Oldukça kalın bir kitap; adı, “Kadınları Anlama Kılavuzu Cilt.1” okuyan ise erkek. Bu karikatürü siz de görmüşsünüzdür. Ama tam tersi olanını ben göremedim. Yani erkekleri anlama kılavuzuna ihtiyaç duyan bir kadın göremedim. Çünkü erkekler anlaşıldığının, deşifre olduğunun farkında bile değillerdir. Çünkü bu konu zeka miktarı ile değil, insanları anlama hissetme sezme yeteneği ile ilgilidir. Kadın da erkek de bedensel ruhsal ve sosyal yönden çok fazla farklılıkları olandır. Sağlıklı aile ortamın olmazsa olması sağlıklı ilişkilerin kurulabilmesi için hem kendimizi hem de eşimizin cinsiyetinden dolayı farklılıkların neler olduğunun tam olarak bilinmesi gerekir.  
Temel konu cinsiyettir.
*Kadın için konuşmak paylaşmak önemli iken erkek sessizlik daha az konuşmadan düşünmeden yana. Erkek, kadını “dırdır yapan” olarak da görebilir. Konuşulan gülük kelime ortalama kadın için 20 bin erkek için 10 bin civarındadır.
*Kadınlar diğerlerinin davranış ve mimiklerinden düşünce ve duygularını çözmede ve kendi duygu ve düşüncelerini tam olarak ifade edebilme yeteneği erkeklere göre oldukça üstündür. Kadının empati yeteneği daha güçlüdür
*Tehdit tehlike korku anlarında daha güçlü ve etkin olan erkektir.
* Dış tehlikeler karşısında kendi savunma güdüsünü harekete geçiren saldırılara karşı daha duyarlı olan erkektir.
*Onaylanma onaylanmamaya karşı daha duyarlı olan erkektir.
*Motivasyon merkezi daha güçlü olan erkektir. Motive olan ödül peşinde koşan erkek bu konuda kadına göre daha öndedir.
* Okuma yazma öğrenme hızı daha fazla kelime haznesine sahip olma sözel yetenek kadınlarda daha güçlüdür.
*Karar alma sürecinde birisini dinlerken erkekler mantığını öne çıkarırken; kadın hem duygu, hem mantık kullanılır. 
*Kadınların çok parçalı ve çok boyutlu konuları ve işleri erkeklerden daha çabuk planlayarak sonuçlandırmaları mümkündür.   Örneğin düğün ve cenaze vb çok yönlü karmaşık işleri daha etkili organize edebilirler.
*Kadınlar ruh ve dil bilimi erkekler mühendislik alanlarında daha güçlüdürler.
*Erkeğin beyninde ki sinir iletim hızının kadınlarınkinden % 4 daha fazla olması tepki verme süresinin kadına göre daha kısa sürede oluşmasını sağlar.
*Kadınlar ise aşk, şefkat, yakınlık ve konuşmak ister.
*Kadınlar eyleme daha geç yönelirler çünkü daha çok veri toplama eğilimdedirler.
*Erkekler daha yarışmacı, hükmetme ve saldırganlık gösterirler bu yönleri testosteron yüksekliği ile ilgilidir. Rekabete açıktırlar. Eyleme çözüme çabuk yönelirler.
Hormonlar
*Hem kadın hem de erkeklerde testosteron ve östrojen bulunur. Testosteron erkeklerde, östrojen ise kadınlarda daha fazladır. 
*Kadınlarda östrojen artması kadınların daha şefkatli sevecen ve annelik duygularını arttırır. Östrojen kadınları iletişime uyumlu ilişkiler kurmaya kurulmuş olanları koruyup geliştirmeye duygu paylaşıma yönlenmesine neden olur. 
*Ergenlik döneminde ise erkek te daha fazla artan testosterondan dolayı spor yarışmaları, cinsellik konularına yönelir. Konuşma sosyalleşme isteği azalır. Testosteron sayısal zeka artışına neden olur.
İletişim
*Kadınlar daha çok soru sorarlar. Onlar duygu ve düşünceleri tam olarak anlamaya çalışırlar.
*Erkeklerin yargılama, suçlama sorgulama kelimeleri daha fazladır
*Erkekler kendilerini anlatma bilgi birikimi, deneyimlerini, becerilerini başarılarını daha çok dile getirirler. Atışma tartışmaya girme eğilimi daha fazladır.
Kişilik duygu farklılıkları
*Erkek çocuklar 2 yaşından itibaren rekabete girerler, koşar atlar güreşir kavga eder tehdit eder çatışmaya girer. Erkekler oyuncaklarını nasıl çalıştığını anlamak için kırar, tamir ederler. Erkek çocuklar bir araya gelince hiyerarşi oluştururlar liderleri olur.  Stresli ve heyecan veren kavgaya dönüşmeyen oyunlar erkeğin cinsel uyarımını arttırabilir.
