Geçtiğimiz günlerde İstanbul'un bazı semtlerinde vatandaşlara ve turistlere yapılan anket sonucu Türk yemeklerini en çok Türklerin sevdi öğrenilirken, Türk mutfağını en çok beğenen yabancı turistler ise Ruslar ve Almanlar oldu. 

Yapılan anket sonucu yanıt veren yerli yabancı anket katılımcılarına en çok hangi ülkenin yemeklerini sevdikleri soruldu. Araştırmadan çıkan sonuçta; her millet en çok kendi yemeklerini seviyorken, Türkler de bu konuda istisna olmadı.


İskender, Sarma...

Yöneltilen bu soruda sorulan Türk vatandaşlarının hemen hemen hepsi "Türk yemeklerini tek geçerim" dedi. Bir çoğu kendi yöresel yemeklerini favori gösterirken başta; İskender, Edirne ciğeri, Sarma, İçli köfte, Hamsili pilav ve Mantı ilk sırada yerini aldı. Sorulara yanıt veren bayanların ise Bamya, Taze fasülye, Karnıyarık ve Ispanak gibi sebze yemeklerini söylediği de gözlemlendi.

Döner olabilir...

Türk vatandaşlarının ardından Türk yemeklerini en çok sevenlerin başında Ruslar ile Almanlar geliyor. Bu iki ülkeyi Hollanda takip ederken, Beşinci sırada Danimarkalılar yer alıyor. Ardından sayılı olarak rastlanılan Norveç, İsveç ve Finlandiya vatandaşları 'Döner'i sevdiklerini ilettiler. 

ABD Türk mutfağını sevmiyor

İspanyollar, Fransızlar, Çinliler ve Portekizliler Türkiye'ye geldiklerinde kendi mutfaklarının bulunduğu restoranlara gitiiklerini söylüyorlar. Bunların haricinde İtalyanlar kendi mutfakları olduklarını söyledikleri Makarna ve Pizzalar'ın ülkemizde çok yaygın tüketildiğini belirterek sevdikleri tatla karşılaştıklarını söylüyorlar. Türk mutfağını en az haz edenler ise ABD'liler. Onlar da buradaki fast food yiyecek markalarından hamburger, patetes ve gazlı içecek menülerini tükettiklerini söylüyorlar. 

Türklerin favorisi İtalyan yemekleri

Türklerin yemeklerini en çok sevdikleri yabancı ülke İtalya olurken, İtalya'dan Pizza, Makarna ve Risotto gibi tatlar yer alıyor. İkinci olarak ise Fransa’nın; katılımcıların yüzde 25’i Fransız yemeklerinden hoşlandığını belirtti.

En kötüsü Çin

Damak tatlarına uymadıkları halde mecbur kalırsak İspanya ve ABD yemeklerini mecburen yiyebileceklerini söyleyen türkler. Acımızdan ölsek yine yemeyiz diye Çin mutfağını belirttiler. Çin'i takip eden ise Vietnam oldu.


Haber: Elif Günay