İSTANBUL 

Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturmada hakkında yakalama kararı bulunan 34 muvazzaf askerden 27'si gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' iddiasıyla ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyonu askere uzandı.

Operasyonda hakkında yakalama kararı bulunan 34 muvazzaf askerden 27'si gözaltına alındı. Gözaltına alınan askerler İstanbul Merkez Komutanlığı'na getirildi. Askerler, buradaki işlemleri tamamlandıktan sonra soruşturmanın yürütüldüğü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturma kapsamında yapıldığı belirlenen Hatay ve Adana'da MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında "Siyasi ve askeri casusluk, devlet sırlarını kasten açıklamak" suçlarından kamu davası açılan Hatay, Ankara ve Adana İl Jandarma Komutanlıklarında görev yapan 34 kişi hakkında dün yakalama ve gözaltı kararı verilmişti.

Soruşturmanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. 

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'de düzenlenen 2. operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı.