ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya'ya hareketinden önce yaptığı basın açıklamasında Kobani'ye peşmergelerin geçişiyle ilgili olarak, "Sayın Obama'yla yaptığımız telefon görüşmesinde kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım. 'Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler, bizim için kabul edilemez'. Bunu söylemiştik. Burada atılacak adım bir Özgür Suriye Ordusu ile işbirliği burada bizim açımızdan kabul edilebilir, iki peşmergeyle böyle bir işbirliği kabul edilebilir." dedi.

Erdoğan, "Artık bakıyoruz ki Dışişleri sözcüleri ve sözcü yardımcıları çıkıp bir şeyler söylüyorlar. Bunlar da medya da farklı farklı şekilde yorumlanıyor. Bunların bilinmesi lazım" şeklinde konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"İki gün geçti, üçüncü dördüncü gündeyiz. Kobani düşmedi, kaldı ki Kobani, kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum çünkü Kobani'de sivil kalmadı. 200 bin insan ülkemize geçti, biz onlara ev sahipliği yapıyoruz. Kobani'de sadece 2 bin kadar orada savaşan insan var ve peşmergeye önce 'evet' demediler şimdi son anda kısmen 'evet' dediler. Bununla ilgili olarak biz de kendilerine 'yardımcı olacağımızı' söyledik.

(PYD'ye havadan silah yardımı) Yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı. Niye yanlış olduğu ortaya çıktı? C-130'lardan attıkları o silahlar belki bir kısmı PYD'nin eline geçti ama bir kısmı da kimin eline geçti? IŞİD'in eline geçti. Adamlar günlerdir kendi sitelerinden yayınlarını yapıyorlar. Bütün o sandıkların hepsini açarak gösteriyorlar. Şimdi kime burada nasıl destek verildiği açık net ortaya çıkıyor. Tamamı onların eline gitmedi. 'Bir kısmı onların eline gitti' demek doğru bir şey mi?"