İSTANBUL

36. Vodafone İstanbul Maratonu'nda geri sayım başladı.

Amatör sporcuların yanı sıra önemli profesyonel atletleri de buluşturan maraton bu yıl 16 Kasım Pazar günü koşulacak.

Organizasyon öncesi Sepetçiler Kasrı'nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Spor AŞ Genel Müdürü İsmail Özbayraktar ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk'un katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Gümüşdağ, Vodafone İstanbul Maratonu'nun 7'den 70'e herkese hitap eden dev bir organizasyon olduğunu söyledi.

Bu yıl 36'ncısını düzenleyecekleri maratonun her geçen yıl büyüyerek gelişmeye devam ettiğini belirten Gümüşdağ, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sportif devamlılık açısından en büyük organizasyonu. Maraton, şehrimiz için benzersiz bir üründür. Ülkemizde futbol dahil, birçok sportif pazar hızla küçülürken, koşu platformu büyümeye devam ediyor. Bunun en büyük nedeni İstanbul Maratonu'dur" dedi.

Sponsorları Vodafone ile birlikte seviyeyi her sene daha da yükseğe çıkardıklarını kaydeden Göksel Gümüşdağ, "Uzun vadeli işbirliğinin temellerini attığımızı düşünüyorum. İstanbul Maratonu, İstanbul'un büyükelçisi gibi. Sadece spor organizasyonu değil. İki kıta arasında koşulan yegane maraton. Her sene daha fazla profesyonel sporcunun katılımı sağlanıyor. Şu ana kadar 20 bin kayıt var. 25 bine tamamlanacağı gözüküyor. Seneye 30 bin hedefi konuldu" diye konuştu.

Maratona katılan yabancı sporcuların daha sonra aileleriyle birlikte İstanbul'a tatile geldiğine dikkati çeken Gümüşdağ, şu ifadeleri kullandı:

"Maratona ilgi arttıkça İstanbul'a da ilgi artıyor. Dünyanın en büyük maratonları arasına girmek için de önümüzde zaman var. Büyükşehir Belediye olarak biz ve sponsorumuz Vodafone, İstanbul'u en büyük maratonlar arasına sokmak için elimizden geleni yapacağız. Kriterleri tek tek yerine getireceğiz. Bu senenin unutulmaz olmasını istiyoruz. Daha büyük hedefler var. Daha hazırlıklı, yenilikçi ve kişilerin İstanbul'a müptela olacakları bir yarışa evsahipliği yapmak istiyoruz." 

Yeşil maraton olacak

36. Vodafone İstanbul Maratonu, bu yıl farklı yeniliklerle sporcuları bir araya getirecek.

Yeniliklerle ilgili bilgi veren Spor AŞ Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, organizasyonun yeşil maraton olarak algılanması için çevre dostu ürünlerin kullanımını artırarak farklı bir boyut getirmeyi arzuladıklarını dile getirdi.

Kendileri için daha çok İstanbullunun maratonu sahiplenmesinin önemli olduğunu anlatan Özbayraktar, şunları söyledi:

" Maraton bilincini mümkün olan en küçük yaş gruplarına aşılamak için Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapıyoruz. İlköğretim öğrencilerine yönelik 'Maraton ve İstanbul' konulu resim yarışması organize ettik. Yine önem verdiğimiz bir diğer konu, gönüllülük projesi. Bu proje kapsamında her yaştan ve meslekten 2 bin 500 sporseveri görevlendirmeyi amaçlıyoruz. Gönüllülük esası lisanslı sporcu sayısının artması ve tesisleşme kadar olimpiyatların alınmasında önemli bir konu. Hedeflerimizden bir diğeri de organizasyonun yeşilmaraton olarak algılanması. Çevre dostu ürünlerinin sayısını artırarak organizasyona farklı bir boyut kazandırmak istiyoruz. Bu projeye etkin bir başlangıç yapmak ve tüm paydaşlarımızı yeşil maraton ekseninde daha iyi motive etmek adına Maraton Hatıra Ormanı oluşturacağız. Hatıra ormanında yer vermek üzere 118 farklı ülkeye mensup takımdan kendi ülkelerine özgü fidanlar getirmelerini istedik. Bu şekilde oluşturulacak Maraton Hatıra Ormanı dünyada ilk olacak."

