ANTALYA- Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya” felsefesiyle belirlenen ve EXPO 2016 Antalya’da “İtalya Çiçek Açıyor” teması ile EXPO’da iddialı olan İtalya,  kurduğu İtalyan Bahçesi ile görenlerin dikkatini çekiyor.

İtalya, Ülkenin, estetik anlayışını, doğal güzelliklerini ve zenginliklerini tanıtmak adına EXPO’daki alanında geçtiğimiz günlerde ‘Aperatif Günü’ etkinliği düzenledi. İtalyan Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Direktörü ve İtalyan Bahçesi Komiseri Aniello Musella ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik için, Antalya’nın cemiyet ve iş dünyasının yanı sıra İstanbul'dan popüler olan ulusal basın temsilcileri getirildi.

 

 

 İtalyan Bahçesi’nde düzenlediği özel bir etkinlik ile İtalyan konuk severliğini ve kültürünü, dünyaca ünlü İtalyan lezzetleri ve müziği eşliğinde tanıtan Aniello Musella, başta basın mensuplarına bahçedeki detayları anlattı.

 

“İtalyan bahçeleri dünyada iddialı”

İtalyanlar olarak EXPO'da bulunmaktan çok mutluyuz. Burası daha inşaat halindeyken çeşitli görüşmelerimiz oldu. O zaman ben “Bahçeyi anladıkta çocuk teması nereden çıktı” demiştim. Türklerde,  “Dünyada yeni jenerasyonlar yeşilin değerini unutuyorlar, biz buna karşıyız. Bunu da anlatabilmemiz için bu temayı biz seçtik” dediler.  Çok ilginç ve duyarlıca bulmuştum. Bununla birlikte bahçe anlamında iddialı bir milletiz. Bu bahçenin çok uzun süre canlı kalacağını ve yaşayacağını düşünüyorum. Böylelikle de İtalya’mızın küçük bir parçasının da Türkiye'de yaşayacak olması bizi çok mutlu ediyor. Bahçe kültürü denilince akla İtalya'nın gelmesi bizler için de büyük gurur. Bugün burada sizlere sunulan İtalya’mızın küçücük bir minyatürüdür.  EXPO'nun süresi bitince Türkiye'ye bu bahçeyi hediye edeceğimizi sizlere de söylemek isterim. Türkiye’ye tekrar gelmek için davet edildim. Geldiğimde bıraktığımız bahçeyi de görmek isterim.

 

“Limonaia evlerimizi gösteriyoruz”

Bahçeyi sizlere aktaracak olursam; "Sol tarafta çocuk bahçesi, sağ tarafta gizli bahçe adı altında bir bahçe tasarlanmış. Bahçenin mimarı İtalya’nın önemli mimarlarından Mimar; Marco Servalli ve bahçe tasarımına imza atan Peysaj Mimarı; Giuseppe Lunardini'dir. İtalyan Bahçesinin amacı, kuzeyden güneye tüm İtalya bölgelerinin bahçelerini ve bunların içerdiği tipik ögeler olan yokuşların, terasların ve tas duvarların birer örneğini sergilemektir. Tarih, sanat ve yemek kültürünün harmanlandığı, geleneksel unsurların çağdaş bir tasarımla mükemmel bir şekilde yorumlandığı bir tasarım ile hayat bulan bahçe 850 metrekare büyüklüğündedir. Bina tasarımını yapan Mimar Marco Servalli ve bahçe tasarımına imza atan Peysaj Mimarı Giuseppe Lunardini, binayı tipik “Limonaia” (geleneksel yeşil ev) olarak tasarlamıştır. Genellikle “Limonaia” binalarının arka cephelerinde taş duvarlar, ön cephelerinde ise, sarmaşıklar mevcuttur. Tasarımcılar bu nedenle binayı taşlardan oluşan duvarlarla inşa ederek ve üzerlerini sarmaşık yaseminlerle kaplayarak İtalyan çiçek bahçesine bakan yeşil bir duvar yaratmışlardır. Yine İtalyan Bahçe geleneğinden yola çıkarak, sarmaşık yasemin ile kaplı bir kemer altı ziyaretçileri bahçe içine karşılayacak ve direkt olarak İtalya’nın kalbine yönlendirecektir" dedi.

