GYEONGJU

İstanbul ile Güney Kore'yi yakınlaştıran "İstanbul Kore'de 2014", Güney Kore'nin Gyeongju şehrinde görkemli bir törenle başladı.

Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra, Güney Kore İçişleri Bakanı Jung Jong Seop, Kültür Spor ve Turizm Bakanı Kim Jongdeok, Gyeongsangbuk-do Eyaleti Valisi Kim Kwan Yong, Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik ile yaklaşık 6 bin Güney Koreli katıldı.

Törende, Başkan Kadir Topbaş'a Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye tarafından imzalanan Güney Kore Devlet Kültür Nişanı verildi.

Topbaş'a nişanı takdim eden Güney Kore Kültür Spor ve Turizm Bakanı Kim Jongdeok, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye tarafından yazılıp imzalanan metni okudu. Metinde, Kadir Topbaş'ın geçen yıl İstanbul'da düzenlenen İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Exposu'na verdiği destek ve Kore kültürü ile tanıtımına katkılarından dolayı nişanın verildiği belirtildi. Metinde, geçen yıl İstanbul'un birçok ilçesinde etkinliklerin yapıldığı expoyu 4,5 milyon civarında kişinin takip ettiği de vurgulandı.

"Korelileri İstanbul'a bekliyoruz"

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul'un ve Türkiye'nin selamlarını getirdiklerini söyleyerek, "Mesafelere ve farklılıklara rağmen, bir aradayız. Biz dostluğun verdiği güçle kollarımızı açıyoruz. Dünyanın bir ucundan sizleri sevgiyle kucaklıyoruz. Sevgili Koreliler, bizim dostluktan öte kan kardeşimizdir. Bundan sonra da dostluk ve dayanışmayı sürdürmeye kararlıyız. Bugünkü etkinlikleri takip eden 10 kişiye de İstanbul'a uçak bileti hediye edeceğiz" diye konuştu.

Kore halkının Türkiye'nin ve İstanbulluların gönlünde ayrı bir yeri olduğuna işaret eden Topbaş, şöyle devam etti:

"Yarım asır önceki bağımsızlık mücadelesinde birlikteydik. Askerlerimiz, sizlerin yanındaydı. Kahraman şehitlerimiz, şimdi Koreli şehitlerin yanındadır. Kore toprakları, ebedi istirahatgahları olmuştur. Ölümsüz kahramanlarımızı ve gazilerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum."

Tarihi İpekyolu'nun iki önemli uç noktası olan İstanbul ve Gyeongju'nun bu yolu yeniden canlandırma fırsatını yakaladığını dile getiren Başkan Topbaş, "Bin yıllık 'Şilla' kültürünü ve İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihini karşılıklı olarak daha da yakından tanıyoruz. Böylece dostluğumuzu ve kardeşliğimizi her alana yayma fırsatını, çok iyi değerlendiriyoruz. Bugün açılışını yaptığımız etkinliklerle Seul, Gyeongju ve Busan kentlerinde İstanbul'u bütün yönleriyle tanıtmış olacağız. Bu vesileyle Koreli dostlarımıza seslenmek istiyorum: Artık İstanbul sizin bir yuvanız oldu. Her fırsatta sizleri İstanbul'a bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk ve Kore bayrakları dalgalandı

Etkinliklere katılan 5 bin Koreli, Türk ekibinin hazırladığı gösteriler ve Mehter Marşı ile coşkulu anlar yaşadı. İBB Mehter takımının sunduğu marşları ilgiyle dinleyen Koreliler, ellerindeki Türk ve Kore bayraklarını sallayarak marşlara eşlik etti.

Başkan Topbaş ve Türk ekibinin yanı sıra Güney Kore İçişleri Bakanı Jung Jong Seop, Kültür ve Spor Bakanı Kim Jongdeok ile Gyeongsangbuk-do Eyaleti Valisi Kim Kwan Yong ve Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik de Türk ve Kore bayraklarıyla marşları takip etti. Halk oyunu ve müzik performanslarının ardından, Koreli minik öğrenciler "Katibim" türküsünü söyledi.

Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.