TBMM - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstiklal Mahkemelerinin kararlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, "İstiklal Mahkemesi evrakını araştırmacıların ve tarihçilerin hizmetine sunarken, amacımız geçmişimizde yaşanan olayları tartışma malzemesi, suçlama malzemesi haline getirmek değildir" dedi.

Çiçek, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İstiklal Mahkemelerinin çalışmalarının kitaplaştırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin siyasi, tarihi ve bilimsel birikimine büyük katkı vereceğine inandıkları çalışmaları belli noktaya getirdiklerini ifade eden Çiçek, arşivdeki 95 yıllık İstiklal Mahkemesi belgelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Meclis arşivlerindeki üzerinde en çok tartışılan belgelerin İstiklal Mahkemeleriyle ilgili dokümanlar olduğunu anlatan Çiçek, şunları söyledi:

"İstiklal Mahkemeleri, milli mücadelede, ölüm kalım savaşı verildiği dönemde, öncelikli olarak asker kaçaklarının önlenmesi amacıyla kurulmuştur. Bugünün şartlarından o günü değerlendirmek zor olabilecektir. Onun için bu mahkemelerin neden kurulduğunu, o günün şartlarını çok iyi bilmek gerekmektedir. Yoksa bugünün kolaycılığıyla geçmişi suçlamak çok doğru, çok ahlaki, çok da insaflı tutum olmaz. Cumhuriyetin ilanından önce olduğu gibi sonra da ihtiyaca binaen İstiklal mahkemeleri kuruldu. İstiklal mahkemesi evrakını araştırmacıların ve tarihçilerin hizmetine sunarken, amacımız geçmişimizde yaşanan olayları tartışma malzemesi, suçlama malzemesi haline getirmek değildir. Kim bunu yaparsa bu çalışmalara en büyük saygısızlığı yapmış olur. Geçmişte olup bitenleri o günün şartları içinde değerlendirmek, günümüzü ve geleceğimizi daha sağlıklı teminata bağlamak açısından bu arşiv kayıtlarının açılmasında fayda gördük."

Çiçek, mahkemelerin tutanak ve evraklarını olduğu gibi yayınladıklarını vurgulayarak, "Bir tek cümle eklemedik. Maksadımız tarihimizin bu dönemini de sıkça yapıldığı gibi dedikodu malzemesi olmaktan çıkarmaktır. Her şey ortaya çıkmadığı taktirde, 'tarihçiyim' diyen, eline kalem alan, kürsüye çıkanın, çok önemli başarılarımızı dahi nasıl karalama kampanyasına, önyargılarla dedikodu malzemesine dönüştürdüğünü biliyoruz" dedi.

İstiklal Mahkemelerinin 12'sine ait belgelerin tasnif edildiğini, elektronik ortama aktarıldığını ve indekslendiğini, kitapta İstiklal Mahkemesi kararlarının orijinal hali, çevirisi, zabıtları ve diğer belgelerin yer aldığını ifade eden Çiçek, "Bu belgelerin internetten araştırmacıların kullanımına açılması ve kitap olarak basılması, büyük devlet olarak tarihimize sahip çıkmanın gereği olduğu kadar, geçmişimizden ders çıkararak geleceğe barış ve huzur içinde güvenle yürüdüğümüzü de göstermektedir" diye konuştu.

Çalışmaya bir çok kurumun destek olduğunu dile getiren Çiçek, emeği geçenlere teşekkür etti.