ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kamuya yeni atanan şehit yakınları ile gazileri Bakanlık'ta kabul etti.

Programda şehit ve gaziler adına konuşan Gazi Nihat Ertay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla birçok hakkın kendilerine verildiğini söyledi.

Özellikle iş hakkı için teşekkürlerini ileten Ertay, sessiz çığlıklarının duyulmasından büyük sevinç duyduklarını ifade etti.

İstihdam imkanıyla bir nebze de olsa nefes alma imkanı bulduklarını aktaran Ertay, tüm şehit yetimlerine iş hakkını, tazminat alamayanların tazminatlarının ödenmesini, yurt haklarını, sanal intibakın tüm camiayı kapsamasının, sosyal tesislerden yararlanmayı talep ettiklerini iletti.

Ertay'ın konuşmasının bittiği sırada Gazi Ömür Karaman, kürsüye doğru yönelerek, Bakan İslam'dan mağduriyetinin giderilmesini istedi. Göz yaşlarını tutamayan Karaman'ın kürsüde konuşmasına izin verildi.

Karaman, birinci iş hakkının kendisine geri verilmesini istedi. Bunun üzerine Bakan İslam, Karaman'ın yanına gelerek sakin olmasını, kendisini özel olarak dinleyeceğini ifade etti.

2000 yılında Kuzey Irak'ta gazi olduğu öğrenilen Karaman, birinci iş hakkını kardeşine verdiğini, ancak kardeşinin hayatını kaybettiğini ve bu hakkın kendisine geri verilmesini istediğini belirtti. 

''Teşekkürü hak edecek hiçbir şey yapmıyoruz''

Yaşanan olay karşısında duygulanan Bakan İslam, konuşmasına, ''Duygulu anlar yaşadık biraz önce. Siz öyle yaparsanız, ben de açarım muslukları'' diyerek başladı.

Teşekkürü hak edecek hiçbir şey yapmadıklarını, vazifelerini yaptıklarını vurgulayan İslam, ''Biz size çok teşekkür ediyoruz. Yakınlarınız bu memleket için hayatını verdi. Aranızdaki arkadaşlarımız bu vatan için uzuvlarını verdi. Hayatlarını da vermeye razılardı'' diye konuştu.

Bunun bir geri ödemesinin olmadığını, bu borcun ödenebilir bir borç olmadığını ifade eden İslam, şunları kaydetti:

''Biz size ne yaparsak yapalım şükranımızı yerine getiremeyiz. Teşekkür borçluyuz hepinize. Bugün burada huzur içinde oturuyorsak, bu memleketin birliğini, bütünlüğünü hala muhafaza ediyorsak, biz bugün büyük Türkiye Cumhuriyeti isek, bu sizlerin sayesinde, sizlerin evlatları sayesinde, sizlerin yakınlarınızın sayesinde. Onun için biz, size teşekkür ediyoruz. Teşekkürü hak edecek bir şey yaptığımızı düşünmüyoruz.''

''Bütüncül bir kanun yapmaya çalışacağız''

Bakanlığın genç bir bakanlık olduğunu, 3 yıl önce kurulduğunu anımsatan İslam, şehit yakınları ve gazilerle ilgili 43 farklı kanunun olduğunu belirtti. Bu kanunların bir kısmını bakanlık uhdesine aldıklarını, diğer bir kısmını da almaya çalıştıklarını aktaran İslam, ''Önümüzdeki dönemde de tekleştirmeye çalışacağız. Bütün şehit yakınları ve gazilerin haklarını, onlarla ilgili bütün iş ve işlemleri içeren bütüncül bir kanun yapmaya çalışacağız. Bu çok uzun bir iş'' dedi.

Bunun çok ciddi bir fizibilite gerektirdiğini ifade eden İslam, aceleye getirilmemesi gerektiğini, acil işler bitince bununla meşgul olacaklarını söyledi.

Söz konusu bile edilmeyen bütün sorunların çözümlerinin yer aldığı bütüncül bir kanun oluşturmaya çalışılacağını belirten İslam, ''Belki bu yıllarımızı alacak ama sonunda başaracağız'' dedi.

Bu sırada tekrar konuşmak isteyen Gazi Karaman'a, Bakan İslam söz veremeyeceğini söyledi.

Boş vaatlerde bulunmadıklarının altını çizen Bakan İslam, bunları zaman içerisinde yapacaklarına dair söz verdi.

