Merhabalar sevgili dostlar, 

Yılbaşı telaşesinin ardından, hepimiz normal günlük işlerimize dönerek ve soğukların başlamasıyla da hastalıklara karşı sıkı önlemler alarak yaşantımıza devam etmeye çalışıyoruz.

Bugün sizler için bir tavuk yemeği tarifi hazırladım.İster akşam yemeği olarak isterseniz de misafirleriniz için de pişirebileceğiniz lezzette bir tarifdir.

Tavuk, ülkemizde en çok tüketilen yiyeceklerden birisidir. Bazen akşam yemeklerinde, kimi zaman diyet yaparken ve hatta misafir sofraları için de tavuk yemeklerini tercih edebiliriz, çeşitli şekillerde pişirilmesi, bazen pratik hazırlanması ve lezzetli oluşuyla da çoğumuzun tercih sebebidir.

Protein bakımından, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin olması sık tüketilmesine etkendir.Kırmızı et'e oranla daha kolay hazmedilmesi, yüksek protein'e sahip olması nedeniyle kilo vermede yardımcı olması, düşük yağ içeriği sayesinde tansiyonun dengelenmesinde yardımcı olması ve ayrıca kolesterol kontrolünde de yardımcı olur.

Tüm bunların yanı sıra maalesef günümüz de tavuklar üzerinde kullanılan antibiyotikler, insan vucuduna girince faydalı bakterilerin ölmesine sebep olduğundan tavuk alımı yaparken dikkat edilmesi ve güvendiğiniz yerlerden mümkünse organik, doğal ortamında beslenen tavukları seçmenizi öneririm.

Eski tarihlere bakıldığında, özellikle 18.ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Saray Mutfağında kümes hayvanları özellikle tavuk tüketimi bir hayli fazladır.

Kırmızı et'e oranla daha pahalı olması nedeniyle de, bir tutkuya dönüşerek itibar kazanmıştır.

Günümüze dönersek tam tersidir.

Şimdi gelelim tarifimize, bu hafta misafir ağırlayacaklar için bir altarnatif...

• MALZEMELER:

• 2 büyük parça Tavuk Göğüs(ortadan ikiye keserek dilimlendiğinde 10-12 parça olacaktır.)

• 1 kahve fincanı süt

• 1 yemek kaşığı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı soya sosu

• 1 tat. kaş. tuz + 1 çay kaş. kırmızıbiber ve karabiber

• 1 çay kaş. kekik+1 çay kaş sarımsak tozu

• HAZIRLANMASI:

• Tavuklar hariç diğer malzemeleri bir kase içinde karıştırın.

• Dilimlediğiniz tavuk etlerini içine bırakın ve 1 saat bu sos içinde bekletin.

• SEBZELER:

• 1 ad Kabak

• 1 ad havuç

• 1 ad kırmızı soğan

• 3-4 ad sivri biber

• HAZIRLANMASI:

• Bütün sebzeleri julyen doğrayarak bir kenara alın.

• AYRICA:

• 1 yem kaş. zeytinyağ

• 200ml tavuk suyu

• 200 ml krema

• 1 çay bar. süt

• Üzerine: 

Dereotu

• HAZIRLANMASI:

• Döküm tavanızı ateş üzerine alın ve kızdırın.

• Sos içinde bekleyen tavukları tavada çevirerek hafif pişirme yapın. Ve bir tabağa çıkarın.

• Aynı tavaya 1 yem kaş zeytinyağ ekleyin ve soğanla başlayarak sırayla sebzeleri 5 er dakika soteleyerek kenara alın.

• Yine aynı tavaya tavukları yerleştirin, üzerine sebzeleri alın ve tavuk suyunu ilave ederel 25 dakika kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.

• Bu arada suyunu çekecektir.

• Pişen yemeğin üzerine krema ve sütü ekleyerek 10 dakika daha pişirin.

• İnce kıyılmış dereotu serperek ateşten indirin.

• Servis tabağına aldığınız zaman arzuya göre tekrar dereotu serpebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..