İSTANBUL - Gazeteci, yazar Hıfzı Topuz'un, ünlü şair Nazım Hikmet'le yaptığı röportajlar ve Hikmet'in kendi sesinden şiirlerinin bulunduğu ses kaydı, Büyükçekmece Belediyesince CD ortamına kayıt edilerek, şubat sonunda sanatseverlerle buluşacak.

Konuyla ilgili  açıklamada bulunan Topuz, 1961'de Paris'teki bir görüşmeleri sırasında kayıt yaptığını belirterek, "O zaman, Nazım Hikmet'in adı Türk basınında pek çıkmıyordu. Bir gün oteline gittim. Daha evvel, senin sesini banda alacağım demiştim. Hazırlanmıştı ve elinde notlar vardı. Otelde bana bunları okudu. Ben de bunları banda aldım. Bu bandı hiçbir zaman satışa çıkarmadım. Titizlikle sakladım ve yalnızca bazı arkadaşlarıma verdim. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan (Akgün) Bey de bu arkadaşlarımın arasındaydı. Bana büyük bir sürpriz yaparak, bu bandı çoğaltmış" dedi.

Çoğaltılan kopyanın kendisine törenle verildiğini dile getiren Topuz, "Çok duygulandım. Nasıl dağıtılacak bu kayıt, haberim yok ama ticari bir şekilde dağıtılmasına taraftar değilim" ifadelerini kullandı.

Hıfzı Topuz, kaydın çoğaltılmasının kendisi için önemli bir armağan olduğunu ve alkışlar arasında bu kaydı eline aldığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"(Kayıtta) Ben Nazım'ı takdim ediyorum otelinde. O da elindeki kağıtları okuyor. Ondan sonra bir ara dili sürçtü, 'bunu sil' dedi. Ben silmedim, onu da bıraktım, daha renkli olsun diye ve bunu ancak dostlarıma dinletiyordum. Hiç satışa çıkartmaya kalkmadım. Benim Nazım Hikmet kitabım çıktığı zaman, imza günlerinde gelen ve bana duygusal olarak davranan insanlara hediye ettim. Onun da sayısı herhalde 50-60 falandır sanıyorum. Şimdi çıkmasından memnun oldum. Sesini banda almış olmakla çok mutluyum. Nazım benim o zamanlar dostumdu ve kendisiyle Paris'te sık sık görüşürdük. O zaman onları İstanbul'da hiçbir yayınevine yahut stüdyoya vermek imkanı yoktu. Benim de içimde yoktu. Benim için bu kişisel bir anıydı."

Topuz: "Kayıtta, Saçları Saman Sarısı ve Havana röportajları var"

İçerikte iki röportajın yer aldığını aktaran 83 yaşındaki ünlü yazar Topuz, "Bantta uzun bir röportaj var, 'Saçları Saman Sarısı'. Karısı Vera'yla karşılaşmasını anlatıyor. O çok tatlı ve duygusal bir röportaj. İkincisi yine uzun bir röportaj. Havana röportajı. Nazım, Havana'dan yeni dönmüştü. Gidip, Havana'da Castro'yla konuşmuştu. Onları da anlattı bana. Castro demiş ki Nazım'a, 'Ben çocukluğumdan beri senin şiirlerini bilirim. Sen çakı gibi adamsın. Gençmişsin bayağı'. Onları anlattı uzun uzun. Bunları banda almadım. Bunlar da aklımda kaldı" diye konuştu.

Akgün: "Ülkemiz için her ikisi de çok önemli değerler"

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de Hıfzı Topuz'un Nazım Hikmet röportajının önemli olduğunu aktararak, "Ülkemiz için hem Hıfzı Bey hem Nazım Hikmet her ikisi de çok önemli değerler" dedi.