve şu anda olması gereken yer olan Antalya Müzesi Müdürlüğünde bulunduğunu kaydetti. 

"116 eser Türkiye'ye getirildi"

Bakan Çelik, "Tarihi eserlerin iadesinde ulaştığımız başarı oranı oldukça yüksek. Gerek bizim belirleyip ilgili kişi ve kuruluşlarla temasa geçerek iadesini sağladığımız, gerek gelen ihbarları değerlendirerek ulaştığımız, gerekse yürüttüğümüz bu çalışmadan etkilenen ve bir şekilde bu eserlere sahip olan kişilerin bizzat iade ettiği rakam dikkat çekici. 2013'te 30, 2014'te ise 86 olmak üzere toplam 116 tarihi eser ait olduğu topraklara, Anadolu'ya geri getirildi. Bu 116 öykünün her biri diğerinden ilginç. Bunlar arasında Osmanlı bayrağı, amforalar, steller var. Ulu Cami Kapı Kanatları da bu öykülerden biridir" diye konuştu.

Müzayedelerden de iz sürdüklerini, hatta internet üzerinden satış yapan uluslararası bir şirketten M.Ö III. bin yıla tarihlenen bir Yortan kabının da yeniden ait olduğu topraklara dönüşünü sağladıklarını anlatan Çelik, tarihi eserlerin iadesi konusunda cefakar bir çalışma yürüttüklerini vuruguladı.

Çelik, "Çünkü bu çalışmalar uzun soluklu ve zorludur. Ayrıca kaçakçılık, sanat tarihi, uluslararası hukuk, diplomasi gibi güçlü ve donanımlı uzmanlık isteyen birçok alanı bir araya getiren bir konu başlığıdır. Biz de Bakanlık olarak peşine düştüğümüz her tarihi eser için kritik noktaları iyi belirleyip, muhatabımızı iyi tanıyıp, elimizi güçlendirip hamlemizi öyle yapıyoruz. Bu da başarımızı artırıyor" dedi.