İSTANBUL (Ceren Demirbüken) - Dünyaca ünlü yayınevlerine ait kitapların sergilendiği CNR Kitap Fuarı'na 250'nin üzerinde yayınevi katıldı. Fuarda, Çanakkale Savaşları ile ilgili bugüne kadar hiç ortaya çıkmamış resim ve fotoğraf albümü yer alıyor. Sentetik uyuşturucu maddesi bonzaiye dikkat çekilecek fuarın en ilgi çekici etkinliği ise ''Hababam Sınıfı Sergisi'' oldu.
CNR Kitap Fuarı'ndaki etkinliklere, Ahmet Ümit, İskender Pala, İlber Oltaylı, İbrahim Tenekeci, Uğur Koşar, Mehmed Niyazi, İlker Başbuğ, Rahşan Ecevit ve Can Ataklı gibi birçok ünlü isim katılacak. Fuar, 27 Şubat-08 Mart 2015 tarihleri arasında kitapseverlerle buluşacak.
Yıldız; ''Müfredat kadar önemli''
Açılışta konuşma yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, ''Kitap dostlarıyla bir araya gelmek bizim için gerçekten bayramdır. Bunun için emek veren herkese teşekkür ediyorum'' dedi. 
İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız, ''Şehrin nufüsu, uluslararası boyutu dikkate alındığı zaman elbette İstanbul, bir, iki değil daha fazla fuarı kaldırır. 2 milyon 681 bin öğrenci nufüsu, 125 bin öğretmeni ve 6 binden fazla kurumu olan kültür şehrimize üçüncü kitap fuarı çok yakışırdı'' diye konuştu. Çocukların sadece okul etkinlikleriyle değil kendi istekleriyle de fuara gelmelerini isteyen Dr. Muammer Yıldız, ''Bu on gün boyunca çocuklarımız aileleri ile birlikte gelip kitaplara dokunsun, yazarları, çizerleri, yayıncıları, uluslararası yazarları tanısın. Okullarda okutulan dersler kadar değerli onların buraya gelmeleri'' ifadelerini kullandı. Dr. Yıldız, ''Çocuklarımıza hiçbir şey veremesek bile onları iyi bir okur yaparak kendi yol haritalarını çizmelerini sağlayabiliriz''  şeklinde konuştu.
''Kitap fuarları bayramdır''
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof Dr. Hayati Develi, ''Biz bilgiye önem veren bir toplumuz. Kitap fuarları bilginin harmanlanıp teşhir edildiği mekanlardır'' dedi. Kitap fuarları biz yayıncıların bayramıdır, bayramımıza hoşgeldiniz diyerek konuşmasına başlayan Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün ise, ''Anadolu'nun şehirlerine de inşallah hep beraber gideriz'' diye konuştu.
''Mürekkeple ilişkimiz varoluşsaldır''
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, ''Ülkemiz 2012 verilerine göre dünyanın en büyük 12'inci kitap piyasasına sahip'' dedi. Kitap fuarları ile daha iyi yerlerde olunacağını belirten Hamdi Turşucu, ''Sektörün bir güç birliği haline gelmesi ile ülkemizi çok daha ileri taşıyacağız'' diye konuştu.
Turşucu, ''Gelecek nesillerimize fuarlar vesilesiyle dokunabilirsek bir, iki, üç nesil sonrasına kültürümüzü taşıyabiliriz. Mürekkebin bizim için anlamı sadece epistemolojik değil aynı zamanda ontolojik. Bizim kitapla, kalemle, kelamla ilişkimiz varoluşsaldır'' açıklamasında bulundu.
Fuarların sadece ticari amaçlı olmadığını söyleyen Turşucu, ''Fuarlar ruhu olan, kimliği olan, karakteri olan mekanlardır'' ifadelerini kullandı.