ZONGULDAK

Göçük için yeni tahkimat yöntemleri, teknolojik gaz izleme merkezleri, patlayıcı madde kullanımında eğitimler, yer altı elektrik teçhizatı, nakliyat, makine ve elektrik gibi çalışmalarda yapılan denetimler gibi önlemler, iş kazalarının azalmasına katkı sağlıyor.

Göçüklere yönelik tahkimat malzemesi yatırımları yapılan Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK), ocak gazları da bilgisayar ve el cihazlarıyla sürekli kontrol edilerek olası facialara yol açmamasına çalışılıyor. Grizu patlamaların yaşanabildiği ocaklarda, degaj ve boğulma gibi gaz kaynaklı kazalarda da  çok sayıda madenci hayatını kaybedebiliyor. 

Kurumda en fazla el, ayak, gövde ve kafa yaralanmaları olması nedeniyle kişisel koruyucular satın alınarak bunların önlenmesine çalışılıyor.

TTK'ya bağlı maden ocakları ile yer üstündeki iş yerlerinde bu yılın ocak-haziran döneminde iş kazalarında bin 145 kişi yaralandı, kalp krizi geçiren 1 işçi hayatını kaybetti.

Yer üstünde bin 843, yer altında 7 bin 397 olmak üzere 9 bin 240 işçinin çalıştığı TTK'ya bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Karadon, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk'taki maden ocaklarında göçük, nakliyat, patlayıcı madde, makine, elektrik ve malzeme taşınması ile yer üstündeki işlerde meydana gelen kazalarda yaralanan madenciler, hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Yılın ilk 6 ayındaki iş kazalarında genel müdürlükte 6, Kozlu'da 160, Karadon'da 481, Üzülmez'de 290, Amasra'da 75 ve Armutçuk'ta 133 olmak üzere 934 kişi yaralandı. Armutçuk Müessesesi maden ocağında 19 Şubat'ta kalp krizi geçiren bir madenci ise hayatını kaybetti.

GMİS Genel Başkanı Alabaş

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı kömür havzasında kazaların aşağılara çekilmesi için işverenin gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

"Bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine denk kazalarda yüzde 5 azalma var" diyen Alabaş, "Türkiye'nin en büyük kömür üretiminin yapıldığı Zonguldak havzasında emek yoğun çalışılan bölge olduğu için iş güvenliği tedbirleri arttırılmalı. İş güvenliği tedbirleri alınarak yaralanma sayıları aşağı çekilebilir. Beden gücüyle üretim yaptığımız için yaralanmalar da bölgedeki madencilik faaliyetlerinde meydana geliyor" diye konuştu.