VALENCİA 

İspanya'nın Valencia kentinde düzenlenen, 18. yüzyıldan kalma bir gelenek olan "Las Fallas" festivali, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

"Las Fallas" için hafta başından bu yana 1 milyona yakın kişi Valencia kentini ziyaret etti. Marangoz ustaları ve sanatçıların 1 yıllık çalışmasının ürünü 770 farklı figürdeki büyük kuklalar kentin dört bir yanında sergilendikten sonra yakılmak üzere kent merkezinde toplandı. 

Her yıl farklı temaları işleyen "Las Fallas"ın tahtadan yapılmış kuklalarında bu yıl, siyasetçiler ve ülkede son dönemlerde gündemde ilk sırayı alan yolsuzluklara adı karışan kişilikler öne çıkartıldı. 

İspanya Kralı 6. Felipe, Başbakan Mariano Rajoy, anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas, Hazine Bakanı Cristobal Montoro gibi birçok siyasi kişilik mizahi figürlerle "Las Fallas"da sergilenirken, ekonomik krizle ortaya çıkan ve siyasi harekete dönüştükten kısa bir süre sonra anketlerde ilk iki sıraya yükselen "Podemos"un lideri Pablo İglesias'ın figürleri en çok ilgi gören kuklalar oldu. 

Yolsuzluk iddiasıyla yargılanan Kral 6. Felipe'nin kız kardeşi Prenses Cristina'nın eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin'in, vergi kaçırdığı iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Katalonya'nın eski başkanlarından Jordi Pujol'un, yolsuzluk suçundan cezaevine giren ünlü İspanyol sanatçı İsabel Pantoja'nın ve banka yolsuzluklarına karışan ünlülerin mizahi figürleri de halkın en çok görmek istediği eserler olarak öne çıktı.

Ayrıca, Fidel ve Raul Castro ile öz çekim yapıyormuş gibi gösterilen ABD Başkanı Barack Obama, İspanya Başbakanı Rajoy'u gondolla dolaştıran Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ya Katalonya'daki bağımsızlık yanlışı girişimlerin öncü isimlerini mizahi olarak yorumlayan kuklalar da Valencia sokaklarını renklendirdi. 

Komisyon ise bu yılki en iyi "Falla" ödülünü, sanatçı Pere Barenas tarafından 170 bin 500 avroluk bütçeyle hazırlanan, 45 figürü içeren 20 metre uzunluğundaki "güç, para ve yalanlar" temasıyla tanıtılan "Pandomim" adlı esere verdi.

Bu arada, yağmurlu ve rüzgarlı havadan dolayı bazı etkinliklerin iptal edilmek zorunda kalındığı "Las Fallas" festivali, buna rağmen oldukça ilgi gördü. Kent merkezinin birçok yerinde orkestralar, birbirinden güzel ve paha biçilmez değerdeki özel kıyafetleriyle sokaklarda dolaşan kadınlar, gökyüzünü renklendiren havai fişekler ve "Las Fallas"ın en önemli özelliği olan sokaklarda ve meydanlarda patlatılan tonlarca barut, bu yıl da festivalin vazgeçilmezleri oldu.

"Kenti temizlemek için bin 200 kişi çalıştı"

"Nit de Crema" adlı festivalin son etkinliğinde ise kuklaların yakılmasına geçildi. İlk olarak çocuklar için yapılmış kuklalar, ardından ödül alan en iyi kukla yakılırken, daha sonra kalan kuklalar ateşe verildi.

İspanyol meclis binası önündeki mermer aslan figürleri örnek alınarak yapılan 22 metre uzunluğundaki bu yılki "Las Fallas"ın en büyük kuklası ise en son yakılarak, festival son buldu. "Las Fallas" hayranları, inanışa göre "kışın hüznünü unutmak ve ilkbaharı karşılamak" için yakılan kuklaların kül olmasını büyük bir dikkatle ve yaşlı gözlerle izledi.

Yaklaşık 4 saat süren ve barut kullanılarak yakılan kuklalar arkasında 2 tondan fazla kül bırakırken, kenti temizlemek için bin 200 kişi çalıştı.

Öte yandan, her yıl olduğu gibi komisyon tarafından seçilen küçük bir figür yakılmadan Valencia'daki "Falleros" müzesine konuldu. 

Valencia kentinin ekonomisine 500 milyon avroluk katkısı olduğu bildirilen "Las Fallas" için marangoz ustaları ve sanatçılar yarından itibaren gelecek yılın kukla figürlerinin tasarımlarını belirlemeye ve onları inşa etmeye başlayacak.