TABULAR YIKILIYOR
Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün, 5. Cildini tamamladığı eser, toplam 1152 sayfadır.  
Küçük boydaki kitapları eline alanlar, çok farklı ve önemli mevzularla kendilerini başbaşa bulacaklardır. 
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Sekreteri olarak Bosna’lı Müslümanlara zulmeden Butros Gali’nin ve dedelerinin ihânet ve fesâd entrikalarını; İslâm’da kadının miras hakkı üzerinde koparılan fırtınaların gerçek yüzünü; Osmanlı Devleti’nin Müslüman bir devlet olup olmadığı tartışmasının son noktasını; İstanbul’un fethinin maddî ve manevî neticelerini ve bunlara benzer dikkat çekici ve çok ehemmiyet arz eden meselelerin ayrıntılı açıklamalarını bu kitapta bulmak mümkündür.
Birinci Cilt, 14 X 19 santim ölçülerinde,  256 sayfa olarak 1996 yılında yayınlanmıştır. 
İslâm’ın hükümlerinin değişip değişmediği konusunda doyurucu izahlar getiriyor. ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ adlı iftirânameye doğru cevap bu kitaptadır. Kitapta ayrıca belgeler ışığında Sultan 4. Murad Han’ın hayatını ve O’na yapılan iftirâlar yer alıyor.
Merhûm Turgut Özal’ın talebi üzerine hazırlanan ‘Rumeli’deki Osmanlı Hâkimiyeti’ ve ‘Osmanlı Devleti’nde Devşirme Meselesi’ adlı iki raporu ve bunlara benzer dikkat çekici ve çok önemli meseleler hakkında bilgiler var..
Serinin ikinci kitabı 288 sayfa olarak 1997 yılında yayınlandı.  
Bu ciltte; Süleyman Hilmi Tunahan hakkında bu zamana kadar bilinmeyen belgeler ışığında doğru bilgiler, Alevilikle ilgili arşiv belgeleriyle yeni tesbitler ve birbirinden çarpıcı tarihî konular, kitabın konusunu teşkil etmektedir.
208 sayfalık üçüncü ciltte; Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Devletin yeni bir İslam ortaya koymak için gösterilen faaliyetler, Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu’nca yürütülen proje, projeye ve Prof. Dr. Ahmed Akgündüz’ün verdiği cevaplar ilk defa bu kitapta günışığına çıkıyor. Kitapta ayrıca; Her biri, yekdiğerinden ilgi çekici 15 konu yer alıyor. 
224 sayfalık 4. Ciltte; 7 yılı aşkın bir zamandan beri Hollanda’da İSLAMİC UNİVERSİTY OF ROTTERDAM rektörü olan Prof. Dr. Ahmed Akgündüz’ün Hollanda’da Kur’an’a karşı yapılan saldırılara verdiği akademik cevaplar, Avrupa’da ve hatta bütün İslam âleminde yaşayan Müslümanları yakından ilgilendiren ‘helal gıda meselesi’, 1984 yılında Kiliseler Birliği’nin düzenlediği Konsülde Hıristiyanların Hz. Muhammed’in ‘Allah’ın peygamberi’ ve ‘Kur’an’ın  Allah’ın kelamı’ olduğunu itiraf ettiklerini belgeleyen ve birbirinden ilgi çekici 11 konu yer alıyor. 
176 sayfalık 5. ciltte; çok farklı ve ilgi çekici konular okuyucuya takdim ediliyor. Son zamanlarda Avrupa ve Amerika; Ermeni soykırımı safsatalarının yanına bir de Süryani soykırımı yalanlarını ilave etmeye başlamıştır. Bunlara karşı arşiv belgelerini konuşturmak hem muhalif ve hem de muvafık ilim adamlarının aslî görevlerindendir. Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ‘farz-ı ayın’ kabul ederek bu görevini yerine getiriyor.  
Kitabın bir diğer makalesi ise maddî ve manevî liderler konusuna ayrılmıştır. Türkiye’nin ve dünyanın geleceği ile alakalı bazı müjdeler ve bu sebeple de geleceğe ümitle bakmak için genç nesilleri ikaz etmek bir başka konu olarak ele alınıyor. 
Peygamberimizden nakledilen hadisler de bizim gelecekten ümitli olmamızı gerektirmektedir. Konuyla alakalı Yemen’deki tartışmalar ve iç savaş ile alakalı yazı dikkat çekiyor. Alevilik konusundaki kırmızı çizgilerimiz ise, Türkiye’nin geleceği ile alakalı bir meseledir.
