ZONGULDAK - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde "kitre bebek" kursuna katılan ev hanımları, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini kendi yaptıkları bebeklerle yaşatıyor.

Alaplı Halk Eğitim Merkezi ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle açılan "kitre bebek" kursuna devam eden 25 ev hanımı, pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak yöresel bebekler üretiyor.

Ev hanımları bu sayede hem merkezde güzel vakit geçiriyor, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de kaybolmaya yüz tutan yöresel kültüre sahip çıkıyor.

Alaplı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitre bebek kursuyla ilçenin ve şehrin kültürel yapısını gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyledi.

Doğal malzemelerle yapılıyor

Kurs öğretmeni Zeynep Şahin, yaklaşık 6 ay sürecek kurslarda ev hanımlarının güzel işler yaptığını belirterek, kullanılan malzemelerin doğallığının kitre bebeğinin en önemli özelliği olduğunu vurguladı.

Doğal malzemeler kullanıldığı için kitre bebeklerin çocuklar içinde sağlıklı olduğunu söyleyen Şahin, "Telin üzerine sarılarak peçete, pamuk gibi doğal malzemeler kullanılıp kitreyle yapıştırarak bebeklerimizi oluşturuyoruz. Ayrıca giysileri ve takıları tamamen Alaplı yöresine uygun kıyafetler hazırlayarak yapıyoruz." diye konuştu.