İSTANBUL

"Pek Yakında" adlı filmde yer alan sigara ve alkol sahnelerinin, "uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendirdiği" iddiasıyla, filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Cem Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Bağımlılığa Hayır Derneği Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, hazırladığı suç duyurusu dilekçesini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sundu. 

Dilekçede, Cem Yılmaz'ın "Pek Yakında" filmi hakkında, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın, "filmde bağımlılığın özendirildiği" değerlendirmelerinin yer aldığı raporunun da bulunduğu aktarıldı. 

Filmin 15 sahnesinde toplam 10 dakika sigara ve meşrubat reklamı yapıldığı, 9 yerde içki sahnesi olduğu ve çeşitli küfürlerin yer aldığı savunulan dilekçede, "Bu tür eylemlerin sigara firmalarının gizli reklam araçlarından olduğu, son zamanlarda derneğimiz tarafından alınan duyumlar arasındadır. Yüksek miktarda ceza verilmediği veya denetimsiz bırakıldığı takdirde bu tür vakaların tekerrür edeceği herkesçe malumdur" ifadeleri kullanıldı. 

Tütün ürünlerinin tanıtımı yasaklanmasına rağmen, filmde kötü örnek olunduğu ve sigara fabrikalarının "ekmeğine yağ sürüldüğü" iddia edilen dilekçede, "alkol ve uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapan ve sayılamayacak kadar zararı olan sigaranın, işlev olarak diğer uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden hiçbir farkının olmadığı" aktarıldı. 

Türk Ceza Kanunu'nun 190/3. maddesinin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişiye, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngördüğüne dikkat çekilen dilekçede, yasağı ihlal ettiği iddia edilen Cem Yılmaz'ın da bu suçtan cezalandırılması talep edildi.