VAN - Van Valiliği, büyükşehir belediyesinin uyguladığı "Eş Başkanlar Çalışma Yönetmeliği" kararının iptali için mahkemeye başvurdu.

Valilik, Van Büyükşehir Belediyesi Meclisinin "Eş Başkanlar Çalışma Yönetmeliği" ile ilgili aldığı kararın hukuka aykırı olduğu ve 5393 sayılı yasada "eş başkanlık" sistemi adı altında bir organ ya da kadronun bulunmadığı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesine müracaatta bulundu.

Belediye başkanının, belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu belediyeyi, devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu bildirilen dilekçede, eş başkanın yapacağı işlemlerin usulsüz olduğu, bu nedenle de kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Van'daki kaymakamlıkların da bazı ilçe belediyelerince uygulanan "eş başkanlık" sisteminin iptali için başvurduğu öğrenildi. Valilik ve kaymakamlıkların dilekçesini dikkate alan Bölge İdare Mahkemesi de "eş başkanlık" uygulamasının yapıldığı büyükşehir belediyesi ile bazı ilçe belediyeleri hakkında dava açtı.

Mahkeme, belediyelerden dava konusu işlemin dayanağını oluşturan tüm belgeler ile "Belediye Eş Başkanları Çalışma Yönetmeliği"nin gönderilmesini talep etti.