MANİSA

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, 13 Nisan Pazartesi günü yapılan ilk duruşmaya verilen 1 günlük aranın ardından devam edildi. 

Duruşmada, mahkeme heyetinin aldığı ara karar gereği, daha önce SEGBİS aracılığıyla sorgulamaları yapılması kararlaştırılan tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Mehmet Ali Günay Çelik ve İsmail Adalı da hazır edildi.

Tutuklu 8 sanık, jandarma kordonu altında salonda ayrılan bölüme alındı. Jandarma ekibi, sanıkların etrafında çember oluşturarak, güvenliklerini sağladı. Duruşma salonundaki sanıklar ile müşteki ve mağdurların bulunduğu oturma grupları arasındaki iki sıraya ise çevik kuvvet ekibi yerleştirildi. 400 kişilik salonun orta kısmı müşteki ve mağdurlara ayrılırken, sağ kısıma basın mensupları ve izleyiciler, sol kısma ise avukatlar oturtuldu.  

Üç aşamalı güvenlik

Önceki güne göre daha sakin geçtiği gözlenen duruşma öncesi aileler, giriş noktasında bekletilmeden, üst aramasının ardından mahkeme salonuna alındı. Duruşma salonu çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri alırken, salona 3 aşamalı güvenlik bölümünden geçildikten sonra girilebildi.

Madenci yakınları sanıklarla "yüz yüze"

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik anlamında kaygı taşımadıklarını, önceki duruşmada yaşanılan olaylardan güvenlik kuvvetlerinin de ders çıkardığını, benzer bir durumun bugün yaşanmadığını ifade etti.

Ailelerin bu duruşmada ilk kez tutuklu sanıklarla yüz yüze geleceğini dile getiren Arslan, "Ailelerin tepkisinin olması normaldir, mahkemenin bunu anlayışla karşılamasını umut ediyoruz" diye konuştu.

Tepki yürüyüşü

Duruşma için 1 yaşındaki kızıyla İzmir'in Kınık ilçesinden gelen Yeşim Yılmaz, duruşmaya eşinin hesabını sormak için geldiğini anlattı.

Öte yandan, Akhisar girişinin İzmir Karayolu bölümünde toplanan bazı sivil toplum örgütleri ve madenci ailelerinin bulunduğu grup, duruşma salonunun bulunduğu alana kadar yürüdü.