ŞUAYİP ÖZTÜRK
İSTANBUL
Küçükçekmece Belediyesi kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı’nın büyüme sırlarını anlattı. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde konuşan Bahadıroğlu, Osmanlı’daki başarının sebebini tasavvuf bilinciyle yetişen şehzadelere bağladı.
''Maneviyatlarına yatırım yapılıyordu''
Bahadıroğlu, ''Sadece maddi büyüme sağlamak insanı da devletleri de zalim yapar. Osmanlı’daki şehzadeler sancaklarına gönderiliyor ve oradaki şeyhler tarafından tasavvuf ilmiyle, maneviyatlarına yatırım yapılarak eğitiliyorlardı. Bu nedenle onlar canavarlaşamazlardı'' dedi.
Ayrıca şehzadelerin tasavvuf ilmi nedeniyle çok güçlü bir imana sahip olduklarının da altını çizen Bahadıroğlu, “Bu iman sayesinde, başlarına gelen her şeyi Allah böyle buyurdu diyerek kabul ediyor ancak asla pes etmiyorlardı. Osmanlı, hedef sahibi çocuklar yetiştirdi. Osmanlı’da çocuklara, başarılı olmak öğretilmişti” diye konuştu.
''Anneler çocuklarına örnek oluyordu''
Sen çocukluğunda kanatlı gemi çizersen Allah gemileri karadan yürütmeyi sana nasip eder sözleriyle Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesine değinen Bahadıroğlu, ''Osmanlı döneminde anneler bu ne biçim hayal demiyordu çocuklarına. Diğer konularda da uyarmıyorlardı çocuklarını. Davranışlarıyla örnek oluyorlardı çocuklarına'' açıklamasında bulundu.
Televizyon ile internetin icat edilmemiş olmasının da Osmanlı için büyük avantaj olduğuna dikkat çeken Bahadıroğlu, ''Günümüzde yabancıların yaptığı programlarla çocukları baş başa bırakıyoruz. Osmanlı’da ise çocuklar, sohbet ederek maneviyatlarını geliştiriyorlardı'' ifadelerini kullandı.
Bahadıroğlu, ''Bir yer cami olduysa ebediyete kadar camidir. 485 sene namaz kılınmış bir yer olan Ayasofya’nın cami yapılması gerekmektedir bence. Bu her Müslüman’a düşen bir borçtur'' diyerek sözlerini tamamladı.