ERZURUM  -  Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, D-8 içerisinde Türkiye'nin çok aktif bir konumu bulunduğunu belirterek, "Yılda 30'un üzerinde gerçekleşen D-8 toplantılarının hemen hemen yarısı, Türk hükümetinin ev sahipliğinde yapılıyor. Özellikle ekonomik iş birliğinde Türkiye'nin vizyonu, D-8'e yön veriyor" dedi.

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu'nun daveti üzerine Erzurum'a gelen Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kurucusu olduğu D-8'de üstlendiği öncü rolün çok önemli olduğunu söyledi.

D-8'in "Türkiye'nin çocuğu" olduğunu anlatan Musavi, "D-8 içerisinde Türkiye'nin çok aktif konumu var. Yılda 30'un üzerinde gerçekleşen D-8 toplantılarının hemen hemen yarısı, Türkiye'de gerçekleştiriliyor, Türk hükümetinin ev sahipliğinde yapılıyor. İkinci husus, D-8'in merkezine de Türkiye ev sahipliği yapıyor" şeklinde konuştu.

Türk hükümetinin temin ettiği çok prestijli bir tarihi mekanda D-8 sekreteryasının çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Musavi, özellikle ekonomik iş birliğinde Türkiye'nin vizyonunun D-8'e yön verdiğini, ekonomik işbirliklerinin yanı sıra D-8'in farklı vizyonlarının bulunduğunu belirtti.

Musavi, "D-8'in gelecek vizyonunu belirlemek için Sayın Davutoğlu'nun inisiyatifiyle D-8 Akil İnsanlar Heyeti kuruldu. Üye ülkelerin üst düzey devlet adamlarından oluşan heyet, Sayın Numan Kurtulmuş'un başkanlığında toplanarak, D-8'in bugüne kadar geldiği nokta ve gelecek vizyonunu belirleyen bir rapor hazırladı. Liderlerin de onaylamasıyla işlerlik kazanacak bu metin. D-8'i ileri bir noktaya taşıyacak" ifadelerini kullandı.

D-8 ülkelerinin, İslam dünyasının üreten ilk sekiz ekonomisini oluşturduğunu ve hepsinin bölgelerinde öncü ülkeler olduğunu belirten Musavi, "Ekonomi, nüfus, doğal kaynaklar gibi pek çok alanda büyük potansiyele sahip olan ülkeler bunlar. D-8'in gelecek vizyonu da bu potansiyeli daha ileriye taşımak" diye konuştu.

"D-8 olarak potansiyeli harekete geçirmek amacındayız"

Zaman zaman bazı siyasi sorunların yaşandığını ancak üye ülkeler arasındaki köklü ilişkiler dolayısıyla bunun D-8'in çalışmalarını etkilemediğine dikkati çeken Musavi, "D-8'in genel manada iş birliğini etkileyecek sorunlar değil çünkü D-8 ülkeleri arasında sağlam bir işbirliği altyapısı var. Dolayısıyla siyasi sorunlar bizi çok fazla etkiliyor diyemem" dedi.

Musavi, D-8 ülkelerinin ekonomik açıdan önemli ülkeler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"D-8 ülkeleri olarak dünyada ekonomik güç olabiliriz. Zaten bu yolda ilerliyoruz. Türkiye ve Endonezya, dünyanın en büyük ekonomisini oluşturan G-20'nin içerisinde. Endonezya ve Malezya, Asya'nın öncü ülkeleri. İran, yaptırımların kalkmasıyla eminim ki daha güçlü bir ekonomiye sahip olacak ve dünya siyasetinde, ekonomisinde daha önemli bir yere gelecek. Tüm bunlar bize D-8'in dünya ekonomisinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Bu potansiyeli D-8 olarak harekete geçirmek amacındayız."