 

“Ziyaretçilere İtalya’nın meşhur tadlarına da bakıyor”

"EXPO 2016 Antalya’da 850 metrekare bahçe ve 130 metrekarelik etkinlik alanı ile yerini aldı" diyen, Aniello Musella, "Tüm binayı Akdeniz dokunuşu veren tipik bitki örtüsü tamamlamaktadır. Tüm bahçenin perspektifini belirleyen bir dizi selvi ağacı yanı sıra, diğer ağaçlar yeni duygular ve heyecanlar yaratmak üzere tasarımda yerini almıştır. Bir taraftan İtalya bahçesinin modern yaklaşımlı yumuşak görüntüsü, içinde barınan binanın sert ve geometrik yapısı ile kontrast sağlarken, diğer taraftan yeşil şimşirden yapılmış, çitler mevsim çiçeklerinin renklerine aynı kontrastı devam ettirmektedir. İtalyan bahçe geleneği ve kültürünü tanıtmayı hedeflediğimiz Antalya bahçemiz, ziyaretçilere tipik İtalyan bitki ve çiçeklerinin ve İtalyan bahçe ambiyansının tanınması için vesile oldu. Çocuklar, kendilerine özel olarak tahsis edilmiş alanlarda interaktif ve eğitici oyunlar oynarken İtalyan bahçe kültürüyle de tanışmış oldu. Bahçe içinde yer alan 130 metrekarelik bina içerisindeki duvarlara yansıtılan İtalyan meydan ve bahçe görüntüleri sayesinde ziyaretçilere gerçek İtalyan meydan ve bahçeler içinde geziyor hissi yasatmaktadır. Ayrıca ziyaretçiler bahçe alanı içerisinde bulunan kiosklarda İtalyan gıda ürünlerini ( kahve, makarna, dondurma ve pizza) tadabilecektir" şeklinde sözlerini bitirdi.

 

“Basını İtalya’ya çağırıyorum”

Basın mensuplarının oldukça iddialı bulduğu bahçe hakkında, Bu gördüğünüz bahçe İtalya'daki bahçelerin sadece minyatürü oldukça iddialı ve her yerde görebileceğiniz bahçelerimiz var diyen Musella, "Orada bulunan basın mensuplarını yakın zamanda orijinal bahçeleri görmeleri için onları İtalya'da ağırlayacağını söyledi.

 

 

 

Müzik, eğlence, parti…

İtalyan Bahçesi’ni ziyaret eden basın mensupları ve davetlilere İtalyan bahçelerinin ve İtalyan peyzajlarının en önemli özelliklerini canlandıran İtalyan Pavyonu tanıtıldı. Kokteyl sırasında ise, İtalya’nın en meşhur şarkıları DJ Hakan Çayır tarafından çalındı.  Bahçe ziyaretinin ardından yapılan kokteyl ile geleneksel İtalyan ambiyansını yakalayan misafirler pizzaya ve makarnaya doydular.  Kendilerini adeta İtalya’daymış gibi hisseden konuklar geç saatlere kadar eğlenceli vakit geçirdiler.

 

Protokolünde ilgisi büyüktü

İtalyan Aperatif Günü İtalyan Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Direktörü ve İtalyan Bahçesi Komiseri Aniello Musella ev sahipliğinde gerçekleşti. Konuklar arasında başta EXPO 2016 Antalya Genel Komiseri ve Büyükelçi Erdoğan Kök olmak üzere, EXPO Yönetimi, ülke komiserleri de yer aldı. Ayrıca, Antalya cemiyet ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden Nesrin Mater, Antalya Falez Rotary Kurucu Başkanı Aziz Ertaş da konuklar arasındaydı.

 

 

 

 

İtalyan Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) nedir?

ICE-İtalyan Dış̧ Ticaret ve Tanıtım Ajansı -ITA, bağlı olduğu İtalyan Ekonomik Gelişme Bakanlığı’nın prensipleri dahilinde İtalyan firmalarının ürün ve faaliyetlerinin uluslararası platformda geliştirmeyi sağlamaktadır. ITA, İtalyan ve yabancı firmalara bilgi, destek ve öneri konusunda yardımcı olmaktadır. Roma Merkezi yanısıra ITA dünya genelinde, İtalya Büyükelçiliklerine ve Başkonsolosluklarına bağlı geniş bir ağda faaliyetlerini sürdürmekte, yerel kurumlar ve özel şirketler ile sıkı işbirliğinde bulunmaktadır. Sağladığı çeşitli hizmetlerle İtalyan ve yabancı firmalara yatırım, ticaret ve ortaklık faaliyetlerinde yardımcı olmaktadır.

 

 

 

EXPO;

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Bahçecilik EXPOsu EXPO 2016 Antalya, 112 hektarlık alanda, 22 Nisan akşamı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından resmi törenle açılmıştır.

EXPO organizasyonu tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gerçekleştirilmektedir. T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde olan EXPO 2016 Antalya Ajansını ve organizasyonunu, Gıda Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığı yönetmekte ve yürütmektedir. T.C. Başbakanlığı, EXPO genelgesini yayınlamış olup himayesine almıştır ve Antalya Valiliği yerel yönetim olarak destek sağlamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti tüm birimleri ile EXPO ANTALYA 2016 organizasyonun başarılı olması için koordineli olarak çalışmaktadır. Uluslararası arenada Türkiye markasına büyük fayda sağlayacak olan bu etkinliğe devlet birimleri maddi ve manevi tam destek vermektedir ve EXPOyu kurumsal sorumluluk projesi olarak ilan etmiştir. 




Özel Haber: Elif GÜNAY