ANKARA

İstanbul'da Kadına Şiddete Karşı Özgecan Aslan için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Fatih Camisi'nde toplanan grup üyeleri tarafından Özgecan Aslan için ikindi namazına müteakip gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından grup adına açıklama yapan Fatima Betül Öter, Aslan'ın 11 Şubat'ta bindiği minibüsün şoförü tarafından öldürüldüğünü hatırlattı. 

Öter, "Özgecanlar bize dönüp hangi suçlarından dolayı öldürüldüklerini sorduklarında vereceğimiz hiçbir cevabımız yok. Çünkü ne Özgecan'ın ne de bir başka kadının öldürülmesinin bahanesi olamaz" diyerek, Aslan'a yapılanların, kendisinde karşısındakine zulmetme gücünü görenlerin durdurulmasıyla giderilebileceğini söyledi.

Kadınların insanca yaşama hakkı için acil olarak önlem alınması gerektiğini ifade eden Öter, şöyle devam etti:

"Taciz ve tecavüz olaylarında caydırıcı cezaların verilmesini istiyoruz ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için Meclis'i olağanüstü toplanmaya çağırıyoruz. Özgecan'ın suçlularına verilecek cezanın aslında Özgecan'ın ölümüne karşılık adil bir ceza olmayacağını biliyoruz fakat bu suça yeltenenler için engelleyici bir emsal olması açısından en ağır cezanın verilmesini istiyoruz." 

Bu arada, gruptakilerin taşıdığı ve üzerinde "Pembe minibüs değil pembe erkek", "Zalimliğin kadınları öldürüyor", "Kızımın tek hatası dolmuşa binmek" ve "Ahiret gününde tahrik indirimi yapılmayacak" yazılı dövizler dikkati çekti.

İstiklal Caddesi'nin Taksim Meydanı girişindeki bir fast food restoranının terasına çıkan ve kendilerini "Anarşist Kadınlar" oluşumu olarak tanıtan 5 kişi ise "Katledilen kadınlar ve Özgecan isyanımızdır" yazılı pankart açtı.

Gruptan pankartı kaldırmasını isteyen polis ekipleri, olumsuz yanıt alınca müdahale ederek pankartı kaldırdı. Polis ekipleri, gruptakilerden, eylemi sonlandırarak aşağı inmelerini istedi. Yaklaşık 20 dakika süren ikna çabalarına rağmen eylemi bitirmeyen grup üyeleri gözaltına alındı.

Bakırköy Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 150 kişilik grup da Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

“Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz”, “Yasta değil, isyandayız”, “Meclis uyuma, Özgecan'ın katillerini yargıla” şeklinde slogan atan gruptakiler, daha sonra İstanbul Caddesi'ndeki AK Parti İlçe Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Grup, "Özgecan Aslan için adalet istiyoruz" yazılı pankart taşıdı.

Protestoya, yakınları benzer saldırılarda mağdur olan bazı kadınlar da bu olaylarla ilgili gazete kupürlerini taşıyarak destek verdi.

Edirne

Edirne Saraçlar Caddesi'nde toplanan bir grup kadın, "Kadın cinayetlerine dur de", "Kadın katliamına hayır" yazılı pankart açtı, slogan attı.

Balıkesir

Balıkesir'de TÜİK önünde toplanarak Alihikmet Paşa Meydanı'na yürüyen platform üyeleri burada düzenledikleri basın açıklamasında kadın cinayetlerinin önlenmesini istedi.

Grup adına burada konuşan Sevinç Avcı, kadın cinayetlerinin cezasız bırakılmaması için alanlarda olduklarını belirterek, "Türkiye’de kadın cinayetleri sistemli bir şekilde sürmektedir. Balıkesir Kadın Platformu olarak 20 yaşında genç bir kadın olan Özgecan’ı vahşice katleden canilerden ve bu cinayetleri önlemeyen erkek sistemden sorulacak hesabımız var. Çocuklarımızın çığlıklarına kulaklarını tıkayan erkek adalet sistemi ile mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

Ayvalık Kadın İnisiyatifi Üyesi bir gurup kadın,  Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde toplandı.

Bir çöp kovası ve onlarca mum yakılarak, yerlere de Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesine tepki içeren, "Özgecan Aslan İsyanımızdır", "Yasta Değil, İsyandayız"  şeklinde yazılar yazan kadınlar, toplumda kadına şiddete de sessiz bir tepki gösterdi.

Çanakkale

Çanakkale'de de Çanakkale Kadın Platformunca İskele Meydanı'nda düzenlenen protestoya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, çeşitli sivil toplum kuruluşu ile siyasi partilere üye kadın ve erkekler katıldı.

