ANKARA 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, YSK'nın yürüttüğü seçim hazırlıklarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kurulun seçimin 1 Kasım'da yapılacağına ilişkin herhangi bir belirleme yapmadığını belirten Güven, seçim kararı alınmadan bunun mümkün olmayacağını dile getirdi.

Güven, 7 Haziran seçimlerinin ardından olası bir yeni  seçim için YSK olarak çalışmalara başladıklarını ifade ederek, "Seçim kararı alınmasından sonra geçecek 1 haftalık hazırlık süresinde kağıt, genelge ve diğer hazırlıkları yapmak,seçim takvimi hazırlamak fiilen mümkün değildir. Bu nedenle olası seçim tarihi açısından 1 ay öncesinden bir çalışma yaptık. Süre azalınca kurulda temsilcisi bulunan siyasi partilere hazırladığımız birkaç seçim tarihini içeren takvim taslaklarından birisini gönderdim" diye konuştu.

Bunun resmi bir gönderi olmadığına işaret eden Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuruldaki diğer çalışmaları nasıl siyasi partilerle yapıyorsak seçim takvimi taslağını da onlarla görüşerek yapalım istedim. Gayriresmi olarak hafta sonuna, 23 Ağustos'a kadar bize görüşlerini bildirmelerini istedim. Resmen gönderemezdim, göndermek doğru da etik de değildi. Çünkü halen siyasi partilerin birlikte koalisyon kurabilme süresi var.  Seçim kararı alınmadanseçim tarihini belirlemek mümkün değil. Benim belirlemem de mümkün değil. Yüksek Kurul, bu 90 günlük süreyi kısaltabilecek. Karar alacak olan YSK'dır. YSK'nın da şu an itibarıyla böyle bir kararı yok. Yani 1 Kasım diye bir seçim tarihi belirlenmesi söz konusu değil."

"Birden fazla taslak hazırladık"

Seçim hazırlıkları kapsamında birden fazla tarihi içeren taslaklar oluşturduklarını anlatan Güven, bu çalışmaları 1 aydır yürüttüklerini söyledi.

Güven, " Seçim kararı verilirse oluşturduğumuz birden fazla tarihi içeren taslaklardan hangisinin uygulanacağına kurulumuz günü de tespit etmek suretiyle karar verecek. Siyasi partilere gönderdiğim bir taslak. Bunun üzerinde onların görüşlerini alıp değerlendirerekseçim kararı alınırsa seçim tarihini belirleyeceğiz" dedi.

"60 günde yapılması mümkün"

YSK Başkanı Güven, seçim hazırlıklarını 60 günde yapabilecekleri konusunda çalışma yürüttüklerini de ifade ederek, şunları söyledi:

" Seçim kararı alınırsa 60 gün içinde seçimin yapılması mümkün olabilecek, öyle görünüyor. Ama yurtdışında da sandık kuracağız. Sandık kurduğumuz ülkelerin bazıları için izin söz konusu olabiliyor. İzin için erken tarihte talepte bulunmamızı istiyorlar. Bu süre biraz daralacak. İzin verdikleri takdirde o ülkelerde sandık kuracağız. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bu izin taleplerini ileteceğiz. Yurtdışında yapacağımızseçim sürelerini de dikkate almak suretiyle bu takvim taslaklarını belirledik. Bu taslak üzerinden kurulda temsilcisi bulunan AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin görüşleri alınmak suretiyle bir tarih belirleyeceğiz."