İSTANBUL
Hilmi Türkmen yönetimindeki Üsküdar Belediyesi, yeni dönemde gerçekleştirdiği kültürel etkinliklerle adından sıkça söz ettirmeye başladı. Surre Alayı’nın ardından gerçekleştirilen 26’ıncı Kâtibim Kültür ve Sanat Festivali, medyada geniş yankı buldu.
Bu başarının arkasında Kültür Müdürlüğü’ne yeni atanan isim var. Başkan Türkmen, göreve gelirken Sultanbeyli Belediyesi Kültür Müdürlüğü görevini yürüten Mehmet Mazak’ı da kadrosuna katarak Kültür Danışmanı yaptı. Daha sonra  Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak atamasını yaptığı Mehmet Mazak ‘la bir dizi Kültür etkinliği planlayan Başkan Türkmen Üsküdar’ın Tarih ve Kültürle anılacağını belirtti.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden mezun olan Mehmet Mazak, 1998 yılında “İstanbul’da Kayıkçı Esnafı ve 1802 Tarihli Kayıkçı Esnafı Sayım Defteri” konulu yüksek lisans tezini tamamladı. İlk kitabı 1998 yılında “Eski İstanbul'da Deniz Ulaşımı” adıyla İDO tarafından yayımlandı. Daha sonra İstanbul’un aydınlatma ve ısıtma tarihi ile ilgili olarak “Osmanlı'dan Günümüze Havagazının Tarihçesi” kitabı üç cilt halinde İGDAŞ tarafından yayımlandı. Bu yayınları 2000 yılında “İstanbul Depremleri”, 2001 yılında “Osmanlı'da Çevre ve Sokak Temizliği”, 2006 yılında “Baki Kente Ab-ı Beka Hamidiye” kitapları takip etti.
İstanbul şehir tarihi ve kültürü üzerine çok sayıda makalesi yayımlanan Mehmet Mazak, bazı dergilerin yayın ve bilim kurullarında bulundu. Ulusal ve Uluslararası bir çok festival, sempozyum ve organizasyonları oluşturup başkanlık ve yürütme kurullarında yer aldı. Kültür iletişimi ve Kültürel Kimlik ve Marka oluşturma konusunda çalışmalarda yer aldı.
Son dönemde çalışmalarına İstanbul’un ve Mersin’in 1850-1930 yılları arasındaki sosyal değişimi ve gündelik hayatı üzerine yaptığı araştırmalarıyla devam etti.