CEREN DEMİRBÜKEN

Martin Raiser, “Her ne kadar Türkiye’nin ilerlemesi yurt içinde tartışılıyor olsa da birçok gelişmekte olan ülke Türkiye’yi örnek alıyor” ifadesini kullandı. Türkiye’de birçok önemli reformun hayata geçirildiğini belirten Raiser, “1990’ların sonu ve 2000’li yılların ortasında Türkiye’de önemli reformlar yapılmış olsa da bu reformların sürati yavaşladı. Eğer Türkiye küresel ekonomide şampiyonlar liginde olmak istiyorsa bu reformlarını ileriye götürmeli” açıklamasında bulundu.
“Kadınların istihdama katılması çok önemli”
Kadınların iş gücüne katılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Raiser, “ Türkiye iş gücüne katılım oranını arttırmalı. Özellikle kadınların istihdam oranının arttırılması ekonomiye ciddi kazanım sağlar. Çocuk bakım hizmetlerinin Türkiye’de eksik olması kadınların aile ve iş yaşamlarını beraber yürütmesini engelliyor. Bu tür hizmetlerin sağlanması gerekli” şeklinde konuştu.
“Türk ekonomisi sağlamlığını kanıtladı”
Hazine Müsteşarı Vekili Cavit Dağdaş, Türkiye’nin 1980’lerden sonra yaşadığı ekonomik değişimi aktararak, “Türkiye içe kapanık ekonomiden daha liberal ekonomiye geçti’’ dedi. Dağdaş, ‘’2002’ye göre milli gelirimiz üç kat arttı. Gelir dağılımını bozmadan milli gelirde büyümeyi sağlayabildik” bilgisini verdi.
Konferans kapsamında düzenlenen "Orta Gelir Tuzağından Kaçış" panelinde de konuşan Hazine Müsteşarı Vekili Dağdaş, 2009'da küresel bir krizin yaşandığını ve Türk ekonomisinin, bu krizde direncini, sağlamlığını, yönetsel becerisini kanıtladığını belirtti. Dağdaş, 10. Kalkınma Planı'nın önemine dikkat çekerek, "Yapısal reformlar uygulanırsa Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulma şansı olabilir” dedi.
“AB mevzuatına en hızlı uyum sağlayan ülkelerden biriyiz”
Panelde önemli açıklamalarda bulunan Dağdaş, "AB üyeliği Türkiye gündeminden düşmedi. AB mevzuatına en hızlı uyum sağlayan ülkelerden biriyiz. AB perspektifi hükümet tarafından da sık sık vurgulanıyor. Politik blokajlar kalktığı zaman Türkiye 1,5-2 yıl içinde AB'ye tam üye olabilir" sözlerini kaydetti.
Eski Hazine Müsteşarı ve eski Merkez Bankası Başkanı Yavuz Canevi de Türkiye’nin ilk eksiği uygulama takvimi ve bunu uygulayacak irade diyerek, “Bu günlere geldiysek geçmişte sağlanan reformlar sayesindedir. Artık vitesi değiştirmek gerekiyor. Türkiye’ye doğrudan yabancı sermayeyi çekmek lazım’’ ifadesini kullandı.