KUSMA
Anne sütü veya mama alırken, aldığım gıdaların bir kısmı ağzımdan taşar gibi gelebilir, bu çıkan maddeler hazmedilmemiş sütlerdir, normal bir durumdur. Bu sayede gaz sancılarım daha az olur. Yine az miktarda peynirimsi, sümüksü kusmalarımda olabilir. İştahım iyi ve mutlu görünüyorsam bu durumu da önemsemeyin. Fışkırır tarzda ve çok miktarda kusmalar, sürekli huzursuz ve iştahsız olmam, ilk ve erkek çocuklarda daha sık rastlanmakla birlikte nadiren de olsa bir hastalık işareti olabilir. Böyle durumlarda hemen doktorumu uyarın.
Kusmamı engellemek için beslendikten sonra hemen kaldırmayın biraz kucakta tutabilir ya da sağ tarafıma usulca yatırabilirsiniz. Daha sonra şikayetim olduğunda beni kaldırıp, gazımı çıkarabilirsiniz.

YENİ DOĞAN SARILIĞI
Eledim, eledim höllük eledim.
Aynalı beşikte  bebek beledim.
 (Eski Halk Türküsü)

Bütün yenidoğan bebeklerde olduğu gibi benim cildimde de sarılık olacaktır.
Bunu belki sizin gözle göremeyeceğiniz kadar hafif atlatabilirim. Bazen de sizi endişeye düşürecek kadar cilt rengim, göz aklarım, bacaklarıma kadar sarı olabilirim. Genelde  kan uyuşmazlığım varsa sarılığım bu kadar artabilir. Bu durumda doktorumun tavsiyesiyle beni bol bol besleyip, bol idrar ve kaka yapmama yardımcı olursanız bu sarılığı daha kolay atlatabilirim. Bazen Fototerapi (ışık tedavisi) almam gerekebilir. Bu sizi endişelendirmesin bu da benim sarılığı daha  çabuk atmama yardımcı bir yöntemdir. Orada da hemşire ablalarım beni soyup, gözüme bir bant takacaklar böylece gözlerim korunurken vücudumun ışık tedavisinden bolca yararlanmasını sağlayacaklar. Fototerapi aldığım odaya annem gelebilir, hatta sakıncası olmadığı durumlarda beni emzirebilirde, ya da mama ile beslenebilirim. Benim geçirmekte olduğum sarılık bulaşıcı değildir sakın korkmayın. Sarılık düzeyim normale inince de hoppp yine annemin sıcacık kucağı ve mis gibi anne sütü

BEN GÜLÜM YA ARADA BİR DİKEN BATIRIYORUM.!!!!!!!!!.

AŞILAR
"Hastalandığına yanmam huyu değişir"
Eski Türk Atasözü

Burada da arada bir diken bize batıyor. Hayatımın ilk 1 hatta 1.5 yılında  yoğun bir aşı programı olduğunu biliyorum. Biz şanslı bebekleriz çünkü aşılar bulunmadan önce pek çok bebek şimdi aşı ile korunduğumuz bu hastalıklardan kaybedilebiliyordu. Dünyaya gelmemle birlikte ilk günlerde yapılan hepatit B aşısı  beni çağın vebası olarak adlandırılan sarılık hastalığına karşı koruyacak. Verem aşısı 1 ayımı doldurduktan sonra beni çok önemli bir hastalığa karşı koruyacak. 2. ayımdan sonra Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Çocuk Felci-Menenjit gibi çok önemli hastalıklara karşı aşı ile korunacağım. 9. ayımda  kızamık aşısı olacağım. 1 yaş 15 ay arası Kızamık-Kızamıkçık- Kabakulak  Hastalıklarına karşı korunacağım. Su Çiçeği ve Hepatit A  aşısınıda yaptırdınızmı, 1.5 yaşımda da karma aşılarımı olacağım Böylece 4 yaşıma kadar  bütün bu kocaman hastalıklara karşı korunmuş olacağım. Aşılarda almanız gereken tedbirleri  çocuk doktorum , hemşire ablalarım size anlatacaklar.
Ben de çok az canımın yanmasıyla bu büyük ve önemli hastalıklara karşı ömür boyu korunmuş olacağım.Verem aşısı sol omuz başımda iz bırakır,bu aşının tuttuğunu gösterir bir izdir,ellemeyin, sıkmayın, birşey sürmeyin temiz tutmanız  yeterlidir. Hastalıklarımın en önemli sebebi gözle görülmeyen mikroplardır. Bu mikroplar çoğunlukla göz, kulak, burun, boğaz ve cildimden girer, bu nedenle yüzüme karşı öksürmeyin, el temizliğine dikkat edin,grip ve nezle durumlarınızda yüzüme, solunum yollarıma nefes vermeyin.
1.5-2 ay civarında ağzımdan bol köpük gelmeye başlar, parmaklarımı emme isteğim artar, beslenirken hafif hırıltı çıkarabilirim. Bunlar fizyolojik özelliklerdir, bir zararı yoktur. Ağzımdan çıkan tükrüklerin mikrop kırıcı özelliği sayesinde daha az hastalanırım.