Suriyeli muhalifler Hizbullah timini ele geçirdi
Suriye'nin kuzeyindeki Halep'in Rityan beldesinde Şam Cephesi tarafından ele geçirilen grubun içinde, çok sayıda Hizbullah militanının olduğu ortaya çıktı.


Suriye'nin kuzeyindeki Halep'in Rityan beldesinde Şam Cephesi tarafından ele geçirilen grubun içinde, çok sayıda Hizbullah militanının olduğu ortaya çıktı. Timin saha komutanı Hüseyin Ali Fevaz, olay günü beldede 30 sivilin öldürülmesinden, sızma operasyonunda kendilerine destek veren rejim askerlerini sorumlu tuttu.  

Suriye'de muhaliflerin çatı kuruluşu Şam Cephesi (El Cephe eş-Şamiye)  güçleri ile Esed rejimine bağlı askerler ve Hizbullah güçleri arasında, Halep'in kuzeyinde merkeze bağlı Rityan beldesinde 17 Şubat'ta gece yarısı meydana gelen çatışmada, 45 kişi muhaliflerce ele geçirilmişti. 

Rityan beldesine saldıran rejim güçleri, kuşattıkları Halep'in tek çıkışı olan ve kuzeye giden yolu kontrol eden bölgeyi ele geçirmeye çalışmıştı. Rejim güçleri böylece, Şii nüfusun yaşadığı Nubul ve Zehra beldeleri üzerinde muhaliflerin kuşatmasını da kırmayı hedeflemişti.  

Muhaliflerin rejime bağlı grubu sorguladığı ve AA'nın ulaştığı görüntülerde, ele geçirilen Suriye askerleri ve Hizbullah  militanları, Rityan'a yüzlerce kişiden oluşan silahlı grupların 17 Şubat gecesi farklı yönlerden girmeye çalıştığını anlatıyor. Görüntülerde yer alanlardan 6'sı, isimlerini ve Hizbullah mensubu olduklarını belirtiyor.

Hizbullah komutanı katliamdan orduyu sorumlu tuttu

Hizbullah'ın Halep'in kuzeyindeki Nubul ve Zehra beldelerinin saha komutanlığını yaptığını söyleyen Hüseyin Ali Fevaz, olay gecesi 325 kişiden oluşan birlikle söz konusu iki beldeden Rityan'a hareket ettiklerini anlattı. Fevaz, kendilerini komuta eden kişinin "Lübnan Hizbullahı'ndan Komeyl" adlı kişi olduğunu ifade etti.   

Fevaz, bölgeye güvenli şekilde girmeleri için Suriye ordusunun tertibat aldığını belirterek, böylece sızma operasyonu güvenli şekilde yapmayı umduklarını aktardı. Belde girişinde muhaliflerin kendilerini farketmesi üzerine şiddetli çatışmalar yaşandığını kaydeden Fevaz, sığındıkları bir binanın ise kısa sürede muhaliflerce kuşatıldığını dile getirdi. Fevaz, çatışmanın muhaliflerin lehine dönmesi üzerine "Hizbullah'ın operasyon komutanı Yüzbaşı Enes, üsteğmenler Rami ile Ali" gibi isimler ile Suriye ordusu komutanlarının kendilerini bırakıp kaçtıklarını dile getirdi.

Aynı gece aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 kişinin kurşuna dizilerek öldürülmesi olayına da değinen Fevaz, "Önümüzde Suriye  ordusu ilerliyordu. Bunu onlar yapmıştır" ifadelerini kullandı. 

100'e yakın Hizbullahçı vardı

Suriye  ordusunda özel kuvvetlerde erbaş olarak görev yaptığını belirten Hasan Ali,  Rityan ve Handarat Köyü'ne Hizbullah ile girdikleri sırada çıkan çatışmada yaralanıp esir düştüğünü söyledi. Ali, şunları kaydetti:

''Bizimle Lübnan Hizbullahı'ndan da komutanlar vardı. Operasyonun komutanı Komeyl idi. Biz de diğer birliklerden (325 kişilik gruptan) farklı olarak ayrı bir yönden 400 kişiyle Rityan beldesine girdik. Şiilerin yaşadığı Nubul ve Zehra'da 100'e yakın Hizbullahçı da operasyona katıldı. Hizbullahçılar Nubul ve Zehra beldesi üzerindeki kuşatmayı kırmak için yakın bölgedeki köy ve beldelere saldırmamızı istedi. Çatışma başlayınca (Rityan'nda) bir binaya sığındık. Ardından muhalifler binada bizi esir aldı." 

Hizbullah'a silah doğrultup muhaliflere teslim olduk

Suriye  ordusunda özel kuvvetlerde yedi aydır görev yaptığını söyleyen Abdullah Hac Talib de Rityan'a Karm Zeytun mıntıkasından yine Hizbullah militanlarının da bulunduğu bir güçle sızdıklarını anlattı. Talib kendilerini farkeden muhaliflerle çatışmaya girdiklerini ve bir binaya sığınmak zorunda kaldıklarını aktardı. Operasyon komutanlarının çatışmada kendilerini muhaliflerle baş başa bırakarak firar ettiklerini söyleyen Talib, teslim olmak istediklerini ancak Hizbullah militanlarının karşı çıkması üzerine onlara silah çektiklerini anlattı. Talib, şunları söyledi:

''Çatışmalarda teslim olmak istiyorduk. Fakat içimizdeki Hizbullah saha komutanları buna izin vermiyorlardı. Hizbullahçılar bize, 'Burada IŞİD'le çatışıyoruz, IŞİD sizi esir alırsa başınızı keser' dedi.  Bazı Hizbullah komutanları kaçtı. Kalanlara teslim olduğumuzu söyledik, onlar da bunu kabul etmediler. Silahlarımızı onlara doğrultarak saha komutanlarının silahlarını alarak, muhaliflerle anlaşarak teslim olduk. Biz silahlı muhaliflerle çatıştığımızı bilmiyorduk. Komutanlar bize IŞİD'le çatıştığımızı söyledi.''

İran kimliği

Şam Cephesi'ne bağlı güçler, Rityan'daki çatışmalarda ölü ele geçirdikleri rejime bağlı asker ve militanlar arasında, İranlı subayların bulunduğunu savundu. Cephe'nin basın sorumlusu Yasir Ahmet, çatışmada ölenlerden "Haydar Tac" adlı şahsın İranlı olduğunu belirterek, şahsın üzerinden çıktığını söylediği nüfus cüzdanını paylaştı.

Ahmet, İran kimliğinde vatandaşlık bilgilerinin yer aldığı görülen Tac'ın üzerinde ayrıca Suriye ordusu kimliği bulduklarına dikkati çekti.