Sivas

Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, "Hepimiz Özgeyiz, Özgecanız", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Kadına şiddete hayır" sloganları atarak Atatürk Anıtı'na yürüdü. Burada grup adına konuşan Sivas 58 Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Asuman Tuz, Özgecan Aslan'ı öldürenleri şiddetle kınadıklarını söyledi.

Bursa

Bursa'da çoğunluğu kadınlardan oluşan grup, Özgecan Aslan için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Ulucami bahçesinde öğle vakti kılınan gıyabi cenaze namazında kadınlar önde, erkekler arkada saf tuttu.

Namazın ardından grup adına açıklama yapan Fatma Çiftçi, "kadınların gece geç vakit bindikleri taksiciden, bindikleri minibüsün son yolcusu olmaları halinde minibüs şoföründen, tenha bir yolda karşılaştıkları erkeklerden, arkalarından gelen ayak sesinden tedirgin hale geldiğini" söyledi. 

Malatya

Malatya'da İnönü Caddesi'nde toplanan grup, slogan atarak Postane Meydanı'na kadar yürüdü. Çoğunluğu kadınlardan oluşan grup, Özgecan Aslan'ın fotoğrafı önünde mum yakarak slogan attı.

Tokat

Tokat'ta ise Niksar Yolu Kavşağı'nda toplanan grup, "Özge'ye kalkan eller kırılsın", "Kadın, yaşam, özgürlük" ve "Kadınlar burada, erkekler nerede?" sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Grup adına konuşan Merve Şahindere, Özgecan Aslan'ın canice öldürülmesinin ilk olmadığını, son da olmayacağını söyledi.

Erzincan

Erzincan'da ise bazı siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Kur'an-ı Kerim ve dua okunmasının ardından grup adına basın açıklaması yapan Nuray Aydemir, "Biz bu dünyaya tecavüz edilmek, öldürülmek ya da şiddet görmek için gelmedik, biz kadın olmak için, kadın gibi yaşayabilmek için geldik" dedi.

Mersin

Mersin'de Otobüs Terminali önünde toplanan grup, "Mersin uyuma, Özgecan'a sahip çık", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları atarak yürüyüşe geçti. Evlerinin balkonlarına çıkanlar, gruba destek verdi.

Özgecan'ın evinin önüne gelerek, "İdam, idam, idam" şeklinde slogan atan grup üyeleri, taziye çadırında Aslan ailesine başsağlığı diledi.

Mersin Erdemli ilçesinde de liseli ve üniversiteli öğrenciler, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Erdemli Saim Göküş Parkı'nda toplanan öğrenciler, "Kadın cinayetlerine hayır", "Özgecan için adalet" yazılı pankart taşıyıp, slogan attı.

Erdemoğlu Bulvarı'na kadar yürüyen grup adına açıklama yapan Selda Serin, cinayet zanlılarının en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

İzmit

İzmit Belediye İş Hanı önünde toplanan Kocaeli Kadın Platformu üyeleri ise “Şiddete, tacize artık yeter”, “inadına hayat, inadına sokak” dövizleri taşıyarak yürüyüşe geçti. Çeşitli sloganlar atan 100 kişilik grup, Alemdar Caddesi boyunca yürüyerek Cumhuriyet Parkı’na geldi. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

Eskişehir

Eskişehir'de, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, Yeni Bağlar Mahallesi'ndeki bir alışveriş merkezi önünde toplanarak bir süre slogan attı. Grup adına konuşan CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Akçar, faillerin Türk Ceza Kanunu'nun öngördüğü en ağır yaptırımla cezalandırılmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen grup, İsmet İnönü Caddesi üzerinden İstiklal Mahallesi Adalar mevkisine geldi. Yürüyüş sırasında balkonlarına çıkan ve yoldan geçen bazı vatandaşlar da gruba destek verdi.

Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Düzce'de de bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerince protesto edildi.

Anıtpark Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan Edebiyat Öğretmeni Müzeyyan Özcan, üniversite öğrencisi Aslan'ın canice öldürüldüğünü söyledi. Grup, daha sonra Asar Deresi'ne karanfil bıraktı.

Konya

Konya'da ise sosyal medya üzerinden başlatılan organizasyon kapsamında bir araya gelen kalabalık, Mersin'de üniversite öğrencisi Aslan'ın öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Zafer Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, burada bir süre sloganlar attı.

Trabzon

Trabzon'da da Özgecan Aslan'ın öldürülmesi protesto edildi.

Trabzon Demokratik Kadın Platformu'nun düzenlediği gösteri kapsamında Maraş Caddesi'nde toplanan çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 700 kişi, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etmek için Atatürk Alanı'na kadar yürüdü.

