2006 yılında atv ekranlarında yayınlanan ‘Hatırla Sevgili’ dizisinde canlandırdığı ‘Deniz Gezmiş’ karakteriyle ve gerçekte de ona olan benzerliğiyle çok beğenilen başarılı oyunu Barış Koçak ile sizler için bir araya geldik.


Hatırla Sevgili dizisinden birçok kişi eminim ki sizi hatırlıyordur. Fakat yine de bizlere kendinizden bahseder misiniz? Barış Koçak kimdir?

1978 İzmir doğumluyum. Elektronik ve işletme üzerine eğitim aldım. Oyunculuk olarak profesyonel okul deneyimim yok, alaylıyım kısacası.  Oyunculuktan önce bir süre spor eğitmenliği, röntgen teknisyenliği ve mankenlik de yaptım. Daha sonraları Zeliha Berksoy’dan diksiyon, şan ve oyunculuk dersleri aldım.

Yıllar önce Hatırla Sevgili dizisinde Deniz Gezmiş karakterini canlandırmıştınız ve çok beğenilmiştiniz. Fakat sonrasında sizi ekranlarda göremedik. Bu zaman içerisinde neler yaptınız?

Aslında hemen sonrasında birçok dizi teklifleri geldi.  Fakat ben yapımcıma bir söz verdiğim için onun dizisini bekledim. Sonrasında da aramızda anlaşmazlık çıktı ve davalık olduk. Bu süreç beni yıprattığı için bir süre sadece sinema filmi çektim. Son sezon ekrana Kurtlar Vadisi ile döndüm.

Canlandırdığınız Deniz Gezmiş karakterine aynı zamanda gerçek hayatta da benzerliğiniz çok konuşulmuştu. Ona benzetilmek nasıl bir duyguydu?

Yapımcım zaten beni özellikle benzerliğimden ötürü seçmişti. İlk başta anlamıyorsunuz bunun ne demek olduğunu. Ama bölümler ilerledikçe o kadar güzel geri dönüşler aldım ki aslında üzerime bir dönemin yükünü aldığımı fark ettim. Bunu hakkıyla yapabildiysem ne mutlu bana.

Hatırla Sevgili dışında bulunduğunuz projelerden bahseder misiniz?

Hatırla Sevgili’den sonra Tunç Okan ile çalışma fırsatım oldu. Fakir Baykurt’un  “Kaplumbağalar” eserinden bir uyarlama olan “Umut Üzümleri” filmini çektik. Bu filmde Ahmet Mekin, Altan Erkekli, Yetkin Dikinciler gibi ustalarla çalışmak benim için çok güzel bir tecrübeydi. Sonrasında Diyarbakır zindanlarını anlatan “Kanlı Postal” filmini çektik. Ama ülkemizdeki siyasi ortam nedeniyle yeterli gösterimi yapamadık. Şu anda Avrupa’da gösterime sokmak için uğraşıyor yapımcımız. Bu yaz da güzel filmlerde oynadım. Onları zamanı gelince konuşuruz tekrar. Sadece şöyle söyleyebilirim. İzleyiciler çok farklı bir Barış Koçak görecekler.

Peki sizi yeniden ekranda görebilecek miyiz? Yakın zamanda bir dizi ya da sinema filmi olacak mı?

Daha önce de belirttiğim gibi daha çok sinema ile uğraştım. Bu filmler önümüzdeki kış sezonunda gösterime girecek. Dizi olarak sorarsanız hala Kurtlar Vadisi’nde oynuyorum.

Hatırla Sevgili dizisinde unutamadığınız bir sahne var mıydı?

Olmaz olur mu! Bir değil birçok sahne vardı. Beni en çok etkileyen i Türkiye’nin tarihine damga vurmuş o gencecik insanların asıldığı, acımasızca vurulduğu sahnelerdi.

Hatırla Sevgili dizisinin size bir şeyler kazandırdığına inanıyor musunuz? Dizi setindeyken neler öğrendiniz? Ya da nelerin farkına vardınız?

Her hikaye size bir şeyler katıyor öncelikle. Ben bu diziyle aslında insanların tarihimize dair ne kadar az  ve yanlış şeyler bildiğini gördüm. Yanlış diyorum çünkü dizi boyunca o anlatılanları yaşamış gerçek kişilerle çalıştığınız zaman bunu daha net görüyorsunuz. Bunun üzerine ben de diziden sonra Mustafa Yalçıner ile Türkiye’nin dört bir yanına gittim. Gençlerimizi, insanlarımızı bilgilendirmek için sempozyumlar düzenledik.

Deniz Gezmiş rolünü oynamak sizin için ne ifade ediyor? Onu canlandırdığınız için mutlu musunuz?

Mutluyum tabii ki. Deniz’in adından, yaptıklarından ve gerçekten misyonu olan bir karakterden bahsediyoruz. Öncelikle üzerimde çok uzun zaman ağır bir yük vardı. Dizi bitse bile insanlar size sanki Deniz’mişsiniz gibi bakıyor. Komedi filminde oynasan olmaz, şu role girsen olmaz. Ama ben bir oyuncuyum ve Deniz’in misyonunu tamamladığımı düşünüyorum. Başka rollere girmek benim için doğal ve olması gereken bir şey.  Bu rolü oynamak için nasıl cesaret gösterdiysem, bundan sonra oynayacaklarım için de yargılanmayı düşünmeden rahat olmam gerekiyor.