İSTANBUL

Hayatta Kal Derneğince ani kalp durma vakalarında yapılabileceklere ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla "Yaşam Kurtarma Zincir" etkinliği düzenlendi. 

Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndaki etkinliğe dernek üyeleriyle bazı vatandaşlar katıldı. Etkinlikte ani kalp durması sırasında yapılabilecek doğru ilk yardım müdahalesi, insan maketleri üzerinde uygulamalı olarak gösterildi.

Hayatta Kal Derneği Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastane dışında yaşanan kalp krizleri nedeniyle her yıl binlerce insanın öldüğü söyledi.

Vural, ani kalp durmalarındaki ilk müdahalenin önemine dikkati çekerek, "Kalp durması geliştiğinde hasta 10 saniye sonra yere yığılıyor. Üç dakika sonra beyni ölmeye başlıyor. Altı dakika sonra ağır beyin hasarı başlıyor. Ambulansların ise şehir merkezinde ortalama 10 dakikada geldiği biliniyor" diye konuştu.

Bilinçli yapılan ilk yardımın çoğunlukla hayat kurtarabildiğini dile getiren Vural, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki ülkemizde ilk yardım bilinci yetersiz. İlk yardım sertifikası olan insanların sayısı oldukça az. Biz bu sayede yaşam kurtarma zinciri ve onların halkalarının var olduğunu topluma gösteriyoruz.  Bunun ilk halkası acil tıbbi durumu tanıyıp hemen 112'yi aramak. İkincisi temel yaşam desteği vermek. Kalp masajı bunun temelini oluşturuyor. Daha sonra da toplum tarafından kalp şok cihazlarının kullanılmasını sağlamak. Bu üç halka topluma aittir. Halkımıza bu işlemleri ambulans gelene kadar uygulamalarını tavsiye ediyoruz."