Ehl-i ilim ve fazilet bâzı tarikat erbabı, Bediüzzaman ile alakalı bazı itirazları ileri sürünce ve hatta ‘Erzurum’daki bir ilahiyat profesörü 20 noktada Ehl-i Sünnete muhalefet olduğunu söylüyor’ şeklinde ve imalı bir tasvip ile televizyon kanallarından açık hatâ yapmaya başlayınca bazı meselelerde cevap verme ihtiyacı doğmuştur Verilen cevaplar 5. Ciltte yer almıştır.  
OSMANLI ARAŞTIRMALARI VAKFI (OSAV): Zeynep Sultan Camii Sokağı Nu: 29 Gülhâne, Fatih,34410 İstanbul. 
Telefon: 0.212 513 40 33 
Belgegeçer: 0.212 511 34 78  
www.osmanli.org.tr  
e-posta: [email protected]  

Prof. Dr. AHMET AKGÜNDÜZ 
1955 yılında Diyarbakır’ın Çüngüş Kazası’na bağlı Malkaya Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyde tamamladıktan sonra, Gaziantep İmam-Hatip Lisesi’ni ve Gaziantep Lisesi fen bölümünü bitirdi. 1980 yılında Erzurum Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nden, 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne Hukuk Tarihi Araştırma Görevlisi olarak giren Akgündüz, 1983 senesinde Mastırını ve 1986 senesinde de ‘İslam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi’ adlı teziyle doktorasını tamamladı.
1987 senesinin Kasım ayında Hukuk doçenti olan Akgündüz, aynı yıl Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne ‘Hukuk Tarihi ve İslam Hukuku Doçenti’ olarak tâyin edildi. 1986-1991 yılları arasında Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Uzman Müşavir ve Devlet Arşivleri Danışma Kurulu üyeliği sıfatlarıyla araştırmalarda bulunan Akgündüz, 1993 Eylül’ünde Dumlupınar Üniversitesi’ne Hukuk Profesörü, Ekim 1993’ de aynı üniversiteye bağlı Bilecik İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi’ne Dekan olarak tâyin edildi. 
1997-1998 ders yılında Princeton Üniversitesi’nde misafir Profesör olarak araştırmalarda bulundu. Hâlen Hollanda’da, Roterdam Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır. 
Arapça, İngilizce ve Farsça bilen Akgündüz, Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Başkanıdır.
Yayınlanmış Eserleri: *Osmanlı Kanunnameleri ve Hukuki Tahlilleri / 12 cilt. *Mukayeseli İslam ve Osmanlı Hukuku Külliyatı,  *İslam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi, *Şer’iyye Sicilleri / 2 cilt (Heyet ile birlikte), *Belgeler Gerçekleri Konuşuyor / 5 cilt, *Eski Anayasa Hukukumuz ve İslam Anayasası, *İslam’da İnsan Hakları Beyannamesi, *Arşiv Belgeleri Işığında Sayıştay Tarihi,  *Arşiv Belgeleri Işığında Somuncu Baba, *Arşiv Belgeleri Işığında Eshab-ı Kehf ve Tarsus Tarihi, *Arşiv Belgeleri Işığında Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri, *Osmanlı’da Harem, *Tabular Yıkılıyor / 2 cilt

OSMANLI ARAŞTIRMALARI VAKFI (OSAV):
Osmanlı Araştırmaları Vakfı, 24.02.1994 tarihinde Emekli General Sami Karamısır, İşadamı ve Sanayici İbrahim Aslan ve Prof. Dr. Ahmed Akgündüz tarafından kurulmuştur. İlk kurucu mütevelli heyet de adı geçen şahıslardır. Vakfın kurulmasında manevî himmet ve gayret Sami Karamısır Paşamız’a ve maddi destek de İbrahim Aslan Bey’e aittir. Şu anda Vakıf Mütevelli Heyetinde İşadamı Mustafa Kavurmacı, İşadamı Mustafa Kuralkan, İşadamı İsmail Erbay ve Doç. Dr. Said Öztürk bulunmaktadır.