36. Vodafone İstanbul Maratonu'nun yeşil maraton olması yolunda adımlar atmak istediklerini vurgulayan Özbayraktar, "Bu proje bize hoş geldi. Dünya çapında ilk olacak. Tam olarak yeri belli değil. Belediyenin Ağaç AŞ birimi var. Onların ağaçlandırdığı yerin bir kısmını almayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Parkurlarda da yeniliklerin olacağını kaydeden İsmail Özbayraktar, "Start alanlarında ısınma, halk yürüyüşünde fan zone bölümleri olacak. Maratonun hem konforlu hem de coşkulu olmasını amaçlıyoruz. İstanbulluların yıl boyunca spor yapmasını teşvik edecek adımlar atmayı planlıyoruz. Herkesi İstanbul aşkına koşmaya davet ediyoruz. Aynı zamanda yabancı sporcuların dünyanın en güzel şehrinin gönüllü turizm elçileri olmalarını sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Bir sebebi var" hedefiyle koşulacak

Maraton bu yıl "#birsebebivar" sloganıyla koşulacak.

Organizasyonun sloganıyla ilgili bilgi veren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, bu yıl yarış için "Bir sebebi var" sloganını seçtiklerini vurgulayarak, "Yarışta bağış yapma amacı da güdülüyor. Katılımcılar bir çeşit bağış yapma fırsatı arıyorlar. Biz de Vodafone Türkiye olarak, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında engelli insanların sanat yoluyla topluma katılmasını sağlayan Düşler Akademisi adına bağış toplama amacıyla koşacağız" ifadelerini kullandı. 

Geçen senenin sonunda dijital dönüşüm hareketi başlattıklarını vurgulayan Buruk, "İki milyar lira yatırım yapacağız. Bunlar üç dalda, teknoloji, hizmet ve sosyal yatırımlar alanında olacak. Bunların içinde muhakkak spor en ön sırada yer alıyor. Spora ve sporcuya destek oluyoruz. Spor sayesinde halkın sağlıklı yaşamasına destek oluyoruz" diye konuştu.

Hedeflerinin Vodafone İstanbul Maratonu'nu dünyanın en önemli maratonu haline getirmek olduğunu anlatan Ender Buruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için yurt dışındaki maraton fuarlarına katılıyoruz. Bu gibi fuarlarda çok sayıda yabancı sporcuya ulaşma fırsatı buluyoruz. Kurumsal çalışanlara hitap eden iki koşuyu yıl içinde gerçekleştiriyoruz. Son koşuya 40 kurumdan bine yakın sporcu katıldı. Vodafone'un iletişim gücü var. Bunu İstanbul Maratonu'nun arkasına koyarak büyümesine destek olmaya çalışıyoruz. 2012'de katılımcı sayısı 13 bindi. Geçen sene 20 bine yaklaştı. Bu sene ise sayı 25 bine doğru gidiyor. Üç senede üç katı çipli koşucuya ulaşmış durumdayız. Geçen sene halk koşusuna 120 bine yakın insanın katıldığını unutmamak lazım."

Uzun vadeli hedefleri arasında, maratonu dünyanın en önemli yedi organizasyonu içine katmak olduğunu anlatan Buruk, "Destek olduğumuz sadece spor, maraton değil; işin içinde İstanbul var. İstanbul'un tanınırlılığını artırdığımıza, kentliliği ve şehir bilincini geliştirdiğimize yürekten inanıyoruz. Her seneye dair hedeflerimiz var. İlk iki sene hedefleri aşarak yolumuza devam ettik. Bu işi daha da geliştirmek istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.