ANTALYA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Gyan Chandra Acharya, "Türkiye Cumhuriyeti en az gelişmiş ülkelere ulusal düzeyde çok ciddi katkılar sağlıyor. Her ülke bu ülkelerle ilgili taahhüdünü yerine getirecek olsa çok yol katedilir. Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Hem bu taahhütlerini yerine getirdiler hem de ötesine geçtiler. Diğer ülkeler de inşallah Türkiye'yi örnek alır." dedi.

Acharya, Antalya'da düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Programının Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı çerçevesinde düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bu toplantıların ilkinin Türkiye’nin cömert desteğiyle 2011’de geniş kapsamlı şekilde düzenlendiğini ve belirlenen hedeflerin İstanbul Eylem Planı'na konduğunu hatırlatan Acharya, "Bu son derece ileri görüşlü bir taahhüttü ve o toplantıda hep birlikte elimizi taşın altına koyduk." dedi.

Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelere destek verme sürecinde liderlik yaptığını söyleyen Acharya, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti en az gelişmiş ülkelere ulusal düzeyde çok ciddi katkılar sağlıyor. Her ülke bu ülkelerle ilgili taahhüdünü yerine getirecek olsa çok yol katedilir. Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Hem bu taahhütlerini yerine getirdiler hem de ötesine geçtiler. Diğer ülkeler de inşallah Türkiye'yi örnek alır."

"Kimse geride bırakılmamalı"
Basın toplantısında söz alan BM Kalkınma Programı Direktörü Helen Clark ise 2011 yılının mayıs ayında kabul edilen İstanbul Eylem Planı’nın önemine değinerek, "Türkiye bu alanda çok önemli bir liderlik ortaya koymuştur. En az gelişmiş ülkelerden hiçbir ülke, halk, insan geride bırakılmamalı." ifadelerini kullandı.

Clark, 2011 yılının mayıs ayından itibaren birçok ülkenin en az gelişmiş ülkeler grubundan mezun olma noktasına ulaştığını belirterek, "Bu ülkelerde yaşayan insan nüfusunun yüzde 51’i yoksulluk sınırında yaşıyor, bu ülkelerde 18 milyon çocuk okul çağında olmasına rağmen okula gidemiyor." şeklinde konuştu.