TRABZON - Nükleer müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanmasının ardından İran'a 35 yıldır uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması, geçmişte transit taşımacılık başta olmak üzere İran ile ciddi ticari ilişkileri bulunan Doğu Karadeniz'de yeni pazar arayışlarında fırsat oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası İran'a yönelik ambargonun kalkmasının yeni pazar arayışlarına giren Türkiye ve Doğu Karadenizli ihracatçılar açısından yeni bir fırsat olduğuna işaret etti.

Gürdoğan, İran ile ticari ilişkileri geliştirmek için en kısa zamanda bir heyet ile İran'a gitmeyi planladıklarını anlatarak, "Oradaki ticareti geliştirmek, çıkan fırsatları değerlendirmek için gidip bölgemiz açısından neler olur diye bakacağız. Özellikle Trabzon Limanı'nın da İran'a yakın olmasını da bir fırsat olarak değerlendireceğiz" diye konuştu.

Trabzon Limanı, İran'ın ithalat ve ihracatında avantaj sağlıyor

Hacısalihoğlu, İran'ı ziyaret edeceklerini ve bu ziyaretlerinin her iki ülkenin ticari ilişkilerine katkı sağlamasını umduklarını anlatarak, "İranlıların, İran'a yönelik ambargo öncesinde ve döneminde Trabzon Limanı üzerinden çalışabilmeleri için araştırmalarını biliyoruz. Ambargo devreye girince o yarım kalan çalışmalar bundan sonra aktif duruma geçecektir. Çünkü Trabzon Limanı'nın yaklaşık 10 milyon ton olan yüksek bir kapasitesi var. Gerek İran'a gidecek ürünlerin gerekse İran'dan dışarıya yani üçüncü ülkelere gidecek emtianın geçmişte aktif olarak kullanılan Trabzon Limanı'ndan gideceğini tahmin ediyoruz. Ambargo öncesi İran'da üretilen traktörlerin Güney Amerika'ya götürülmesi için Trabzon Limanı kullanılıyordu. Gerek İran'ın ithalatında gerekse ihracatında Trabzon Limanı her zaman avantajlı durumda."

"Böyle bir pazarı Türkiye'nin iyi değerlendirmesi gerekir"

Trabzon Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği (TSGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Olgun da İran'ın petrol rezervleri açısından büyük bir kapasiteye sahip olduğunu anımsatarak, bu ülkenin dünyaya açılmasının petrol fiyatlarının bir süre daha artmamasını sağlayacağını ifade etti.

İran'a yönelik ambargonun kalkmasında en önemli etkiyi Türkiye'nin hissedeceğine işaret eden Olgun, "İran’da ham madde, doğalgaz ve petrol fiyatlarının düşük olmasının ekonomik sıkıntılara yol açtığını, buna karşın blokajdan kurtulacak para ve dış yatırımların ülke ekonomisini hareketlendireceğinden gerçek yatırımlar artacaktır. Elbette Avrupa Birliği ile rekabet oluşacaktır ancak İran'a lojistik olarak en yakın ülke Türkiye. Birbirini en iyi bilen, kültürel değerleri aynı olan iki ülke. Böyle bir pazarı Türkiye’nin iyi değerlendirmesi gerekir. Biz, bu ambargonun kalkmasının ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.