Basın mensuplarıyla bir araya gelen  (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Türkiye'nin elinde olan imkanlar doğrultusunda eksik kalan ARGE'yi değiştirerek daha  iyiye gitme hakkında bilgi vererek Horizon 2020 fon katkısına değindi.


"Sorumluluklarımızı biliyoruz"

"Ekonominin bel kemiği olan otomotiv tedarik sanayi sektörü, sahip olduğu potansiyeli daha verimli kullanabilecek güce sahip" diyen, Dudaroğlu,"Bu noktada hayata geçirilecek olan Ar-Ge faaliyetleri büyük önem arz ediyor. Mevcut iç hacmi ve üretim kapasitesini verimli kullanabilme noktasında sektör temsilcilerine büyük görevler düşüyor. TAYSAD olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve tüm adımlarımızı bu yönde atıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz BMW Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu da bu adımlardan bir tanesi” diye konuştu.

(TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, "Ülke ihracatına baktığımızda kilogram bazında tüm sektörlerdeki ihracat ortalaması yaklaşık 1,6 dolar seviyelerinde. Türk Otomotiv Tedarik Sanayinin ihracattaki kilogram ortalaması ise yaklaşık 6 dolar seviyelerinde. Bu rakam sektörümüzün ülke ekonomimize sağladığı katma değerin en önemli kanıtı" diyor.

"ARGE'de ciddi yatırım yapıyoruz"

"Ülke çapındaki tüm sektörlerde şu an toplamda 188 Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden 72’si otomotiv sanayine, 60’ı tedarik sanayine ait. Tedarik Sanayisinin elinde bulundurduğu 60 merkezinin 54’ü ise TAYSAD üyesi firmalardan oluşuyor. Bu firmalarda yapılmakta olan Ar-Ge çalışmaları sektörün gelişimine ivme kazandıracaktır. Amacımız, Ar-Ge Merkezi sayısını çok daha yukarılara taşımak ve yetkinliklerini artırarak hizmet ihraç eder noktaya taşımak" diye konuşan Dudaroğlu Ar-Ge merkezlerine ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.

"Büyük proje lazım"

"Son 1 buçuk yılı kapsayan sürece baktığımızda, ülkemizin Horizon 2020’den aldığı fonun 14,5 milyon Euro olduğunu görüyoruz. Bu destekler daha çok İngiltere, Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelerin Ar-Ge faaliyetlerine katkı sağlıyor" diyen Dudaroğlu, "Ülkemizin de bu fonlardan daha çok faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Bunun için de söz konusu lider ülkeler ile hem akademik çevrelerin hem de sanayicilerimizin işbirliğinin artırılması şart. Ar-Ge çalışmalarının ülkemiz ve sektörümüz için ne kadar gerekli olduğunun altını her fırsatta çiziyoruz. Dolayısıyla Ar-Ge faaliyetlerimizi hızlı bir şekilde geliştirmeli ve sağlam temellere oturtarak ilerlemeliyiz. Bizim çok büyük projelere imza atmamız şart. Daha planlı hareket etmeli, yetkili platformlarla temas halinde olmalı ve tüm gelişmeleri yakından takip etmeliyiz” diye konuştu.

"BMW ile iş ortaklığı artıyor"

TAYSAD ve OİB işbirliğiyle 5 yıl önce düzenlenen BMW Sektörel Ticaret Heyeti’nin ikincisi, 30 Temmuz 2015’te TAYSAD organizasyonuyla Münih’te gerçekleşti. Gerçekleşen ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan Dudaroğlu, “BMW yetkilileri, Türk tedarikçilerinin BMW içerisinde artmasını arzu ediyor ve bu konudaki isteklerini her fırsatta adıma dönüştürmeye de gayretli olacaklarını dile getiriyorlar. İnovasyonu misyon edinir ve doğru pazarlama stratejileri geliştirirsek, BMW ile işbirliklerimiz artacak. Yenilikçi uygulamalar, tedarik sanayi firma seçiminde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla BMW gibi dünya devi bir şirket de tedarikçi firma seçiminde, inovasyon konusunda daha geniş perspektife sahip firmalara odaklanıyor” dedi.

Dudaroğlu, ziyaret vesilesiyle, Türkiye’de tedarik sanayinin küresel anlamda ana sanayi ağına katılım gücünü ve yetisini görmenin, tüm iştirakçileri cesaretlendirdiğini de belirtti.


Haber: Elif Günay