ANKARA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin olarak akşam Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşeceğini söyledi.

Davutoğlu, Artvin Belediyesini ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, iddiaları yakından takip ettiklerini vurguladı. Bugün sabah saatlerinde Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'un resmen bakanlığa çağrıldığını ve konuya ilişkin izahat verdiğini hatırlatan Davutoğlu, akşam da Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşeceğinin altını çizdi.

Uluslararası politikada dikkat edilmesi gereken bazı temel ilkeler bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, iddiaların doğru olması halinde bu açıdan da kabul edilemeyeceğine ve mazur görülemeyeceğine dikkati çekti.

"Mutlaka izahat verilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. O bakımdan bugün bu izahat, Alman Büyükelçi'den istendi" diye konuşan Bakan Davutoğlu, izahat beklemenin kendilerinin en doğal hakkı olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu, ittifak ilişkimizden gelen ahlaki bir sorumluluktur da aynı zamanda. O bakımdan Alman yetkililerden izahat bekliyoruz. Eğer bu iddialar gerçek değilse, onunla ilgili adımlar atılmalı ve basındaki ifadeler açıklığa kavuşturulmalıdır. Eğer bu iddialarda herhangi bir gerçeklik payı var ise de bu konularda bize en tutarlı izahat verilmesi zarureti vardır.

Başbakanımızla da biraz önce istişarede bulunduk. Gerekli diplomatik girişimlerde bulunuyoruz. Yakından takip edilen bir konudur."

Alman Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat vedinleme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiğini yazmıştı.

Dinleme ve istihbarat faaliyetleri hakkındaki iddialar üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.