*Kızlar dokunur, sarılır, öper onların oyunları sertlik kavga dövüş içermez. Kızlarda hiyerarşi yerine sosyal paylaşım öne çıkar. Kadınlar erkeklere göre daha sıklıkla ve yoğun öfke kaygı korku kaygı üzüntü çaresizlik duygularını yaşarken ağlar ve suçluluk hissederler
*Nefret ve düşmanlık duyguları erkeklerde daha yoğundur. Erkekler çok acil durumlarda kadınlar kadar yardım sever olabiliyorlar en azından tehlikeli durumlarda kahramanlık olarak bir başkası kendisini izlemektedir. 
Sosyal İlişkiler
Erkekler kendilerini nasıl gördüklerine değerlendirdiklerine göre tanıtırlarken, kadınlar başkalarının gözünden kendilerini ifade ederler. “İyi bir anne”, “sadık bir eş”, “Hamarat kadın” imajını vermek isterler. “Başkaları ne der” sözü daha çok kadınlara aittir
Romantik İlişkiler
*Erkekler göze, kadınlar kulağa odaklıdırlar. Yani erkek için kadının çekiciliği önemli iken, kadın için romantik duygusal sözler daha etkileyicidir. Kadın için erkeğin güçlü zengin yüksek statü önemlidir.
*Erkeklerin konuları olayları cinsellikle ilişkilendirme eğilimi daha fazladır. Yani bir kadının söylediği kelimeleri onun kendisiyle birlikte istekli olduğunu yorumlama eğilimi fazladır. “Bu kadın bana pas veriyor” yanılgısına sık düştüklerinden, “seni seviyorum” ilk erkekler tarafından söylenir.
*Boşanan eşlerden tekrar evlenme oranı erkeklerde fazladır.
*Evli çiftlerde ilerleyen dönemlerde boşanma isteği kadınlardan daha fazla gelmektedir.
Cinsel Yaşam ve kadın erkek farklılıkları
*Kadın için cinsellik romantizmdir birbirini tanımadır, duygusal bağlanmayı sağlayandır. Erkek için ise cinsellik hazzı yaşamaktır, erotizmdir.
*Kadınlar; erkeğin kişilik yapısı, korumacılığı ve güven vermesinden etkilenirken, erkek ise kadının çekiciliği güzelliği önem kazanır.
*Cinsel ilişki anında erkek egoist davranır, kendi hazzını önemserken, kadın kendinden çok erkeğini önemser.
*Cinsel performans kaygısını daha çok hisseden erkektir. Kadın cinsel ihtiyacını daha kolay bastırabilir. 
*Uyarılma erkek için cinsel organların doğrudan uyarımı iken kadınlarda güven, iyi his yaşatan sözel ifadeler, dokunuşlarladır.
* Erkekler reddedilme karşısında daha fazla tepki verir daha az tolerans gösterirler.
*Mastürbasyon sıklığı ve evlilik dışı ilişkiler erkeklerde daha fazladır.
*Cinsellik konusunda erkeğin daha fazla risk aldığı gözlemlenir. Bir kadın cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip de olsa erkek ilişkiye girmekten kaçınmayabilir.
*Testosteron fazlalığı cinsel dürtünün yaşam boyu devam etmesini sağlayabilir.
*Kadın eşinin başkası ile yaşayacağı duygusal ilişkiyi, erkek ise eşinin başkası ile yaşayacağı cinsel ilişkiyi affedemez. 
Ruhsal sorunlar ve davranışlar
*Kadınların ruhsal sorunlar yaşamaları ve depresyona girme riski erkeklere göre 3-4 kat daha fazladır. *Kadınlarda intihar olayları erkeğe göre daha fazladır. *Ölümle sonuçlanan intiharlarda erkekler daha öndedir. Çünkü anlaşılma sorunu yaşayan dikkat çekmek isteyen genç kızların sözde intihar girişimleri yaygındır. .
Dini İnançlar.
*Kadınların dini inançları daha baskındır.  Çünkü onlar yakınlaşma, bağlanma eğilimleri fazladır. Dua etmeleri dini mekanları ziyaret etmeleri kadınlarda daha sıktır.
Siyasetle ilgilenmek
*Politikada önyargı ırkçı tutumlar erkeklerde daha fazladır.  Kadın-erkek ilişkilerinde erkekler daha gelenekçi tutum sergilerler. Erkeklerin politize olmaları, politika yoğun davranışları daha fazladır. Otoriteye itaat etmede erkekler daha yatkındırlar. Oy kullanmaya teşvik erkeklerde daha fazladır.
“Kadınları anlama” kitabının özetini yazmaya çalışırken kadınında erkeği anlamasını önemsedim.
Sağlıklı aile ortamının sağlanması için farklılıkların bilinmesi empatik davranmamıza yardımcı olacaktır.