ANKARA

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Fas Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Muhammed Kafi Cherat ve beraberindeki heyeti Hak-İş Genel Merkezinde kabul etti.

Kabulde, Türkiye'de son dönemde yaşanan iş kazalarına değinen Arslan, zihniyet sorunu aşılmadan ölümlü kazaları önlemenin mümkün olmadığını söyledi.

Tüm yasal düzenlemelere, alınan tedbirlere, kamuoyundaki duyarlılığa ve hükümetin kararlılığına rağmen iş kazalarının devam etmesi nedeniyle sorunun çözümü için zihinlerini zorladıklarını ifade eden Arslan, "Bütün toplantılarımızda eğitim, kongre ve benzeri bütün faaliyetlerimizde iş kazaları Hak-İş'in birinci gündem konusudur. Bundan sonrada yapacağımız bütün faaliyetlerde yeni arkadaşlarımızı kaybetmemek adına neler yapmamız gerektiği, hem yetkili olduğumuz hem de yetkili olmadığımız iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bir duyarlılık oluşturulması hususlarındaki çabalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği alanında gerekli zihniyet değişikliğinin emeği ve emekçiyi esas alan bir yönde olması gerektiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Bu zihniyet değişikliğine gidilmeden, bütün sorumluluklar herkes tarafından paylaşılmadan, yasal düzenlemelerle bu sorunu temelden çözmek mümkün değil. Hem yasal düzenlemelerin daha katı şekilde getirilmesi, özellikle iş kazalarına neden olan açık noktaların, boşlukların giderilmesi ve işçilerin, işverenlerin, medyanın, siyasetçilerin bütün tarafların topyekun bir duyarlılık ortaya koyarak ölümlü iş kazaların önlenmesi için bir yeni milat oluşturması gerekiyor. Umarım, yeni yasal düzenlemelerle birlikte herkesin içerisinde yer aldığı ortak platformları ve mekanizmaları da oluşturmamız gerekiyor. Bu sorun, sadece Çalışma Bakanlığına bağlı bir genel müdürlüğe indirgenecek kadar küçük bir sorun değil, sorun Türkiye'nin sorunu hatta dünyanın sorunu. Bu sorunla mücadele etmek konusunda topyekun devletin bütün mekanizmalarının yer aldığı yeni bir anlayışı birlikte inşa etmemiz gerekiyor."