ANKARA  -

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) hızla bitirilmesi için tüm gayretin gösterileceğini belirterek "Kaybedilecek bir tek saniye bile yok" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyareti sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yavuz, Başbakan Davutoğlu'nun güvenoyu almasından hemen sonra Bakü'ye gerçekleştirdiği geleneksel ziyaretin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliği ve bu kardeşliğin derinliğini gösterdiğini söyledi.

TANAP projesinin Türkiye açısından enerji arz güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine işaret eden Yavuz, Başbakan Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyareti sırasında Türkiye ve Azerbaycan arasında gerçekleşen görüşmelerde TANAP projesinin daha hızlı bitirilmesi için siyasi desteğin artırılması kararı verildiğini aktardı.

Yavuz, bu kararın projenin uygulayıcıları olarak kendileri için çok önemli olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bizler zaten projeyi yakından takip ediyorduk ama artık daha da yakın izleyeceğiz. Ne kadar erken bitirilebilirse o kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Zaten hızlı bitirilmesi için 1800 kilometrelik hattın farklı bölgelerinde farklı ihalelerle ayrı firmalara verilmişti ki hepsi eş zamanlı olarak çalışabilsinler diye. Üç inşaat sezonunda bitirilmesi planlandı, çalışma saatlerine bakılacak, malzeme ekipman tedarikindeki etkinliğe bakılacak, firmaların daha hızlı çalışabilmesi için neler yapılacak bunlara bakılacak ve gece gündüz 365 gün 24 saat çalışılacak. Kaybedilecek bir tek saniye bile yok. Ne kadar erken bitirilebileceğiyle ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil ama tüm ekip olarak herkes elinden geleni yapacak."

"Kapasite artışı Türkmen gazıyla daha hızlı realize olabilir"

Yavuz, TANAP projesinin bölgedeki kaynakların değerlendirilmesi ve önünün açılması konusunda öncü bir proje olduğunun altını çizdi.

Türkmenistan gazının da TANAP ile ileride bütünleştirilmesinin söz konusu olduğuna işaret eden Yavuz, "Böylece, 31 milyar metreküplük kapasiteye ulaşmak daha hızlı realize olabilir" dedi.