Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, mevsim itibarı ile havalar çok sıcak. Bir de buna aşırı nem oranı artışı eklenince adeta terden sırılsıklam olmamak mümkün değil. Peki hepimiz aynı oranda mı terliyoruz? Kesinlikle hayır. Her kişinin anatomik yapısı, metabolizması farklı olduğu gibi, birde buna genetik farklılıkları ilave ettiğimizde farklı farklı ter döktüğümüz(!) açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu terlemenin “Hamama giren terler” ifadesi ile bir ilişkisinin olmadığını, bir fizyolog olarak ifade etmek isterim. Peki, terleme konusunda daha çok kimler sıkıntı çekmektedir? Tabii ki başta fazla kiloya sahip olanlar. Şöyle ki; Aşırı kilolusunuz ve çok terliyorsunuz. Bu kadar çok kiloyu taşımak vücudunuzu elbette ki zora sokmaktadır. O kadar ki, böyle kişilerde günlük faaliyetler bile aşırı terlemeye yol açabilmektedir. Bu durumda kilo vermenin büyük yararı vardır. Diğer önemli bir faktör ise menopozdur. Şayet yaşınız 40 ı geçti ve adetleriniz düzensizleşti. Aniden ateş bastığını ve aşırı terlediğinizi fark ediyorsunuz. Geceleri de ter nöbeti gelebilir. Sıcak basması denen bu nöbetler ve gece terlemeleri menopoz açısından tümüyle normal belirtiler olup, bazı kadınlar bunu kabullenir, bazıları ise mümkün olan çeşitli tedavilere yönelmektedir. Ancak bu belirtileri  hekiminiz ile paylaşmanız size önemli ölçüde yarar sağlayacaktır. Diğer bir fizyolojik olgu, hipertiroidizm’ dir. Yani vücudumuzda ki  tiroid hormonunda bir artışın gerçekleşmesi. Bu durumda aşırı terle birlikte açıklanamaz bir şekilde kilo verdiniz, iştahınız arttı, güçsüzlük veya titreme var, gözleriniz çukurlaştı ve kalp atışlarınız hızlandı. İşte tüm bu semptomlar görüldüğünde, ve de gerektiği gibi tedavi edildiği takdirde bu durum bir sakınca oluşturmamaktadır. Akla gelen diğer nedenleri ise, sıcak ve nemli hava, fiziksel zorlanma, ateş, bunaltı veya stres, ergenlik, ilaçların yan etkileri, alkol kullanımı, alkol bırakma, aspirin kullanımı, pnomoni (zatürre) enfeksiyon, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı v.s olarak sıralayabiliriz.
Bu konuda çözüm olarak neler yapabiliriz? Bunları da kısaca şöyle sıralamak mümkündür: Bilindiği gibi ter vücut ısısını düzenlemenin doğal mekanizmasıdır. Bazı insanlar fazla terler. Şayet aşırı terleyen bir yapıya sahip biriyseniz, bunda korkulacak bir durum yoktur. Ancak sorunu azaltmak ve daha rahat etmek için pek çok şeyi yapmamız mümkündür: Bunların başlıcaları ise;
1- Ter emen ve hava dolaşımına imkan tanıyan keten türü doğal, hafif ve bol giysiler giyebiliriz. Suni ipek, naylon veya polyester gibi yapay iplikli kumaşlardan uzak durmamız gerekmektedir. 
2- Ter önleyici madde içeren bir deodoran kullanmanız yarar sağlar. Mum deodoran kullanılması önerilmektedir. Bunlar spreylere oranla daha etkilidir. Deodoranı kullanmadan önce iyice kurulanmalıdır. Çünkü, nem deodoranın etkisini büyük ölçüde azaltmaktadır. Deodoran’ın, ayaklar, avuç içleri ve alın da dahil, vücudun terleyen her yerine uygulanmasında bir sakınca görülmemektedir.
3- Sorunlu vücut bölgelerini, örneğin avuç içlerini yaklaşık 30 dakika soğuk suya batırdığımızda, bu uygulama yaklaşık 3 saat süreyle terlemeyi önleyebilmektedir. Ayrıca, sıcak ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmamız da gerekmektedir.
4- Sigara ve alkol içilmemesi, şayet alkol kullanılıyorsa, az içilmesi gerekmektedir. Her iki zararlı alışkanlık da terlemeyi büyük ölçüde artırmaktadır.
5- Fazla aktivitelerden kaçınmamız gerekmektedir.
6-Günde en az bir kere duş yapmamız, ter sorununuzu büyük ölçüde gidermemesine rağmen, en azından hoş olmayan kokunun yok edilmesini sağlayarak kişinin psikolajik olarak rahatlamasını sağlamaktadır. 
Terlememizin, hem kendimizi hem de yakınlarımızı rahatsız edeceğinin bilincinde olmamız düşüncesi ile, sağlıklı mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar diliyorum.