RİZE - Rize'de Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü merkezinde vatandaşların kullanımı için yapılmak istenen çay evi inşaatı alanında bulunan 20 yıllık iki mavi ladin, uygulanan proje ile yapılan binanın içinde bırakılarak kesilmekten kurtarıldı.

ÇAYKUR'a ait Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün müdürü Ali Kabaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Çay Bahçesi'nin, Rize'nin gözde mekanlarından biri olduğunu söyledi.

Uzun süredir yürütülen hizmetlerin artık vatandaşın ihtiyacına karşılık veremediğini belirten Kabaoğlu, bu kapsamda yeni bir çay evinin yapımı için yer araştırmasına başladıklarını dile getirdi.

Çay evinin yapılması için kararlaştırılan alanda iki mavi ladin ağacının olduğunu ve yapılacak çay evi için bölgede ender yetişen bu iki ağacın kesilmesinin mantıklı olmayacağını düşündüklerini vurgulayan Kabaoğlu, şunları kaydetti:

"Biz burada çay üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda bölgede  ağaç çeşitliliğini artırmak için uğraşıyoruz. Bu kadar uğraşının ardından bir ağacı kesmek bizim prensibimize de uymuyor. Bizağaç kesmek için değil dikilen bitkiyi yaşatmak için kurulmuş bir enstitüyüz. Hiçbir ağaca kıyamayız. Bu nedenle yaptığımız bina inşaatını ağaçların zarar görmeyeceği şekilde tamamlamak istedik ve iki ladin ağacı ustalarımızın hünerli çalışmaları sayesinde inşaatının içinde kaldı."

"Ağaçlara zarar vermeden bu işin yapılabileceğini gösterdik"

Kabaoğlu, bu sayede ağaca zarar vermeden bu işin yapılabileceğini gösterdiklerini dile getirerek, "Çalışmaların tamamlanmasıyla insanlarımız ladin ağaçlarının dibinde oturabilecek. Çaylarını yine eskisi gibi huzur içinde yudumlayacaklar" dedi.

Bundan sonra yürütülecek çalışmalarda da aynı yöntemin uygulanabileceğini anlatan Kabaoğlu,  "Bir binayı 6 ayda yaparsınız ancak bir ağacın yetişmesi 20-25 yılı buluyor. Bu noktadan hareketle kesilmesine kıyamadığımız 2 mavi ladine göre bir çalışma yaptık ve ağaçları yaptığımız betonlamanın içine içinde bırakmayı başardık"  diye konuştu.