CEREN DEMİRBÜKEN
İSTANBUL
 Yıldıran, ''Coğrafyamızı elde etmek isteyen o kadar çok kişi var ki. O nedenle coğrafyamızı, tarihimizi iyi bilmeli ve sahip çıkmalıyız'' dedi. Babasını kaybettiğinde yedi yaşında olan Timsal Karabekir Yıldıran, Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi'nde öğrencilere, Kazım Karabekir'i anlattı. Aynı zamanda Kazım Karabekir Paşa'nın Atatürk, İnönü ve Rauf Orbay ile ilgili anılarını da aktaran Timsal Karabekir, ''Atatürk vefat etmeden önce babamı görmek istemiş. Ama görüşememişler. Daha sonra babama sormuşlar gider miydin görmeye Atatürk'ü diye? O da 'Tabiki giderdim. O her şeyden önce Mustafa Kemal Atatürk' demiş'' diye konuştu.
''Gül bahçesine koşar gibi gittiler savaşa''
Timsal Karabekir, ''Atatürk ben sizi savaşa değil ölüme yolluyorum dediğinde o gencecik fidanlar gül bahçesine koşar gibi koştular savaşa. En kıymetli varlıklarını canlarını verdiler Çanakkale'de. Sırf biz bugün rahat edelim diye'' sözleriyle savaşın olduğu sene hiç bir okulun mezun vermediğinin altını çizdi. 
''Hey on beşli'' parçasının bir oyun havası olmadığını vurgulayan Timsal Karabekir, ''Savaşa giden on üç, on dört, on beş yaşındaki çocuklardan bahseder bu parça ve aslında ağıttır'' dedi.
Kızı, Kazım Karabekir'in, ''Kerevizdere'den su değil, kan akıyordu'' sözleriyle savaşın vehametini anlattı.
''O yüce insanın arkasında 15'inci kolordu var''
Timsal Karabekir, ''Kazım Karabekir, Mustafa Kemal'i tutuklamak için gönderildiği gün, Atatürk'ün yanına giderek, 'Dün olduğu gibi bugünde 15'inci kolordumla hizmetinizdeyim' der.  O yüce insanın arkasında 15'inci kolordu var'' dedi.
Timsal Karabekir, anne ve babaların hungarca öldürüldüğü dönemde Kazım Karabekir 4 bin erkek, 2 bin kız evladı himayesine aldığını belirterek, Gürbüzler Ordusu'nu da bu çocuklardan oluşturduğunu söyledi.
Kazım Karabekir Paşa'nın, Trabzon'daki yetiştirme yurduna gönderdiği Ermeni çocukların, Paşa'ya  gönderdiği kara kalem resmi göstererek, teşekkür mektubunu okuyan Timsal Karabekir, ''Bu üstümüze atılmak istenen iğrenç Ermeni Soykırımı yalanına en büyük belgedir'' diye konuştu.
''Kazım Paşa'nın 'Çocuk Yetiştirme Politikası' ''
Kazım Karabekir'in çocuk yetiştirme politikasından bahseden kızı Timsal, ''Çocuk yetiştirme politikası 5 S, çocuklarımıza Kazım dedelerinin vasiyeti olsun. 'Selabetli olmak, sağlam olmak, samimi olmak, sadık olmak, sabırlı olmak'  '' açıklamasında bulundu. Kazım Karabekir Paşa’nın üçüncü kızı olan Timsal Karabekir Yıldıran, 1941 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 26 Ocak 1948 tarihinde babasını kaybeden Yıldıran, 1999 yılında eşinin öncülüğünde Kazım Karabekir Kültür Merkezi’ni, 2003 yılında ise Kazım Karabekir Vakfı ve Müzesi’ni kurdu.