Meral Koç Çakır

Bedelli askerlik, Genel af', Eğitim sistemi gibi genel konularla; geçtiğimiz günlerde tutuklanan AKP'nin eski milletvekili Fevzi İşbaşaran ve CHP'den ihraç edilen Süheyl Batum'un da konuşulduğu programda tansiyon yükselince, yayına 40 dakika erken son verildi. 

CHP kendi tabanından ve kendinden kopuk bir parti 

Katıldığı çeşitli programlarda CHP’yi sık sık eleştirmesiyle bilinen ve bunu açıkça ifade eden Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Sevda Türküsev, eleştirilerini yine acımasızca sürdürdü. Türküsev, daha önce katıldığı programların birinde, “CHP kendi tabanından ve kendinden kopuk bir parti olarak Türk siyasi tarihine adını altın harflerle yazdırdı” demişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu ve partiyi eleştiren Sevda Türküsev, “CHP’yi anlamak mümkün değil” diye konuştu. 

Konuşmasını belge ve rakamlar eşliğinde sürdüren Erdiş, “2002'de cezaevlerinde 59 bin kişi varken, 2012'ye gelince 103 bin kişi arttı. Suçların nedenlerine bakmak gerekir. Suça sebep olan unsurları ortan kaldırmak kalıcı çözümü getirir” dedi. 

Ben bu iktidarla, bu ülkenin geleceğinden umutlu olamam 

“CHP, 2002'ye kadar ülkenin canına okudu. CHP darbelerle ve halkın üstüne basarak iktidar olmuştur” iddialarını dillendiren Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Sevda Türküsev’e yanıt veren Erdiş, “Gençler iş bulamıyoruz diye bana tweet atıyorsa, kadro alamıyorsa ben bu iktidarla, bu ülkenin geleceğinden umutlu olamam. Gençler kötü alışkanlıklara eğilim gösteriyor. Bunun sorumluluğu da şimdiki iktidara aittir” dedi. “Türkiye bir tarım ülkesiyken, samanı neden dışarıdan ithal ediyor” diye soran Erdiş “Ekonomik suçların ağırlıklı olarak ortaya çıkması, Ak Parti iktidarının başarısız politikalarının sonucudur. Gelir düzeyinin bu denli düşmesi ve gelir dağılımındaki adaletsizlik olumsuzluklara davetiye çıkarıyor.” diyerek konuşmasını sürdürdü. 

Biz önce çocuklarımıza Türkçeyi öğretelim

Eğitim sisteminin de ele alındığı programda konuşan Nurdan Erdiş, “11 yılda 13 defa eğitim sisteminde değişiklik yapılmaz. CHP’nin eğitimle ilgili hangi önergesi kabul edildi? Şimdi de bir ‘Osmanlıca’ tutturuldu gidiyor. Osmanlıca dil değil, Arap, Fars ve Türkçenin karışımı bir yapıdır. Biz önce çocuklarımıza Türkçeyi, anadillerini öğretelim. Düşünmelerini, tartışmalarını, sorgulamalarını, karar verebilmelerini sağlayalım. Osmanlıca gibi uyduruk şeylerle insanların kafalarını karıştırmayalım” ifadelerini kullandı.

CHP bu ülkenin olmazsa olmazı, temel taşıdır 

Tartışılan konularla birlikte tansiyonun da yükseldiği programda, CHP’yi temsilen katılan Nurdan Mehri Erdiş’e “Sizi CHP'ye hiç yakıştıramıyorum. Sizin gibi bilgili, projeleri olan donanımlı bir kadın CHP'de değil, önünün kesilmeyeceği siyasi bir ortamda, kendini ifade edecek başka bir partide olmalı.Neden CHP’de siyaset yapıyorsunuz. Neden Cumhuriyet Halk Partisi'ndesiniz?” diye sorunca, kendisine cevap veren Nurdan Mehri Erdiş, “CHP bu ülkenin olmazsa olmazı, temel taşıdır” dedi.

Konuşmasının devamında neden Cumhuriyet Halk Partili olduğunu anlatan Erdiş, şöyle konuştu; “Ben ülkenin geleceği için elini taşın altına koyan bir kadınım ve olmam gereken yerdeyim. Ne milletvekilliğine ne de herhangi bir makama adayım. 'Cumhuriyet Kadını' olduğum için buradayım. Cumhuriyet Halk Partili kadın konuşur ama çözüm odaklı konuşur.” 

 Üslubumda tartışma yoktur 

Tansiyonla birlikte ses düzeyinin de yükseldiği tartışmada Nurdan Mehri Erdiş’in sakinliği karşısında çok sinirlenen Türküsev, “Sizinle bir CHP'li olarak tartışmak istemiyorum. Yakışmıyorsunuz!” dedi. Bunun üzerine “Ben kimseyle yüksek sesle konuşmam. Üslubumda tartışma yoktur” diyerek cevap veren Erdiş, Selçuk Üniversitesi'nin ‘İnsanlar neden sesini yükseltme gereği duyar’ konulu araştırma sonucundan bahsetti. Erdiş'in, “İnsanlar ya eğitim eksikliğinden, ya tartıştığı konular hakkındaki bilgi eksikliğinden, ya haksızlıktan, ya da kişilik zafiyetinden dolayı yüksek sesle konuşurmuş” demesi üzerine tansiyon iyice yükseldi ve Ziya Osman Açıkel’in araya girmesi ile program 40 dakika erken kapatıldı.

Cumhuriyet Kadını olduğum için buradayım

Programdan sonra muhatabının tavırlarına üzüldüğünü kaydeden CHP’li Nurdan Mehri Erdiş, özellikle kadınların bilinçli ve çağdaş olması gerektiğine dikkat çekerek, “Ulu Önder Mustafa Kemal’in cesur, vatansever, Cumhuriyet'e sevdalı, demokrasiye inanmış, devrimci çocuklarından biriyim. Memleket insanımın sosyal demokrasiyle yönetilmesi gerektiğine inanan bir kadınım. Milli Mücadele'de savaşmış Anadolu kadınlarını unutmayan, Türkiye üzerinde oynanan gerici, emperyalist oyunlara karşı kör ve sağır olmayan bir Cumhuriyet kadınıyım ve bununla onur duyuyorum” şeklinde konuştu.