"Yasta değil isyandayız", "Özgecan'ın hesabını soracağız", "Tecavüz insanlık suçudur" yazılı pankart ve dövizlerle slogan atan grup adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Bektaşoğlu,  Özgecan Aslan'ın ilk kadın cinayeti olmadığını ancak son olması için var güçleriyle mücadele edeceklerini söyledi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da ise Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde toplanan aralarında Eyyübiye Kent Konseyi Kadın Komisyonu üyeleri ve bazı STK temsilcilerinin bulunduğu grup, üzerinde Özgecan'ın fotoğrafı bulunan dövizleri açıp slogan attı.

Eyyübiye Kent Konseyi Kadın Komisyonu Başkanı Semra Ilık, grup adına yaptığı açıklamada, Özgecan'ın ailesinin yaşadığı büyük üzüntüyü yüreklerinde hissettiklerini söyledi.

Özgecan'ın vahşice katledildiğini vurgulayan Ilık, "Bugün Özgecan'ın başına gelen gelecekte bizim de başımıza gelebilir. Sustukça her ciğeri yanan anneden bizler ve sizler sorumlu olacaktır. Kadınlara şiddet artıyor ve yaygınlaşıyor ne yazık ki. Sadece kadınlara değil, dünyada yaşanan tüm katliamları kınıyoruz" diye konuştu.

Elazığ

Elazığ'da bazı sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde öğretmenevi önünde ellerinde çeşitli pankartlarla toplanan grup, "Kadına uzanan eller kırılsın", "Susma haykır, tecavüze hayır", "Özgecan ölümsüzdür" ve "İdam, idam" şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Gazi Caddesi üzerinden Valilik binasına doğru yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Daha sonra ters istikamette yürüyüşe geçen grup, Gazi Caddesi'nden Yunus Emre Bulvarına kadar yürüdükten sonra dağıldı.

Yürüyüş öncesinde grup adına basın açıklaması yapan Alparslan Yalçın, amaçlarının Özgecan Aslan'a yapılan vahşeti toplumun her kesiminden insanlarla protesto ederek, Elazığ'ın da buna sessiz kalmadığını göstermek olduğunu söyledi.

Kastamonu

Kastamonu'da Hentbol Bayanlar Süper Ligi 14. haftasında Kastamonu Belediyespor-Yenimahalle Belediyespor maçı için sahaya çıkan sporcular da Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto amacıyla genç kızın fotoğrafının bulunduğu masaya karanfil bıraktı.

Kastamonu Atatürk Spor Salonu'ndaki maç öncesi, Aslan'ın fotoğrafı salona getirildi, "Kadına şiddete hayır" yazılı pankart açıldı.

Çorum

Çorum'un Bahabey Caddesi'nde toplanan Çorum Kadın Platformu üyesi grup, çeşitli sloganlar atarak Hürriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Evrim Gülez, kadınlara yönelik şiddetin karşısında yine kadınların olacağını söyledi.

Samsun

Samsun Öğretmenevinin önünde toplanan kadınlar, pankartlarla, çeşitli sloganlar atarak İstiklal Caddesi boyunca yürüdü. 

Yürüyüşün sonunda kadınlar adına açıklama yapan Züleyha Mangan, Tarsus'ta üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ve bugüne kadar gerçekleşen kadın cinayetlerine tepki gösterdi. 

Sinop

Adliye önünde toplanan çok sayıda kadın, Batur Sokağı ve Sakarya Caddesi'nde slogan atarak yürüdü.

Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Kadın Platformu Sözcüsü Derya Kızıltoprak, "Kadın cinayetlerinin hızla artmasına neden olan erkek - yargı iş birliğine karşı hesap sormak için buradayız" dedi.

Kadına yönelik erkek şiddetinin her geçen gün arttığını öne süren Kızıltoprak, "Tüm yasal düzenlemeler kağıt üzerinde. Özgecan da tecavüz edilerek öldürüldü ve aramızdan alındı. Burada tekrar erkek şiddetine karşı mücadele eden ve kendisini savunan kadınların meşru müdafaa hakkını tanımayan, Özgecanları katledeni değil, kadınların kıyafetini sorgulayan erkek egemen zihniyetinden hesap soruyoruz" şeklinde konuştu.

Zonguldak

Kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan Zonguldak Kadın Platformu üyesi grup, çeşitli sloganlar atarak valilik önüne kadar yürüdü.

Grup adına basın açıklaması yapan Ayşenur Şahintürk, kadınlara yönelik şiddetin karşısında yine kadınların olacağını söyledi.