ANKARA - Cumhurbaşkanı ve Hükümetin Özel Temsilcisi sıfatıyla Libya'da temaslarda bulunan AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Türkiye'nin Libya'da çatışan taraflar arasında diyalog sürecine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

İşler, Libya temaslarının ardından Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Tobruk, Misrata ve Trablus'ta yararlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, yaptıkları görüşmeler vasıtasıyla Libya'daki durumu tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti.
 
Libya'da siyasi bir kriz yaşandığını ve söz konusu krizin diyalog ve müzakerelerle çözülebileceğini vurgulyan İşler, şunları söyledi:
 
"Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Bernardino Lenon’un başlattığı diyalog sürecini destekliyoruz. Diyalog sürecinin daha kapsayıcı şekilde ilerlemesini temenni ediyoruz. Taraflar arasındaki siyasi ve hukuki görüş ayrılığının da diyalog yoluyla giderilebileceğini ümit ediyoruz. BM’nin bu yöndeki çabalarını destekliyoruz. Diyalog sürecine katkıda bulunmaya hazırız. Diyaloğun sağlıklı bir şekilde yürümesi için çatışmaların durması gerekmektedir. Bu itibarla Bingazi çevresinde ve Trablus’un güneyinde meydana gelen son çatışmaları ve hava saldırılarını endişeyle karşıladık. Bu konuda uluslararası toplum tarafından yapılan açıklamaları da destekliyoruz."

"Libya’ya yurtdışından yapılan askeri müdahaleler ülkeye büyük zarar vermektedir" diyen İşler, bu müdahalelerin diyalog süreci için büyük tehlike oluşturduğu, kabul edilemez olduğunu ve uluslararası toplumun bu hususu ciddiyetle araştırması ve önlem almasının önem taşıdığını belirtti.

"Türkiye her türlü katkıya hazır"

İşler, "Arap baharının Libya’da da başarısız olmasını isteyenler bulunmaktadır. İnanıyoruz ki, Libya halkı buna izin vermeyecektir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, Libya'daki krizin çözümü için her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydeden Emrullah İşler, Türkiye'nin 17 Şubat Devrimi'ni gerçekleştiren Libya halkını desteklediğini ve yanında olmaya devam edeceğinin altını çizdi.
 
İşler, Türk Hava Yollarının da (THY) 26 Ekim'den itibaren  Misrata'ya sefer başlatacağını bildirdi.