İSTANBUL - Davacılar Gülderen Atay, Naime Hayrünnisa Aligil, Mehmet İlter Ataç ve Deniz Alkan'ın avukatı Gülsüm Özdemir, Üsküdar Altunizade Mahallesi 165 pafta, 1313 ada, 178 parselle ilgili 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle idare mahkemesinde dava açtı. 

Dosyayı yeni eklenen delillerle birlikte inceleyen İstanbul 7. İdare Mahkemesi, plan tadilatının yürütmesini durdurdu. 

Mahkeme, mekanın dini tesis alanına alınmasıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ya da İstanbul İl Müftülüğü'nden görüş alınıp alınmadığı, o mahalde dini tesise ihtiyaç bulunduğuna dair analiz yapılıp yapılmadığının davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sorulmasına karar verdi.

Davalı idareden civardaki mevcut dini tesislerin işaretli olduğu plan paftasının istenilmesini, buraya en yakın ibadethanelerin uzaklığı ile yeşil alan fonksiyonlu parselin toplam büyüklüğünün sorulmasını kararlaştırdı.

Davada henüz esastan karar verilmediğini vurgulayan mahkeme, davacının ilçe belediyesinin uygulamaya geçtiğine ilişkin dosyaya delil sunduğunu belirterek, bunun telafisi güç zarar doğurabileceğini kaydetti.

Davalı idareden ara karara cevap alınıncaya ve yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına hükmeden mahkeme, davalıya cevap için 10 gün süre verdi.

Bu arada ekipler, dün yaşanan gerginlik nedeniyle ara verdikleri çalışmalarına başladı. Çevik kuvvet, çevrede güvenlik alırken, bazı vatandaşların bekleyişi sürüyor.