Vakıf 1.1.1999 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulunun kendisine tahsis ettiği ve vakfın kendi imkânları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla restore ettiği, Alemdar Mahallesi Zeynep Sultân Camii Sokağı Nu: 29 (Gülhane Parkı Karşısı) Eminönü/İstanbul adresinde faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Telefon: 0.212-513 40 33 
Belgegeçer. 0.212-511 34 78 
e-posta: [email protected]  
www.osmanli.org.tr
Vakfın yayınladığı kitaplardan bâzıları: Bilinmeyen Osmanlı, Osmanlı Sultanları, Osmanlı Eğitimi, Türk Süsleme sanatları, İslam’da İnsan Hakları Beyannâmesi, Ahlat tarihi, İbn-i kemal ve Düşünce Tarihimiz, Somuncu baba, Osmanlı Atlası, Süleymn Hilmi tunahan Efendi, Osmanlı-Amerika İlişkileri, Osmanlı-Avusturya Münâsebetleri, Kanuni Devrende Osmanlı’nda Hukukî Hayat, Türk Hukuk Tarihi, Tabular Yıkılıyor 5 Cilt, Tarihlenklere Cevaplar. (Toplam 30 Eser) 

DERKENAR
BİLA KÜLTÜRLÜ (?!)
Anadolu’da, ‘Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ başlıklı yazıda;
‘İlgi: Bila tarihli yazıda…’ 
İfâdesi kullanılmış. 
‘Bilâ’ kelimesi; ‘yokluk, olumsuzluk bildiren ön ek’tir. 
‘Bilâ ihtar’, ‘ihtarsız olarak, ihtar yapılmaksızın…’  Çok kullanılan bir deyim olan ‘bilâ istisnâ’ ise; ‘istinsâsız olarak’ anlamındadır. Dikkat edilirse, ikinci kelimenin sonunda, herhangi bir ek yoktur. 
Dâima böyledir. Çünkü ‘yokluk’ anlamındaki  ‘bilâ’ ön eki ile ‘li’ anlamındaki varlık veya ‘sız’ eki gibi yokluk-olumsuzluk bildiren ek bir arada kullanılmaz. 
Kullanılan ifâde; ‘Bilâ tarih’ şeklinde olmalıydı. 
Özentili davranışlar güzel Türkçemizi yaralıyor. Sâde bir şekilde;  ‘Tarihsiz yazınızda…’ diye yazılsaydı, hem câhil özentisi sergilenmez, hem de Türkçeye ihânet edilmemiş olurdu. 

KUŞBAKIŞI *KUŞBAKIŞI
BALKAN SAVAŞI’NDA NEDEN BOZGUNA UĞRADIK? 
Alfa Yayınevi tarafından 2012 yılında yayınlanan 288 sayfalık kitapta; Ali İhsan Sabis Paşa; ‘Balkan Savaşı’nda Askerî Yenilgimizin Sebepleri’ başlığı altında, Ali Fethi Okyar; ‘Bolayır Muharebesi’nde Başarısızlığımızın Sebepleri’ ve Ömer Zeki Çobanoğlu ise ‘Balkan Savaşı ve Doğu Ordusunun Bozgunu’ başlıkları altında, ‘Balkan Savaşı’nda Neden Bozguna Uğradık?’ sorusunu cevaplandırıyorlar. 
Kitabı, günümüz Türkçesine Hülya Toker çevirmiş. Eserde; fotoğraflar ile sözlük ve dizin bulunuyor.   
Ali İhsan Sabis; ‘Bir seferberlik olsa olsa ancak bu kadar karışık ve kötü olabilirdi.’ Ali Fethi Okyar; ‘Düşman karşısında, tarihî günler yaşandığı zaman, askerî vazifenin, vatana layık şekilde yerine getirilmesi için gösterilen gayretlerin, bu kadar ağır ve kötü değerlendirildiğini görmek, vicdan sâhibi olan kişiler için huzur vesilesi değildir. [...] Ağır ithamlarda bulunmak ve buna cüret göstermek kolaydır. Bunun kadar kolay olmayan bir şey varsa o da iğnelemeden hakikate hizmet etmektir. Bu satırlar, bu hizmeti yerine getirmeye yeterli olmuşsa ne âlâ!’ ve Ömer Zeki Çobanoğlu; ‘Görüyorum ki yalan yanlış birtakım fikirler, makaleler ve eleştiriler yayımlanmaya başlandı. Bu eser de bunlardan biri olacaksa da doğru, sağlam bir karar alarak bozguna uğramamızın sebeplerini anlamak için, bu kolordunun savaşın başından sonuna kadar bütün harekâtını anlatayım da herkes şüpheden kurtulsun ve kitaptaki bu hikâyeleri okuyarak kararı kendi versin. Eleştiriyi kendi yapsın da ötekinin berikinin fikriyle geçinmesin, yanlış vâdilerde dedikodu yapmasın! İşte sizi düşünmeye, değerlendirmeye sevk etmek ve karar vermek üzere yazılan bu kitap, amacına ulaşırsa bahtiyardır, mesuttur.’ Seklinde özetlenen cümleleriyle Balkan Savaşı Bozgunu’nu anlatıyorlar. 
