ANKARA

IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, eğitim ve kültür kurumları da eylemcilerin hedefi oldu. Gösterilerde en ağır bilançonun yaşandığı iller arasındaki Diyarbakır ile Mardin'de saldırılan 70 okuldan 15'i kullanılamaz hale geldi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 6 Ekim'de, Kobani'de (Ayn el Arap) yaşananlara karşı bütün uluslararası kurumların, demokratik kitle, emek ve meslek örgütlerinin harekete geçmesi gerektiği yönündeki çağrısının ardından IŞİD terör saldırıları bahane edilerek 35 ilde gösteriler başladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın iki gün önce açıkladığı resmi rakamlara göre, sivil ve polis araçlarına yapılan saldırıların yanı sıra gösterilerde 25 kaymakamlık binası,67'si emniyet, 29'u siyasi parti, 212'si okul  olmak üzere bin 113 bina da hasar gördü.

Çok sayıda kentte okul binaları molotofkokteyli atılarak yakıldı. Öte yandan Diyarbakır, Siirt ve Muş'un Varto ilçesindeki müze, kültür merkezi ve kütüphaneler de saldırıların hedefi oldu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yakılan okullara ilişkin tepkisini İstanbul'da yaptığı açıklamayla ortaya koymuştu. Avcı, olaylara ilişkin değerlendirmesinde, "Bir kere daha hatırlatıyoruz. Bu tür terör girişimleriyle Türkiye'de ve o bölgede eğitimin önünü kesemezler. O halk çocuklarının eğitimini engelleyemezler. Bir kere daha şiddetle kınıyoruz. Eğitim kurumlarını kundaklamak halk düşmanlığıdır. Bununla eğitimin önünü kesemezler, biz o okulların daha iyisini yaparız" demişti.

AA muhabirlerinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın Müşavirliği ve çeşitli illerdeki il milli eğitim müdürlerinden aldığı bilgiye göre,  özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerde bulunan eğitim kurumları, saldırıların hedefi haline geldi. Saldırılar, genellikle molotofkokteyli ve taş atılarak gerçekleşti. Okulların önemli bölümü, çıkan yangınlar sonucu kullanılamaz hale geldi. 

Buna göre, Tunceli merkezde gösterilerin başlamasından bugüne kadar 2 okul ve bir spor salonuna molotofkokteylli ve taşlarla saldırı düzenlendi.

Camları kırılan ve idari bölümlerinde yangın çıkan okullar ile spor salonunda 140 bin liralık hasar meydana geldi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, söz konusu binalarda onarım başlattı. Okullarda yarın eğitime başlanması hedefleniyor. 

Mersin ve Tarsus'ta 3 okul saldırganların hedefi oldu. Abdullah Günaydın ve Alsancak Lions İlköğretim Okulları ile Tarsus Fen Lisesi göstericilerin saldırısına uğradı. Kundaklanan Tarsus Fen Lisesi, kullanılamaz hale geldi. 

Diyarbakır ve Şırnak'ta 47 okula saldırı

Diyarbakır'da ise 34 okula saldırıda bulunuldu. Bunlardan 10'unun, eğitim yapılamaz durumda olduğu belirtildi.

Şırnak'ta yaşanan olaylarda 13 eğitim kurumu saldırıya uğradı. Yakılan Silopi Milli Eğitim Müdürlüğü binası kullanılamaz hale geldi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, ağır hasar gören okullar için bin 500 sıra ve masa sipariyi verdiklerini belirterek, "Binalarda onarım çalışmalarına başlandı. En kısa sürede bu kurumlarda eğitim öğretime yeniden başlanılacak. Bu okullardaki öğrenciler onarım çalışmaları tamamlanana kadar yakın okullarda eğitim görecek" açıklamasını yaptı. 

Saldırganların hedefinde Adıyaman'daki bir okul da vardı. Yetkililer, ilde eğitim öğretimde bir aksama olmadığını bildirdi. 

Batman'da 4 okul ile bir öğretmenevine de saldırıda bulunuldu. Bunlardan bir ilkokul ile bir anaokulu kullanılamaz hale geldi.

Şanlıurfa'da 19 eğitim kurumunda hasar

Şanlıurfa'daki izinsiz gösterilerde 19 eğitim kurumu zarar gördü.

İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Ceylanpınar'da 6, Suruç'ta 7, viranşehir'de 4 ve Hilvan'da 2 olmak üzere 19 eğitim kurumuna eylemciler tarafından taş ve molotof kokteyli ile saldırı bulunduğunu bildirdi. Okullarda hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten İlci, "Eğitimin aksamaması için her türlü tedbiri aldık. Büyük çapta zarar gören okullarda eğitim gören öğrenciler, yakın bir okulda eğitimlerine devam edecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Bitlis'te ise 8 okula saldırı düzenlenirken, eğitim öğretim faaliyetlerinde aksamanın olmadığı öğrenildi. 

Bursa'da göstericilerin saldırdığı Hasan Ali Yücel İlkokulu ile Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'nun camları kırılırken, güvenlik kameralarının da hasar gördüğü bildirildi. 

Gösterilerde Gaziantep'teki bir okul da hedef alındı. 

Mardin'de 5 okul kullanılamaz durumda

Mardin'de 36 okula saldırı düzenleyen eylemciler, 5 okulu kullanılamaz hale getirdi. Kentin bazı ilçelerinde okulların tatil edildiği belirtildi. Mardin Milli Eğitim MüdürüMevlüt Kuntoğlu, hasar gören eğitim kurumlarında hasar gören okullarda onarım çalışmalarına başlandığını belirtti. 

Muş'taki gösterilerde ise 6 okul hedef alınırken, bu okulların tamamı kullanılamaz hale geldi. Saldırıya uğrayan Bulanık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası da ağır hasar gördü. 

İstanbul'da 11 okul

İstanbul'daki eğitim kurumları da IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerin hedefi haline geldi. Valilikten alınan bilgiye göre, kentteki 11 okul eylemcilerin saldırısına uğradı. Bu okulların bazılarında hasarın büyük olduğu bildirildi. 

IŞİD'i bahane eden göstericilerin çıkardığı olaylarda, Bingöl'e bağlı Karlıova ilçesindeki Karlıova İmam Hatip Anadolu Lisesi, Karlıova Halk Eğitim Merkezi ve 11 Mart İlkokullarının camları kırıldı. Söz konusu okullar, hasarın giderilmesinin ardından eğitim-öğretime açıldı.

Hakkari'deki eğitim kurumları da eylemcilerin hedefleri arasında yer buldu. Kent merkezinde 4, Yüksekova'da 17, Çukurca'da 5 ve Şemdinli'de 2 olmak üzere 28 okulda hasar meydana geldi. Ayrıca Yüksekova ilçesinde kaymakamlığa bağlı etüt merkezi ile kültür merkezine de zarar verildi. Çukurca ilçesinde ise halk eğitim binası tahrip edildi. 

Siirt'te 13 okul ve 2 halk eğitim merkezi binasına saldırıda bulunuldu.

Siirt Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, kent merkezindeki Hürriyet Ortaokulu, Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile bir anaokulu binasının kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Van'da 18 eğitim kurumu hedef alındı

Van'da IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde 18 eğitim kurumu hedef alındı. İl genelinde bazı öğretmenevi, kültür müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü binaları da tahrip edildi. 

Müze ve kütüphanelere de saldırı

Öte yandan gösterilerde eğitim kurumlarının yanı sıra Diyarbakır, Siirt ve Muş'un Varto ilçesindeki kültür kurumları da eylemcilerin hedefi oldu. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Ziya Gökalp Müzesi, 7 Ekim'de molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Saldırıda ayrıca müzenin envanterinde bulunan 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı.

Siirt'te ise molotofkokteylleri ile yapılan saldırının ardından çıkan yangında 3 katlı İl Halk Kütüphanesinin zemin katında bulunan arşiv, çocuk ile engelliler bölümleri hasar gördü. Büyük bölümü kullanılamaz hale gelen kütüphanenin 1964 yılından bugüne kadarki tüm arşivi kül oldu. Kütüphanedeki 58 bin kitabın yüzde 80'i ise kurtarıldı.  

Muş'un Varto ilçesinde ise bünyesinde 190 kişilik çok amaçlı salon, kütüphane, sergi salonu, atölyeler ile idari ve teknik mekanlar bulunan kültür merkezi de saldırılardan büyük zarar gördü.