Evet başlığı doğru okudunuz, insülin hormonu hormonların en değerlisi. 
- Bu kadar değerli hormon nasıl oluyor da ziyafet hormonu oluyor?
- İnsan organizması çok mükemmel bir sistem ile çalışıyor. 
- Azı yarar, çoğu daha çok yarar düşüncesi ile yola çıkarsanız yanılırsınız.
- Bu hormon bitince nasıl sağlığınızı olumsuz etkiliyorsa, aşırı tetiklenirse de sağlığınız bozulur.
- O zaman bize düşen görev; bu hormonun vücudunuzun ihtiyacı kadar üretilebilmesini sağlamak.
- İzlemeniz gereken 3 yol var:
- Hızlı şekerlerden uzak durun ya da sınırlı tüketin, çünkü insülini artırır.
- Ne ana, ne de ara öğün atlamayın, çünkü uzun süren açlıkla düşen kan şekeri glukagonla dengelenmeye çalışılır, bu da insülini ve beraberinde iştahı arttırır. 
- Nefes nefese kalacak yüksek tempolu egzersizlerden uzak durun, yavaş tempolu egzersizler yapın, çünkü kan şekerinizi düşürebilir.
ALKOLE DİKKAT!
- Alkollü içeceklerden mümkün olduğunca az tüketin.
- Çünkü alkol iştahı açarak ve doyma duygusunu etkileyerek beslenme davranışını değiştirir.
- Karaciğer ancak günde 10-20 gram saf alkolü eritecek güce sahiptir.
- Erkeklerde 20 g. saf alkolün karşılığı 2 kadeh şarap veya duble sert içki.
- Kadınlarda 10 g. saf alkolün karşılığı 1 kadeh şarap veya duble sert içki.
- 1 gram saf alkolde 7 kalori vardır. 
- Sert içkilerde saf alkol: %40
- Şarapta saf alkol: %11-13
- Birada saf alkol: %6-8
KAN ŞEKERİ DALGALANMASINI NASIL ÖNLERİZ?
- Gün içerisindeki beslenme alışkanlıklarımızı dengeli beslenme ilkeleri çerçevesinde değiştirmelisiniz.
- Kan şekeri dalgalanmalarını önlemek amacıyla sabah kalkar kalkmaz 1 bardak su içerek ve 1 porsiyon meyve yiyerek vücudun su ve şeker ihtiyacını karşılamalısınız.
- Daha sonra kahvaltıyı mutlaka yapmalısınız.
- Güne kahvaltısız başlamak cinayettir.
- İnsanın hem performansının hem de sağlığının bozulmasına ve aynı zamanda şişmanlığa neden olur.
- Ana öğünlerden olan öğle ve akşam yemekleri geçiştirilmemelidir.
- Her atlanan öğün kan şekerinde olumsuz dalgalanmalara neden olur.
- Ayrıca ana öğünü takip eden bir sonraki öğünde vücut yediklerimizi fazlasıyla yağa çevirerek depo eder.
- Ana öğünler sonrası insülin salgılaması artar.
- Akşam saat 20:00’den sonra yemek yersek bu salgılamanın daha fazla artmasına neden oluruz.
- Bu nedenle mümkün olduğunca akşam yemeklerini saat 18:00-20:00 arası tüketmeye çalışın.
- Kan şekerinin düzenlenmesi ve mide asidinin dengeli salgılanması için ana öğünlerin arasına ara öğünler yerleştirilmelidir.
- Bu ara öğünler meyve, yoğurt ya da 1-2 adet grisini olabilir.
- Bu şekilde vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini almış, insülin salgılamasının da aşırı artmasına engel olmuş oluruz.
HIZLI ŞEKERLER HİÇ Mİ TÜKETİLMEYECEK?
- Hayır!
- Günlük besin tüketimimizin % 50-60’ını karbonhidratlar teşkil eder.
- Bu karbonhidratların içindeki kötü karbonhidrat oranı ise %15‘i geçmemelidir.
- 2 kesme şekerli 4 bardak çay ve 1 şişe hazır meyve suyu ile bu limiti fazlasıyla aşmış oluruz.