ANKARA

Genelkurmay Başkanlığı, Hava Muharebe Devriye Görevi icra eden 1 adet F-16 uçağının, Hatay üzerinde bulunduğu sırada Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından taciz edildiği bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin internet sitesinde yer alan açıklamada, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin dün gerçekleştirdikleri faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Buna göre; Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun (TDGG) faaliyetleri kapsamında TCG Gediz ve TCG Heybeliada Abidjan/Fildişi Sahili liman ziyaretine başladı. TCG Oruçreis ise Thema/Gana'ya, TCG YB. K. Güngör Abidjan/Fildişi Sahili'ne intikale devam etti.

Aden Körfezi, Somali Havzası, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'ndaki Deniz Haydutluğu ile Mücadele Harekatını ve bölge ülkeleri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Deniz Kuvvetleri ile ortak eğitimler faaliyetlerini tamamlayan TCG Gelibolu Türkiye'ye intikali kapsamında liman ziyareti maksadıyla Cibuti'ye intikalini sürdürdü.

TCG Gaziantep "Norveç Deniz Kuvvetlerinin 200'üncü Kuruluş Yıldönümü Törenleri" kapsamında Bergen/Norveç liman ziyaretine devam etti. TCG Gökçeada NATO Daimi Deniz Görev Grubu–2 (SNMG–2) Okyanus Kalkanı Harekatı kapsamında Hint Okyanusu'nda deniz haydutluğu ile mücadele maksadıyla karakol görevini sürdürdü.

TCG Bartın Birleşmiş Milletler UNIFIL Harekatı kapsamında Mersin liman ziyaretine devam ederken, diğer harekat eğitim faaliyetleri kapsamında toplam yedi gemi seyir icra etti.

Rus uçağına iki kez önleme yapıldı

Türkiye-Suriye hudut bölgesinde "Hava Muharebe Devriye Görevi" icra eden 2 adet F-16 uçağı, Suriye'ye ait 1 adet MIG-23 uçağı, Cilvegözü/ Hatay güneyinde sınırımıza doğru yaklaşması üzerine bölgeye yönlendirildi, ancak Suriye'ye ait söz konusu hava aracı, sınırımıza 1,3 deniz mili kala geri dönerek bölgeden uzaklaştı. 4 adet F-16 uçağı ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edildi.

Hava Muharebe Devriye Görevi icra eden ve Diyarbakır meydanından kalkan 1 adet F-16 uçağı, Hatay üzerinde iken, Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından saat 15.35'de taciz edildi.

Rusya’ya ait 1 adet İL-20 uçağı, Romanya tarafından gelerek, batı-doğu istikametinde, Türk hava sahasına paralel olarak, Karadeniz'in uluslararası hava sahasında Türkiye kıyılarına ortalama 15-20 deniz mili mesafede olacak şekilde uçuş yaptı. Bu durum üzerine, Bandırma'dan ve Merzifon'dan kalkan 4 adet F-16 uçağı, 12.17 ile 15.53 saatleri arasında, İstanbul-Kocaeli-Sakarya-Düzce-Zonguldak-Bartın–Kastamonu–Sinop–Samsun-Ordu–Giresun-Trabzon üzerinde ve Türk Hava Sahasında anılan Rus uçağını takip ederek 12.35'de bir kez önleme yaptı, müteakiben yine Türk Hava Sahası içerisinde devriye uçuşu ile anılan uçağı 0.5-10 deniz mili mesafeden izlendi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı 4 adet bot ile Türkiye-Suriye deniz hududunda karakol görevi icra etti. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri Unsurları Anadolu Kartalı Eğitimi (2014-1) tatbikatına da iştirak etmeyi sürdürdü.