ALFA BASIM YAYIM DAĞITIM İLETİŞİM:  Ticarethane Sokağı Nu: 53 Cağaloğlu 34410 İstanbul. 
Telefon: 0 212-511 53 03  
Belgegeçer: 0 212-519 33 00 
www.alfakitap.com 
BAŞIMIZA GELENLER
M. Ertuğrul Düzdağ, İz Yayıncılık’tan Ocak 2006’da çıkan 758 sayfa hacimli eserinde; büyük ve millî bir felâketin, ‘93 Harbi’ diye bilinen 1877-1878 Rus Harbi’nin hikâyesini anlatıyor. İlim ve fikir adamı olan yazar kitabına, savaşın yalnız görünen sahnelerini kaydetmekle kalmıyor, bundan çok daha önemli olarak, olayların, resmî tarihlere geçmesi mümkün olmayan perde arkasını, oluşma sebeplerini, subayların, erlerin, gönüllülerin ve harp sahasındaki Müslim gayrimüslim, dost düşman, her kavim ve kabileden muhtelif sivil halkın ruh hallerini, inançlarını, duygu ve düşüncelerini, hep beraber çekilen maddî ve beşerî güçlükleri; geçirilen buhranlı ve değişken ruhî durumları; kahramanlıkla korkaklık, cesaretle bozgun arasında gidip gelen insanî duyguları, buna sebep olan eski ve yeni siyasî ve sosyal şartların mâhiyetini, gelenek görenek ve eğitim sisteminin bu hallere olan tesirlerini tespit etmeye çalışmış, bu yolda çok isabetli teşhis ve tahlillerde bulunmuştur.
İZ YAYINCILIK: Çatalçeşme Sokağı Nu: 27/2 Cağaloğlu 34110 Eminönü, İstanbul. 
Telefon: 0.212-520 72 10 
Belgegeçer: 0.212-511 57 91 
e-posta: [email protected]  
// www.iz.com.tr  

İNSAN NASIL İNSAN OLDU?
Bu dünyada bir dev var. Bu devin öyle kolları var ki hiç güçlük çekmeden bir lokomotifi kaldırabilir. Öyle ayakları var ki günde binlerce kilometre koşabilir. Bu devin öyle kanatları var ki bulutlar üzerinde, kuşların çıkamadığı yükseklerde uçabilir. Öyle yüzgeçleri var ki su altında balıklardan daha iyi yüzebilir. Bu devin öyle gözleri ve kulakları var ki görülmeyenleri görür, başka bir kıtada konuşulanları işitir. Bu dev o kadar güçlüdür ki dağları delip geçer ve doludizgin akıp giden suları durdurur.
Bu dev, yeryüzünü istediği gibi değiştirir; ormanlar diker, denizleri birleştirir, çölleri sular. 
Kimdir bu dev? 
Bu dev insandır. 
Acaba insan nasıl dev oldu, nasıl dünyanın efendisi oldu? 
‘İnsan Nasıl İnsan Oldu’ isimli kitapta bu soruların cevabı veriliyor. 
M. İlin ve E. Segal’in yazdığı kitabı, Ahmet Zekeriya Türkçeye çevirdi, Say Yayınları, 13,5 X 19,5 santim ölçülerinde, 592 sayfa hacimle 2014 yılında yayınlandı. 
SAY YAYINCILIK: Ankara Caddesi Nu: 22 Pamir Han Nu: 4 Sirkeci, Fatih-İstanbul. 
Telefon: 0.212-512 21 58 
Belgegeçer:  0 212-512 50 80
e-posta: [email protected]  //  
www.saykitap.com 

KISA KISA/ KISA KISA…
1-DOĞUM İLE ÖLÜM ARASINDA İSLAMCILIK: Mümtaz’er Türköne. Kapı Yayınları 
2-BİR GÜN: David Nicolls. Çeviren: Nalan Işık Çeper. Pegasus Yayınları 
3-KIRMIZI: Mehmet Ali Yıldız. Bilgeoğuz Yayınları. 
4-SURİYE TARİHİ: Ömer İshakoğlu. Kabalcı Yayınevi. 
5-DEDE KORKUT KİTABI: Muharrem Ergin. Türk Dil Kurumu Yayınları.