'Bize süre tanıyacağınızı arzu ediyorum''

İslam, hizmetler açısından şu anda, 4-5 yıl önce hayal edilemeyecek bir noktada olduklarını belirterek, ''Ama sizler için çok daha iyi, çok daha adil, çok daha hakça şeyler yapmayı planlıyoruz. Artık hayal dönemini geçtik, planlama dönemindeyiz. İnşallah o planlamalar da yeri geldiği zaman çok daha iyi işlerle karşı karşıya olacağımızı söylemek istiyorum'' diye konuştu.

Gazi Ertay'ın söz ettiği sorunların kendilerinin de gündeminde olduğunu ifade eden İslam, acil uygulanabilir olanları, kanun bütünleştirmesini beklemeden yerine getirmeye çalışacaklarını kaydetti. İslam, bu sorunların bütçeleme döneminde konuşulması gerektiğine açıklık getirerek, ''Bize süre tanıyacağınızı ve canla, başla, büyük bir fedakarlıkla çalıştığımızı bilmenizi arzu ediyorum'' dedi.

''Altyapımız yoktu''

İstihdam konusunun uzun zamandır çözümü beklenen, çok önemli bir konu olduğunu ifade eden İslam, göreve gelir gelmez bu konuyu ele aldıklarını söyledi.

İslam, ''Büyük bir süratle gerçekleştirmeye çalıştık. Şimdi artık itiraf etmekte bir mahzur yok. Bu kadar büyük bir istihdamı gerçekleştirebilmek için altyapımız yoktu, işe başladığımız zaman. Fakat acelemiz vardı, sizleri sevindirmek istiyorduk'' diye konuştu.

Bakanlık ekibinin ramazan boyunca çalıştığını aktaran İslam, şöyle devam etti:

''Diş fırçalarını ve pijamalarını aldılar, bakanlığa geldiler. Pek çok işlemi elle girdiler. Size söylediğimiz tarihte de işlemi gerçekleştirdik. Şimdi size ikinci bir müjde. Birinci parti atamayı Ramazan Bayramı'ndan birkaç gün önce yapmıştık. Küçük bir bayram hediyesiydi. Şimdi ikinci parti atamayı da inşallah Kurban Bayramı'ndan birkaç gün önce yapacağız. O da Kurban Bayramı hediyesi olacak.

2015 yılı sonuna kadar bize müracaatını yapmış bütün atamaları gerçekleştireceğiz. 2015 yılından sonra da atamalar devam edecek. Bizim arzumuz 2015 yılına kadar, şu ana kadar beklemiş olan, yaşı gelmiş olan, durumu müsait olan, hak sahibi olan bütün atamaları gerçekleştirmek. Biz burada bütün imkansızlıkları yenerek çalışıp, bunu yapabilecek durumdayız.''

Bakan İslam, Gazi Karaman ile özel görüştü

Şehit yakınlarından ve gazilerden bir ricaları olduğunu ifade eden İslam, ''Kendi durumlarını kontrol etsinler. Hak sahibi olduğundan haberdar olmayan şehit yakınları ve gazilerimiz var. Arkadaşlarımız onları telefonla arıyorlar ve diyorlar ki 'Siz hak sahibisiniz. Gelin bize müracaat edin. Sizi istihdam kapsamına alalım.' Biz sizin ayağınıza gelip uyarana kadar sizler bize gelin. Sizler bize gelin ve deyin ki 'Ben hak sahibiyim atamamı yapın. Müracaatımı ilgili ile yaptım. Benim açımdan işlem tamam. Siz kendi vazifenizi yapın' deyin bize. Bu işleri çok kolaylaştıracaktır'' diye konuştu.

İslam, ''Biz bundan sonra da aynı şevkle, büyük bir istekle ve hatta gerekirse fedakarlıkla çalışarak mümkün olan bütün taleplerinizi yerine getirmeye çalışacağız. Yeter ki şehitlerimizin geride bıraktıklarının yüzünü güldürelim, aileleri bir arada tutalım, istikbale gülerek bakalım. Onların ruhunu hoş edelim. Bütün amacımız bu'' dedi.

Konuşmaların ardından şehit babaları Bakan İslam'a kitap ve çiçek hediye etti.

Programdan sonra Bakan İslam, Gazi Karaman ile özel görüştü. İslam, Karaman'a sorununu bildiklerini ve bu konuda çalışacaklarını söyledi. 

Bu arada, bakanlık yetkilileri, atama sayısının 2 bin 500 kişi olacağı bildirdi.